Koronakrisen
Fem postansatte i Oslo-Akershus og Østfold har fått påvist korona
Til sammen fem postansatte i region Oslo-Akershus og Østfold har fått påvist smitte. Dette er lave tall – og gir likevel ingen grunn til panikk, mener tillitsvalgte Tove Rundtom på Østlandsterminalen.
SAMFUNNSKRITISKE OPPGAVER: På Østlandsterminalen sorteres fortsatt post døgnet rundt. Posten leverer medisin og smitternvernsutstyr og andre viktige varer under koronakrisen.
Nils Midtbøen
nina.hanssen@lomedia.no
Fredag skrev Romerikes Blad at en ansatt ved Østlandsterminalen ble smittet. I dag bekrefter Tove Rundtom, tillitsvalgt i Fagforbundet Post, at det er to ansatte som er smittet ved Østlandsterminalen.
I tillegg er det registrert smitte hos to ansatte ved postterminalen på Alnabru og en i distribusjon.
Strenge rutiner
Rundtom mener at det er ikke er noen grunn til panikk.
– Posten følger alle rådene og vi har allerede innført strenge rutiner for å unngå smitte, sier hun.
p
For Rundtom har det vært viktig å følge rådene, men samtidig beholde roen når hun snakker med medlemmene.
Hun ønsker ikke at folk skal bli redde av presseoppslag om smittede i Posten.
Hun mener at Posten som arbeidsgiver har vært god på å informere og kommunisere med sine ansatte i en krevende periode for Posten.
Saken fortsetter under bildet.
HOLDER ROEN: Tove Rundtom, tillitsvalgt i Fagforbundet Post
Martin Guttormsen Slørdal
Få postfolk er smittet
I regionen jobber det rundt 3300 faste postansatte, så at det nå er fem som er smittet er et relativt lavt tall mener hun.
– Den ene som er smittet på Østlandsterminalen har ikke vært på jobb på seksten dager, Den andre har fulgt alle råd fra FHI og har hatt lite nærkontakt med andre ansatte.
– Vi mener det er liten risiko for at de har smittet noen her, sier hun.
p
Samtidig kan hun forstå at det er enkeltpersoner som kan kjenne på frykten og kanskje er ubekvem med å gå på jobben i disse dager.
– Kanskje vil flere folk i samfunnet ellers forstå hvor viktig Posten er – og at vi har en samfunnskritisk rolle. Det er jo vi som leverer medisin og smitternvernsutstyr og andre viktige varer. Vi har også sett en eksplosiv økning i hjemlevering av pakker den siste tiden, sier hun.
Vurderer flere tiltak
Rundtom er i likhet med Posten opptatt av at folk skal føle seg trygge på jobb.
Selv har Rundtom aldri vært veldig redd for koronasmitte, men mener det er svært viktig at alle følger de nasjonale retningslinjene.
p
Hun sier hun føler seg godt ivaretatt av Posten, og at det arbeides godt med vurderinger av tiltak til enhver tid.
Posten har også støtte fra beredskapsgruppa i Lillestrøm ved behov. De bistår med vurdering av smittetiltakene.
Nylig gjorde AB Solution en testvask i terminalen der det fortsatt sorteres det rundt 180.000 små pakker i døgnet. Overalt i terminalen er det «hold avstand»-skilt, kontaktfrie passasjer og på TV-skjermen snakker konsernsjefen om hvorfor det er viktig at postansatte tar Koronavirus på alvor og følger rådene.
Behold roen
Det er ikke bare korona som gjør postansatte urolige i disse dager. Ifølge Rundtom er også noen litt ekstra bekymret fordi Fagforbundet og Posten Norge har inngått en avtale om at medarbeidere kan leies ut mellom selskapene i Posten Norge.
– Behovene endrer seg raskt nå. For å unngå permitteringer, har man derfor inngått en avtale om at medarbeiderne på kort tid kan bli flyttet der behovet er størst. Jeg forstår at noen kan bli bekymret for dette, men det er verre og bli permittert og stå uten lønn, advarer Rundtom.
I avtalen heter det at alle som blir utleid beholder lønn og arbeidsbetingelser de har i dag, og vil fortsatt være ansatt i den delen av bedriften de jobber i dag, så man ikke skifter arbeidsgiver.
– Jeg oppfordrer folk til å stille seg til disposisjon. Hvis man ikke vil flytte på seg og blir permittert, er det jo heller ikke sikker på at man kan få dagpenger av NAV, sier hun.
Denne omdisponeringsavtalen gjelder foreløpig frem til 30. september i år.