JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faktasjekk om partistøtte:

Wiborg (Frp) bruker en 17 år gammel misforståelse for å dokumentere at Fagforbundet driver politisk korrupsjon

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg holder fast ved at støtten fra fagbevegelsen til Arbeiderpartiet er politisk korrupsjon.
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Erlend Wiborg holder fast ved sin konklusjon om at partistøtten fra fagbevegelsen til Arbeiderpartiet er politisk korrupsjon.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Erlend Wiborg holder fast ved sin konklusjon om at partistøtten fra fagbevegelsen til Arbeiderpartiet er politisk korrupsjon.

Sissel M. Rasmussen

torgny@lomedia.no

– Fagforbundet selv har tidligere truet med å kutte partistøtten til Arbeiderpartiet hvis de ikke gjør som Fagforbundet ønsker, sa Fremskrittspartiets Erlend Wiborg i NRK-programmet Politisk kvarter fredag 24. september.

Han møtte Fagforbundets leder, Mette Nord, til diskusjon om LOs støtte til politiske partier. Wiborgs påstand er at LO kjøper seg makt og innflytelse, blant annet plasser i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Afrikansk land

– Hvis dette var i et afrikansk land, at en organisasjon ga 27 millioner kroner til et politisk parti, og så får innflytelse tilbake, da hadde man helt klart kalt dette politisk korrupsjon, sa Wiborg.

Mette Nord svarte at dette er helt feil.

– Det ligger ikke noen bindinger i det at LO har plasser i sentralstyret og at de plassene er knyttet til økonomi. Når vi sitter i programkomiteen, er det fordi vi har en kompetanse. Denne kompetansen har vi gjennom LOs medlemmer, og at vi organiserer fra topp til bunn i privat og offentlig sektor. Vi har en veldig god kompetanse på hvordan politikken virker på samfunnet. Det ligger ingen forpliktelser eller føringer. Vi sitter i mindretall i enhver sammenheng, svarte forbundslederen.

Saken fortsetter under bildet.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord

Leder i Fagforbundet, Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Kommet med trusler

Da trakk Wiborg fram at Fagforbundet selv har kommet med trusler mot Arbeiderpartiet for å få gjennomslag for sine saker.

– Det er interessant at Fagforbundet selv har truet tidligere med å kutte denne støtten hvis de ikke gjør som Fagforbundet ønsker, sa Wiborg og kom med et konkret eksempel:

– Det var da Stoltenberg-regjeringen i sin tid kom med pensjonsreformen med kraftige kutt i pensjonene, blant annet til medlemmene i Fagforbundet. Da var det også periodevis trusler, fra Fagforbundet. Hvis en ikke gjorde som de ønsket, så ville en gå gjennom å se på partistøtten, sa Frp-eren, som også har vært leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Økt oppslutning i fagbevegelsen: Fire av ti LO-medlemmer stemte på Arbeiderpartiet

Aftenposten-artikkel

FriFagbevegelse sendte Wiborg spørsmål om hvilken kilde han hadde. Han henviste da til en sak som Aftenposten publiserte 16. november 2004. Her henviser Aftenposten til avisa Klassekampen.

Klassekampen skal ifølge Aftenposten-saken påstå at Fagforbundet har fremmet et forslag til LO-kongressen om å trekke tilbake partistøtten hvis Arbeiderpartiet går inn for å kutte i folketrygdens alderspensjon.

Samme dag publiserte Klassekampen en sak med overskriften: «Kan miste LO-penger». I saken skriver avisa at «Fagforbundet, med sine 285.000 medlemmer, setter Ap under sterkt press ved å levere følgende forslag for behandling på LO-kongressen i mai neste år:

‘Ved stortingsvalget i 2005 er det helt uaktuelt for LO å støtte partier som går inn for kutt i folketrygdens alderspensjoner.’ Forslaget er vedtatt av Fagforbundets landsstyre, og er overlevert LO-ledelsen.»

Debatt: «Spørsmål om partistøtte frå LO»

Blandet forslag og begrunnelse

Når FriFagbevegelse henvender seg til Fagforbundet for å finne vedtaket fra Fagforbundets landsstyre, viser det seg at Klassekampens journalist har misforstått sakspapirene til Fagforbundets landsstyre.

Ordlyden i det Klassekampen framstiller som et vedtak, er ikke engang fremmet som forslag til landsstyret. Ordlyden finnes i en begrunnelse til et forslag til LO-kongressen fra Fagforbundet på Lillehammer, men har aldri vært vedtatt i noe annet organ i Fagforbundet.

I protokollen fra landsstyret står det at 2. ledd i forslaget fremmes. Men ordlyden om at det er «uaktuelt for LO å støtte partier som går inn for kutt i folketrygdens alderspensjoner», var ikke i forslaget som ble fremmet, men i begrunnelsen.

Landsstyret behandlet aldri begrunnelsen.

«Pay-back-time»

– Nå viser det seg at dette forslaget ikke er vedtatt av landsstyret, men er et forslag fra Fagforbundet i Lillehammer. Endrer ikke det på konklusjonen?

– Nei, jeg har ikke sett at Fagforbundet har tatt seg bryet med å dementere dette, og jeg kan ikke forholde meg til hvilket organ i Fagforbundet som har vedtatt dette, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg til FriFagbevegelse.

Han mener at det nå er åpenbart «pay-back-time» fra Arbeiderpartiet til fagbevegelsen som takk for partistøtten.

– Man gir ikke slike beløp bare av veldedighet, fastholder Wiborg.

Kan ikke dementere alt

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, mener at det er trist for Fremskrittspartiet at de må bruke innholdet i et 17 år gammel begrunnelse til et forslag for å begrunne sitt standpunkt.

– Men hvorfor har ikke Fagforbundet dementert de feilaktige avisartiklene?

– Hvis vi skal løpe etter alle rykter, så hadde vi hatt mye å gjøre, og denne begrunnelsen til et forslag, ble jo aldri en gang realitetsbehandlet, sier Nord til FriFagbevegelse.

Annonse
Annonse