JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et endra yrkesliv etter koronakrisa

Renholder Solveig fikk applaus fra forbipasserende: – Det gjør noe med deg

Renholder Solveig Samuelsen ser allerede at bransjen hennes har endra seg gjennom tida med koronapandemi. Rørsla har undersøkt hvilke endringer vi kan få i arbeidslivet etter «koronaåret» 2020.
Solveig Samuelsen er renholder i ISS. Hun opplever at koronapandemien har endret bransjen til det positive.

Solveig Samuelsen er renholder i ISS. Hun opplever at koronapandemien har endret bransjen til det positive.

Ida Bing

ida.bing@lomedia.no

Renholder Solveig Samuelsen var på jobb i Sandefjord, hvor hun vaska i en Hennes & Mauritz-butikk. Det var åpningstid, og mange kunder i butikken.

– Så kom det tre godt voksne damer, stilte seg opp foran meg og sto og klappa for jobben jeg gjorde, forteller Samuelsen.

– De takket meg for at jeg holdt det rent, slik at de kunne gå trygt i butikken og handle. Det gjør noe med deg som renholder, smiler Samuelsen.

Samuelsen er regionstillitsvalgt i renholdselskapet ISS avdeling Vestfold. Gjennom det siste året har hun og kolleger opplevd å få en høyere anerkjennelse for jobben de gjør.

Samuelsen er en av dem som tror at arbeidslivet kommer til å forandre seg etter året med koronapandemi. For renholderens del betyr det både en høyere status, men også mer spesifiserte arbeidsoppgaver.

arbeidsliv2020 pod

I podkasten Rørsla har vi snakket med blant annet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, arbeidslivsforsker Eirin Pedersen og lederen for Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen, om hva de tror blir de største endringene vi kan se i arbeidslivet vårt framover.

Rørsla oppsummerer året og spør: Hvordan kommer vi til å jobbe, hvilke yrker har gjennomgått størst forandringer, og hvilke utfordringer står vi overfor i arbeidslivet vårt?

Les også: Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna

Bidrar til at økonomien går rundt

Nå vasker Solveig Samuelsen oftere enn før. Bedrifter som før bestilte vasking to ganger i uka, har nå trappet opp til fem. Fokuset på renhold og smittehindring har blitt et helt annet i løpet av det siste året, forteller Samuelsen.

– Nå har flere bedrifter i samfunnet et større fokus på renhold, og ser viktigheten av renholderens oppgaver. De ser at vi renholdere bidrar til at økonomien går rundt, fordi det blir mindre sykefravær. Så enkelt er det, sier Samuelsen.

Hun tror at renholderens oppgaver vil være i fokus også i tida etter koronapandemien.

– Nå har folk sett viktigheten av jobben vi gjør. Jeg har opplevd at renholdet på eldrehjem har fått et større fokus og at de nå følger med på en helt annen måte.

Hun legger til:

– Nå tror jeg folk forstår at det er vi som sørger for at de kan levere barna i smittefrie barnehager, og selv gå på jobb. Jeg tror nok også de som jobber innen helse, har fått et annet fokus på hele renholdsbiten.

Les også: Renholder Thongla fikk etterbetalt 377.000 kroner: – Jeg er lettet og glad!

Warning
Annonse
Annonse