JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kritiserte Frp for milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter i sin 1. mai-tale.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, kritiserte Frp for milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter i sin 1. mai-tale.

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

Arbeidernes dag 1. mai:

Venstresiden til frontalangrep på Frp: – Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten

Ap, SV og Rødt gikk til frontalangrep på Frp i sine taler på arbeidernes dag. Frp var heller ikke milde i karakteristikkene i sine 1. mai-taler.


01.05.2018
22:16
02.05.2018 10:54

Raymond Johansen (Ap) gikk i strupen på Frp i sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo. Byrådslederen ser ingen grunn til å stole på Frp-leder Siv Jensens forsikringer om at Frp er partiet for arbeidsfolk.

– Den blåblå regjeringen, med Venstre på slep, vil aldri gjøre kampen for et trygt arbeidsliv til jobb nummer én. Siv Jensen sier nå at Frp er partiet for arbeidsfolk, sa Johansen på Youngstorget i Oslo.

– Milliarder i skattekutt til de rikeste og angrep på arbeidstakernes rettigheter er fasiten etter fem år med Frp i regjering. Jeg stoler ikke på dem. De vil noe annet enn oss, sa byrådslederen.

Han viste til at forskjellen mellom høyre- og venstresiden i politikken få steder er så tydelig som i spørsmål om arbeidstakernes rettigheter. Høyresidens mantra er «omstilling» og «fleksibilitet», fremholdt Johansen:

– Men dere, «omstilling» og «fleksibilitet» er egentlig tåkeprat for økt utrygghet og mindre frihet. For når situasjonen er internasjonalt tøff og norske selskaper konkurrerer i det internasjonale markedet, kommer presset på lønninger, helse, miljø, sikkerhet og sosial dumping, sa Ap-veteranen.

Sylvi Listhaug: – Den store majoriteten av innvandrere bidrar til fellesskapet

Tajik: Slåss mot arbeidsfolks rettigheter 

Også Ap-nestleder Hadia Tajik fnyser av partileder Siv Jensens påstand om at Fremskrittspartiet er et parti for arbeidsfolk. 

– Anders Lange, han som laget Frp, var også en del av noe som kalte seg Fedrelandslaget. De mobiliserte mot arbeiderdemonstrasjoner og drev organisert streikebryteri, sa Tajik i sin 1. mai-tale i Harstad.

Ap-nestlederen slo fast at Frps grunnlegger slåss mot arbeidsfolks grunnleggende rettigheter.

– Slik er det også i dag, sa Tajik, og ramset opp eksemplene:

– Mens de øker adgangen til midlertidige ansettelser – så sier vi at folk må sikres faste, hele jobber. Mens Frp har kuttet i fagforeningsfradraget, kuttet i pendlerfradraget, og kuttet feriepenger til arbeidsledige – så sier vi det skal være lett å være arbeider og lønnsmottaker i Norge.

Tajik inviterte deretter Frp til å støtte Aps forslag i Stortinget om pensjon fra første krone i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon.

– Dette er for den jevne mann og kvinne, sa hun.

Gabrielsen vil mobilisere stort i kampen for pensjon fra første krone

Lysbakken: – Hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai

Audun Lysbakken (SV) kom også med krass kritikk av Frp fra talerstolen i Porsgrunn.

– Regjeringen fører en politikk for de få, ikke de mange. Fremskrittspartiet hører ikke hjemme på talerstolen 1. mai, de hører hjemme på hagefest hos overklassen, sa Lysbakken.

Han pekte på at skattepengene skal gå til velferd for alle, ikke til profitt for noen få, og trakk frem at store selskaper tjener penger på barnehager, barnevern og eldreomsorg. Lysbakken advarte også mot løsarbeidersamfunnet i sin tale, som han mener er på vei tilbake, og pekte på byggeplassene, men også industrien og helsevesenet.

Moxnes: – Bidrar til økte forskjeller

I sin 1. mai-tale kritiserte Rødts partileder Bjørnar Moxnes Frp for å bidra til økte forskjeller i Norge. Han maner arbeiderbevegelsen til å snu utviklingen. Moxnes, som leder et parti som de siste månedene har hatt kraftig medvind på meningsmålingene, holdt 1. mai-talen i Fredrikstad og Moss.

Han fremholder at de som vokser opp i dag, er den første generasjonen på over hundre år som kan få det mer utrygt enn foreldregenerasjonen, og peker på økte sosiale forskjeller som hovedproblemet bak utviklingen.

– Det finnes en kraft som er sterk nok til å skape et vendepunkt. Og den kraften heter arbeiderbevegelsen, sier han.

Moxnes peker på Frp, og sier at partiet gir milliarder i skattekutt til de rikeste, mens de sender regningen til dem som har trangere kår.

Polske fagorganiserte får ikke jobb etter konkurs: – Det er fagforeningsknusing, sier NNN-lederen

Listhaug: – Støre født med sølvskje i munnen

Frp slo hardt tilbake. I sin tale i drammen langet Frp-politiker Sylvi Listhaug ut mot Ap-leder Jonas Gahr Støre.

De fikk høre en stormfull tale der Listhaug lovet å kjempe mot den «rødgrønne suppa» og få Raymond Johansen (Ap) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) ut av Oslo-byrådets kontorer.

Hun brukte også mye av talen på å understreke at Ap og venstresiden ikke har «monopol» på 1. mai, og på forklare hvorfor hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre aldri bør få slippe inn på Statsministerens kontor.

– Han er født med sølvskje i munnen. Han har aldri hatt en vanlig jobb, og er utdannet blant eliten i Frankrike. Det er ikke noe galt med høy utdanning, men hvem gjenspeiler folket? Det er Frp. Vi er partiet for folk flest. Vi er partiet for arbeidsfolk, sa Listhaug.

Samtidig antydet hun at Ap-lederen er dobbeltmoralsk.

– Han har kjøpt private helsetjenester, men han unner ikke vanlige folk det samme. Det kaller jeg å trekke stigen opp etter seg. Så lenge det er pust i meg, skal jeg sørge for at Jonas Gahr Støre aldri blir statsminister i Norge, sa stortingspolitikeren.

Solvik-Olsen: – Skal aldri bli sosialist

Også SV og Rødt fikk unngjelde fra talerstolen i Drammen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tok et oppgjør med en del av kritikken som har kommet mot Frp i det siste.

– Sist i går fikk vi kjeft av SV, de var ute i Nettavisen og mente vi var altfor lite sosialistiske. Det skulle bare mangle. Jeg skal aldri bli sosialist, sa Solvik-Olsen.

– Men vi skal sørge for at folk kan leve som selvstendige mennesker, ikke skatte så mye at de må komme tilbake til stat og få almisser, sa han videre.

Han langet også ut mot venstresidens «mistenkeliggjøring» av dem som tjener penger på å drive private sykehjem og barnehager, og avfeide kritikken mot regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

Tyrkiske demonstranter møtt med massivt politioppbud 1. mai

Støre: – Mer opptatt av meg enn politikk

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre tar kritikken fra Listhaug med knusende ro. Støre sier til NRK at han ikke lar seg provosere, verken av at Listhaug holder tale i Drammen, eller av at hun langer ut mot ham personlig.

– Listhaug driver med personkarakteristikker. Hun snakker jo mer om meg enn hun gjør om politikk. Er hun så opptatt av meg så får jeg bare ta det til etterretning. Det får være hennes valg. Jeg snakker om politikk, sier Støre, som legger til at han er svært uenig med Frps påstand om at de er et parti for arbeidere.

Ap-lederen gjør også kort rede for sin egen bakgrunn etter angrepet fra Listhaug.

– Jeg er politiker. Min bestefar laget industri. Det er min bakgrunn. Vi har en nestleder som har en far som jobbet som sveiser på fabrikk. Arbeiderpartiet er mangfold, og er et parti med folk som arbeider og lever av sitt ærlige arbeid. Det er vi stolte av, sier Ap-lederen.

Selv dro Støre til Hedmark og den lille grenda Tørberget i Trysil 1. mai, der han for øvrig selv langet ut mot regjeringen og arbeidslivspolitikken de fører.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

01.05.2018
22:16
02.05.2018 10:54



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker