JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO og EU

LO-kongressen i 1994 rystet hele det politiske Norge. Hør historien om den dramatiske EU-kampen

Hva skjedde i kulissene da delegatene avgjorde LOs standpunkt til norsk EU-medlemskap? Podkasten Rørsla gir deg hele historien.

Britt Andreassen, Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

ida.bing@lomedia.no

Klokka tikker mot kveld. Det er den 22. september i 1994, og inne på Folkets hus er stemninga trykkende. 315 delegater er samla. De har nettopp levert inn de røde stemmesedlene sine.

Om bare noen minutter skal det hele avgjøres: Om LO er for, eller imot, norsk EU-medlemskap.

I salen sitter statsministrer Gro Harlem Brundtland og LO-leder Yngve Hågensen. De kjenner seg trygge på at det kommer til å bli ja.

Forbundsleder og nei-sidas talsperson, Jan Davidsen, sitter noen rader bortenfor. Han har kjempa seg gjennom debatten med høy feber og influensa.

– Jeg for min del regna med at denne saken ville gå dårlig. og det er klart at med autoriteten til Yngve og de andre, så ville det ikke være like enkelt. Og enkelt ble det jo heller ikke, da, forteller Davidsen i podkasten Rørsla.

Ett minutt går. To. Så banker ordstyrer Finn-Erik Thoresen med en liten hammer, blant medlemmer også kjent som klubba.

Hele salen trekker pusten. Nå venter de bare på avgjørelsen. Og den skal komme til å sjokkere.

Lytt til historien om LOs historiske EU-avgjørelse under den ekstraordinære kongressen i 1994:

rørsla kongress historisk

Med hjelp fra japanske kirsebærdråper klarer en febersyk Jan Davidsen å stavre seg opp på talerstolen og holde en tordentale for et nei til norsk EU-medlemskap, etter ukesvis med optimisme blant Yngve Hågensen og hans ja-folk.

– Det er jo helt sinnsvakt, rett og slett, sier journalist og forfatter Kjell-Erik Kallset, som i podkastepisoden ser tilbake på den historiske EU-striden.

Hva skjedde egentlig i kulissene innad i LO den gang? Og hvordan endte kongressen opp med å bli så avgjørende?

Du kan lese mer om hva som skjedde under den ekstraordinære kongressen, og lytte til hele historien i podkasten Rørsla.

Rørsla lenkeliste

Warning
Annonse
Annonse