JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisepakker:

Venter utålmodig på regjeringen: – Permitteringer diskuteres overalt

Regjeringen må forhandle med SV for å få gjennom krisepakker. SV vil ikke ha noen kompensasjonsordning, men støtter LO, NHO og Virkes krav om en lønnsstøtteordning. – Valget må tas nå, mener Clas Delp i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

SV ble enige med regjeringen om statsbudsjettet. Men enigheten innebærer også at alt som har med budsjetter å gjøre, må det forhandles om.

Det blir en nøtt for regjeringen, som har kommet med en justert versjon av Solberg-regjeringens kompensasjonsordning. Den vil ikke SV ha. De vil heller ha en lønnsstøtte, som regjeringen vegrer seg mot.

Det samme vil Høyre, Venstre og en rekke andre partier på Stortinget. Det betyr at det kan være flertall for lønnsstøtteordningen på Stortinget.

Ingen lønnsstøtte: Her forklarer Støre hvorfor

– Avhengig av oss

– Regjeringen er avhengig av oss når det gjelder budsjett. Det blir ingen ordninger før det er forhandlet med oss, sier Torgeir Knag Fylkesnes til FriFagbevegelse.

I budsjettforliket står det at «partiene skal ikke danne andre flertall som har vesentlige budsjettmessige konsekvenser utover avtalt budsjettenighet i 2022. Dette inkluderer nysalderingen for 2021».

– Det er vårt utgangspunkt. Vi synes en lønnsstøtteordning er en mye bedre løsning. Den vil sørge for at folk ikke trenger å bli permittert og få en nedtrekk i lønna. Det vil sørge for at landet ikke behøver å stenge unødvendig ned. Det vil holde hjulene i gang. Samtidig vil det sikre at aktører ikke kan ta krisepenger å bruke det til å utbetale overskudd og utbytte, sier Fylkesnes.

Han mener det begynner å haste.

Det har foreløpig ikke vært noen forhandlinger om krisepakker i Stortinget denne runden, men Fylkesnes bekrefter at det er løpende kontakt.  

– Må komme nå

En som er enda mer utålmodig, er forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp. Han har i utgangspunktet ikke vært en stor tilhenger av en lønnsstøtteordning, men støtter regjeringen på det hvis det blir løsningen.

Samtidig er han klar på at valget må tas nå.

Før tiden går fra bedriftene.

For permitteringene er allerede i ferd med å rulles ut.

– Permitteringer diskuteres over alt. Hotellbransjen har mistet kurs og konferanser. Da vil jo permitteringer være en løsning. Restauranter kan ha aktivitet, men selvsagt med langt mindre kapasitet. Arrangementer avlyses. Det er ikke forbud mot å gå på restauranter, men innskjerpede regler endrer jo alt. Dersom lønnsstøtte er et alternativ, må det tas en avgjørelse nå, mener Clas Delp.

– Derfor er vi åpne for en slik ordning hvis den er tidsbegrenset og målrettet, poengterer han.

Hotellansatte frykter å bli ledige rett før jul: Krever lønnsstøtte for å beholde jobben

Får bred støtte

Hans medlemmer er i en forferdelig situasjon.

– Nå opplever de enda en runde etter at folk har vært permittert lenge, mange i flere runder. Det begynner å bli tøft. Vi er redd for at det kan føre til at enda flere slutter i bransjen, sier Clas Delp.

Tillitsvalgte i de store hotellkjedene går nå aktivt ut for en lønnsstøtteordning. Blant annet hovedtillitsvalgt for Thon-hotellene, Ann Kristin Sletvold og konserntillitsvalgt i Choice er med.

– Vi støtter ikke, vi KREVER en lønnsstøtteordning, sier Sletvoid til FriFagbevegelse.

– Det er høyst nødvendig, mener hovedtillitsvalgt i Scandic, Anne Marie Andersen.

– Nå har vi fått bygget opp en helt ny stab. Får vi permitteringer og i verste fall må si opp folk, vil vi kanskje ikke klare å beholde de, sier hun til FriFagbevegelse.

– Men de må reagere nå. Man kan ikke sitte å vente på dette. Det må skje nå, poengterer hun.

Annonse
Annonse