JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Organisasjonsgrad:

Viktig å bevare retten til å være uorganisert, mener Erna Solberg

Ti måneder etter stortingsvedtaket har regjeringa fortsatt ikke kommet med tiltak for å styrke det organiserte arbeidslivet. Hadia Tajik etterlyser forslagene.
Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Stortinget

torgny@lomedia.no

Under onsdagens muntlige spørretime stilte Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik spørsmål om hva regjeringen gjør for å få opp organisasjonsgraden.

Statsminister Erna Solberg (H) ville ikke love noe konkret tidspunkt. Hun sa at regjeringen leter etter gode og målrettede tiltak for å øke organisasjonsgraden. Men det er var viktig for regjeringen er at tiltakene ikke er til hinder for «folks valgfrihet til å være organisert eller ikke».

I januar i år vedtok Stortinget at regjeringen måtte komme med tiltak for å styrke organisasjonsgraden.

Flertallet på Stortinget tvinger regjeringen til å jobbe for at fagforeningene får flere medlemmer

Organisasjonsgraden opp

Tajik syntes det var på tide å høre med statsministeren om hvordan arbeidet med dette forslaget går. Hun stilte derfor følgende spørsmål til statsminister Erna Solberg: «Kva forslag er det regjeringa har jobba med dei siste 10 månadene som kan bidra til å få organisasjonsgraden opp?»

Solberg svarte først med å henvise til reglene for varsling. Så svarte hun: «Jeg kan ikke gå inn i noen grunnleggende diskusjon om hvilke nye tiltak. Vi ser på tiltak, som blant annet går på hvordan vi kan bidra til å styrke rollen rundt de tillitsvalgte, men vi har ikke konkludert på noen av disse områdene ennå.»

Følg oss på Facebook!

Jobba i ti måneder

Tajik mente at det ikke var varsling hun hadde spurt om, og gjorde statsministeren oppmerksom på at det ikke er valgfritt for regjeringa å levere på et flertallsvedtak i Stortinget. Hun ville derfor også gjerne vite om statsministeren kunne si når forslagene kommer, «sidan ho har hatt gleda av å jobba med det no i 10 månader».

– Nei, jeg er ikke fornøyd med statsminsiterens svar, og det er oppsiktsvekkende at hun ikke en gang kan svare på hva regjeringa jobber med, sier Hadia Tajik til FriFagbevegelse. Tajik mener at det ikke vanskelig å finne tiltak for å styrke organisasjonsgraden.

– Hvis regjeringa ikke har noen forslag kan de bare komme til oss.

– Hva slags forslag har Arbeiderpartiet?

– Det er for det første å få til et ordna arbeidsliv slik at folk ikke er redd for å miste jobben om de organiserer seg. Et annet forslag er å doble fagforeningsfradraget. Dessuten kan en sørge for at innvandrere blir informert om fagbevegelsen gjennom introduksjonskursene, sier Tajik.

Dette er vedtaket som Stortinget fattet 31. januar i år:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak til Stortinget med forslag som bidrar til at organisasjonsgraden kan økes, som en anerkjennelse av betydningen av at mange arbeidstakere velger å være fagorganisert.»

Annonse
Annonse