JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anniken Hauglie bes om å rydde opp

15.000 går glipp av pensjonsøkning

I vår lovet regjeringen å øke minstepensjonen med 4000 kroner. Nå viser det seg at det ikke gjelder enslige minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon.
GLAD: – Jeg er glad for at vi nå får gjennomført dette tiltaket som betyr mye for dem som har lavest pensjon blant alderspensjonistene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie tidligere i år.

GLAD: – Jeg er glad for at vi nå får gjennomført dette tiltaket som betyr mye for dem som har lavest pensjon blant alderspensjonistene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie tidligere i år.

Jan-Erik Østlie

kathrine.geard@fagbladet.no

Som oppfølging av budsjettforliket med KrF og Venstre la Regjeringen 22.april fram et lovforslag om økning av minstepensjonen for enslige alderspensjonister med 4000 kroner, med virkning fra 1.september.

– Jeg er glad for at vi nå får gjennomført dette tiltaket som betyr mye for dem som har lavest pensjon blant alderspensjonistene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i sakens anledning.

Les også: • Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon

Forbund protesterer

Men det ble ikke opplyst at tiltaket er innrettet slik at enslige minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon ikke får økt sin samlede pensjon. Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag og Pensjonistforbundet, som lenge har vært bekymret for at minstepensjonistenes inntekter sakker akterut, reagerer kraftig mot forskjellsbehandlingen.

– Regjeringen gir med den ene hånden, og tar tilbake med den andre. Dette er en urettferdig forskjellsbehandling av minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon som de må rette opp, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

URETTFERDIG: – Urettferdig forskjellsbehandling, mener Mette Nord.

URETTFERDIG: – Urettferdig forskjellsbehandling, mener Mette Nord.

Per Flakstad

Tillegg og trekk

Pensjonstillegget er nemlig samordnet med offentlig tjenestepensjon. Regelen betyr at denne pensjonistgruppa risikerer at hele økningen i folketrygdpensjonen spises opp av tilsvarende reduksjon i den offentlige tjenestepensjonen. Dette vil ramme rundt 15.000 minstepensjonister som mottar offentlig tjenestepensjon fra Statens pensjonskasse, KLP og andre pensjonskasser. For dem som ikke har full tjenestetid eller trygdetid, vil samordningsfradragene være lavere, og samlet pensjon vil øke noe. Personer med privat tjenestepensjon er ikke berørt av samordningsloven, og vil derfor få full effekt av økningen i pensjonstillegget.

Les også: • Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

Må stå ved løftene

Mette Nord mener det er smålig om regjeringen ikke rydder opp.

– Nå må regjeringen stå ved løftene sine. Dekningen i minstepensjon for aleneboende burde gis på en slik måte at alle får hele beløpet, uavhengig om man har jobbet i privat eller offentlig sektor som yrkesaktiv.

Ifølge departementet omfatter økningen i utgangspunktet omtrent 70 000 personer som er minstepensjonister i dag og 10 000 som har en pensjon like over minstepensjon.

• Følg oss på Facebook

Sammen om brev

I et fellesbrev til Arbeids- og Sosialdepartmentet krever forbundene at regjeringen retter opp skjevheten slik at også dem med offentlig tjenestepensjon får økt sin samlede pensjon.

«Aleneboende minstepensjonister er overrepresentert i gruppen som lever med en inntekt under EUs fattigdomsgrense. Det er en urettferdig forskjellsbehandling av minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon dersom disse ikke skal få den samme økningen som andre», heter det i brevet fra de tre forbundene.

De påpeker også at den ordinære reguleringen av alderspensjon i årets trygdeoppgjør medførte kjøpekraftnedgang for pensjonistene. «Regjeringen viste da til at endringer som økt grunnpensjon, skattelette og økningen i minstepensjonen ville dempe nedgangen i kjøpekraft».

SKUFFET: Jan Davidsen og Pensjonistforbundet er blant brevskriverne.

SKUFFET: Jan Davidsen og Pensjonistforbundet er blant brevskriverne.

Jonny Syversen, Pensjonistforbundet

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Få nyhetsbrevet vårt

– Regjeringen gir med den ene hånden, og tar tilbake med den andre

Mette Nord, leder av Fagforbundet

Warning
Annonse
Annonse