GLAD: – Jeg er glad for at vi nå får gjennomført dette tiltaket som betyr mye for dem som har lavest pensjon blant alderspensjonistene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie tidligere i år.
Jan-Erik Østlie
Anniken Hauglie bes om å rydde opp
15.000 går glipp av pensjonsøkning
I vår lovet regjeringen å øke minstepensjonen med 4000 kroner. Nå viser det seg at det ikke gjelder enslige minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon.
kathrine.geard@fagbladet.no
Som oppfølging av budsjettforliket med KrF og Venstre la Regjeringen 22.april fram et lovforslag om økning av minstepensjonen for enslige alderspensjonister med 4000 kroner, med virkning fra 1.september.
– Jeg er glad for at vi nå får gjennomført dette tiltaket som betyr mye for dem som har lavest pensjon blant alderspensjonistene, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i sakens anledning.
Les også: • Hjelpepleiere mister hundretusener i pensjon
Forbund protesterer
Men det ble ikke opplyst at tiltaket er innrettet slik at enslige minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon ikke får økt sin samlede pensjon. Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag og Pensjonistforbundet, som lenge har vært bekymret for at minstepensjonistenes inntekter sakker akterut, reagerer kraftig mot forskjellsbehandlingen.
– Regjeringen gir med den ene hånden, og tar tilbake med den andre. Dette er en urettferdig forskjellsbehandling av minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon som de må rette opp, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
URETTFERDIG: – Urettferdig forskjellsbehandling, mener Mette Nord.
Per Flakstad
Tillegg og trekk
Pensjonstillegget er nemlig samordnet med offentlig tjenestepensjon. Regelen betyr at denne pensjonistgruppa risikerer at hele økningen i folketrygdpensjonen spises opp av tilsvarende reduksjon i den offentlige tjenestepensjonen. Dette vil ramme rundt 15.000 minstepensjonister som mottar offentlig tjenestepensjon fra Statens pensjonskasse, KLP og andre pensjonskasser. For dem som ikke har full tjenestetid eller trygdetid, vil samordningsfradragene være lavere, og samlet pensjon vil øke noe. Personer med privat tjenestepensjon er ikke berørt av samordningsloven, og vil derfor få full effekt av økningen i pensjonstillegget.
Les også: • Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud
Må stå ved løftene
Mette Nord mener det er smålig om regjeringen ikke rydder opp.
– Nå må regjeringen stå ved løftene sine. Dekningen i minstepensjon for aleneboende burde gis på en slik måte at alle får hele beløpet, uavhengig om man har jobbet i privat eller offentlig sektor som yrkesaktiv.
Ifølge departementet omfatter økningen i utgangspunktet omtrent 70 000 personer som er minstepensjonister i dag og 10 000 som har en pensjon like over minstepensjon.
• Følg oss på Facebook
Sammen om brev
I et fellesbrev til Arbeids- og Sosialdepartmentet krever forbundene at regjeringen retter opp skjevheten slik at også dem med offentlig tjenestepensjon får økt sin samlede pensjon.
«Aleneboende minstepensjonister er overrepresentert i gruppen som lever med en inntekt under EUs fattigdomsgrense. Det er en urettferdig forskjellsbehandling av minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon dersom disse ikke skal få den samme økningen som andre», heter det i brevet fra de tre forbundene.
De påpeker også at den ordinære reguleringen av alderspensjon i årets trygdeoppgjør medførte kjøpekraftnedgang for pensjonistene. «Regjeringen viste da til at endringer som økt grunnpensjon, skattelette og økningen i minstepensjonen ville dempe nedgangen i kjøpekraft».
SKUFFET: Jan Davidsen og Pensjonistforbundet er blant brevskriverne.
Jonny Syversen, Pensjonistforbundet
– Regjeringen gir med den ene hånden, og tar tilbake med den andre
Mette Nord, leder av Fagforbundet
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim