Feriepenger
Vurderer å endre ferieloven: Alle kan få betalt ferie fra første år i arbeidslivet
Nyutdannede får ikke feriepenger første år i arbeidslivet. Det kan være i strid med EU-regler.
Ferieloven kan bli endret slik at alle får rett til fire ukers ferie med lønn fra første år i arbeidslivet.
Geir Olsen / NTB
helge@lomedia.no
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) vil vurdere å endre ferieloven slik at alle får fire ukers betalt ferie fra første år i arbeidslivet.
I Norge skiller ferieloven mellom rett til ferie og feriepenger. Dagens lov sier at du må arbeide i fjor for å ha rett til feriepenger året etter. Mange nyutdannede får dermed ikke betalt ferie det første arbeidsåret siden retten til feriepenger må tjenes opp året i forveien.
Dette kan være i strid med EU-regler. ESA har stilt spørsmål til norske myndigheter om ferielovens ordning er i tråd med EUs arbeidstidsdirektiv. I artikkel 7 i direktivet pålegges medlemsstatene å gjøre det som er nødvendig for å sikre alle arbeidstakere minst fire ukers årlig betalt ferie.
Bli klokere: Dette må du vite om feriepenger
På høring
Et utvalg ledet av Knut Moum, samfunnsøkonom og tidligere ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, har utredet ferielovens system for opptjening av feriepenger.
Nå ber Arbeids- og inkluderingsdepartementet om høringsinstansenes syn på rapporten og de ulike modellene for mer samtidig opptjening av feriepenger.
Utredningen til Moum-utvalget tegner opp mulige modeller for å bringe opptjening og utbetaling av feriepenger nærmere hverandre i tid, slik at arbeidstaker i løpet av en periode på 12 måneder kan avvikle fire ukers betalt ferie.
Usikker på reglene for ferie? Her er 10 spørsmål og svar
Danskene får feriepenger første arbeidsår
Det legges til grunn at ferielovens øvrige bestemmelser skal ligge fast. Og utredningen anbefaler å ta en titt på hvordan danskens ordning for feriepenger.
Danske arbeidstakere får nemlig betalt ferie allerede i sitt første arbeidsår.
I Danmark tjenes feriepenger opp løpende fra 1. september til 31. august året etter. Mens den opptjente ferien kan avholdes i perioden fra den 1. september til den 31. desember året etter, og således sammenfallende med opptjeningsperioden – men fire måneder lengre. Det betyr at ferien kan planlegges mere fleksibelt.
Høringsfristen er 21. oktober.
Syk i ferien? Da gjelder disse reglene