Om utroskap og kjærlighet
jan.erik@lomedia.no
Den amerikanske forfatteren Sue Miller er for meg et nytt bekjentskap. Nå foreligger hennes roman ”Senatorens hustru”, den sjette romanen av Miller som er oversatt til norsk. Bokomslaget er holdt i en pikebokaktig stil, men det er bare noe lureri. Dette er i aller høyeste grad en voksenroman.
Det handler om utroskap. Fortielsene kommer tett som haggel. Fasader skal holdes. Det er ren amerikansk småborgerlighet så langt leseøyet rekker.
Senatorens hustru heter Delia og er gift med Tom, senator for Demokratene. Hun blir bedratt av Tom etter alle kunstens regler, men blir raskt klar over det. Det spesielle er at hun ikke aksepterer det, hun verken klarer eller vil skille ordentlig lag med Tom sjøl om de flytter fra hverandre. Tom utnytter situasjonen for alt hva det er den er verdt og kommer stadig tilbake til Delias seng. Deres felles barn er lite happy med situasjonen og slår beina under sin far. Det gjør imidlertid Delia aldri, noe Tom kan være glad for den dagen han får slag og blir kronisk hjelpetrengende. Uten å være i stand til å føre en samtale.
Parallelt med denne senatorfamiliens historie fortelles historien til det unge ekteparet Meri (TV-journalist) og Nathan (forsker og akademiker). Nathan er for øvrig en stor beundrer av Tom, og det unge ekteparet kjøper huset ved siden av Delia.
Etter at Meri blir gravid, føder barnet og livet går sin gang, begynner også dette ekteskapet å skrante.
Det utvikler seg et vennskap mellom de to kvinnene. Til tross for aldersforskjellen. Slutten blir imidlertid dramatisk og skal ikke nevnes. Men den virker svært så logisk.
Likevel handler denne romanen langt fra om logikk, snarere tvert imot. Den viser at livet er mangfoldig, langt fra strømlinjeformet og forutsigbart.
For meg ble den største overraskelsen at denne romanen fra et småborgerlig amerikansk miljø aldri ble verken søtladen eller overfladisk. Noen roman om politikk er det ikke, men om mange av de hverdagslige situasjonene som vi alle, enten vi er senatorer eller ei, blir konfrontert med gjennom et langt liv.
Men dypest sett handler ”Senatorens hustru” om kjærlighet, ren og skjær kjærlighet. Og kjærlighet er det som regel alltid interessant å lese om hvis det bare er godt skrevet. Sånn som i denne romanen.
Senatorens hustru Oversatt av Ingegerd Wallberg Tronslien Cappelen Damm 2009
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB