JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Ny lønn til Posten-ansatte. Se de nye tilleggene

Alle får minst 26.000 kroner mer i året, etter Fagforbundet og Posten ble enige om de lokale tilleggene.
Alle ansatte i Posten får minst 26.000 kroner i tillegg.

Alle ansatte i Posten får minst 26.000 kroner i tillegg.

Alf Ragnar Olsen

anders@lomedia.no

De lokale forhandlingene i Posten Bring AS har kommet i havn, og leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans sier seg fornøyd, og peker på at oppgjøret har en god lavlønnsprofil.

– Alle får et godt, generelt tillegg, som skal gi økt kjøpekraft, oppsummerer hun.

Fagforbundet Post og finans organiserer rundt 7000 ansatte i Posten-konsernet

Viktige endringer

Øiahals mener de har fått til endringer som er relevante for alle medlemsgruppene sine.

Dette er noe av det som er avtalt:

• De som tjener under 520.000 kroner i året får 26.000 kroner i tillegg (inkludert tillegget som er avtalt i A-delsforhandlingene).

• De som tjener over 520.000 kroner i året får et tillegg på 5 prosent (inkludert tillegget som er avtalt i A-delsforhandlingene).

• Endringer på ansiennitetsstigene gir et ekstra løft til de med ansiennitet på mellom to og åtte år.

• Ubekvemstillegget for arbeid på morgen og kveld er økt, til 25 kroner i timen.

• Posten skal øke innbetalingen i pensjonsordningen for de ansatte.

• All avtalt reisetid skal nå regnes som arbeidstid.

• Potten Posten-ansatte kan søke om stipend til kompetanseheving fra økes.

Rom for å gjøre grep

Totalt er oppgjøret i Posten på rammen som frontfaget satte, på 5,2 prosent. Øiahals er tilfreds med at det ga rom for en god lavlønnsprofil.

– Vi har endret ansiennitetsreglene for produksjonsarbeiderne, postbudene og varebilsjåførene. De som tjener minst der får mest. Alle de med to til åtte års ansiennitet får et ekstra løft, og for de det slår heldigst ut for vil de øke lønna med rundt 35.000 kroner i år, sier Øiahals.

Lederen mener at de har fått til viktige endringer, i tillegg til de rene pengene i oppgjøret.

– Det var mulig å gjøre noe innafor ramma. Vi er i en utfordrende tid, der det viktigste for alle er penger. Det viste medlemsdebatten i forkant. Men de har også pekt på ubekvemstillegg, pensjon og arbeidstid på reise. Jeg mener vi leverer på det medlemmene har bedt oss prioritere.

Bedre pensjon

Innbetalingene til de ansattes pensjonsordning bedres. Det vil lønne seg for de yngre medarbeiderne på sikt.

– Når vi gjør slike grep er det de eldre som jubler, vi som nærmer oss pensjonsalder. Men det gjør ikke så mye vei i vellinga for oss. Men det betyr mye for de yngre på sikt, sier hun.

Øiahals er også glad for at de nå har fått slått fast at avtalt reisetid skal telle som arbeidstid. Til nå har det vært sånn at den første timen på reise er ubetalt, og så har hver time på reise etter det talt som en halv time arbeidstid.

– Dette har vi prøvd oss på flere ganger, og har endelig fått rydda opp. Det er mye reising på medlemmene våre som jobber i stabsfunksjoner, både dagsturer og flerdagsreiser.

Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans (nr. to f.v.) og konserndirektør Nina Christin Yttervik (t.h.) i Posten Bring har blitt enige i de lokale forhandlingene.

Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans (nr. to f.v.) og konserndirektør Nina Christin Yttervik (t.h.) i Posten Bring har blitt enige i de lokale forhandlingene.

Alf Ragnar Olsen

Skal på uravstemning

I avtalen forplikter Posten seg til å øke potten som settes av som ansatte kan søke om stipend til kompetanseheving med 750.000 til 2,25 millioner kroner årlig.

Det legges også sterkere føringer på kompetanseheving av medarbeiderne.

– Satsingen på kompetanseheving tydeliggjøres, der målet er å gjøre dagens medarbeidere til morgendagens medarbeidere, sier hun.

I forhandlingene fikk Fagforbundet også på plass at dersom det skal gjennomsnittsberegnes arbeidstid, skal det skje mellom partene og ikke på individuelt nivå.

Oppgjøret sendes snart på uravstemning, men datoene for dette er ikke klare enda. Forhandlingsutvalget til Fagforbundet Post og finans anbefaler å stemme «ja» til resultatet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse