Søppelkaoset i Oslo førte til dom i tingretten:
Veireno-sjef Jonny Enger tar på seg skyld, men kjemper for å unngå fengsel
– Teorien fungerte ikke i praksis, verken for meg eller Oslo kommune. Er det riktig at jeg skal sitte ett år og tre måneder i fengsel for det?
KJEMPER MOT FENGSEL: I fjor ble Veireno-direktør Jonny Enger dømt til ett år og tre måneder fengsel for grove brudd på arbeidsmiljøloven. Nå kjemper han og advokat John Christian Elden for å unngå fengselsstraff.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
Jonny Enger stilte spørsmålet til retten på slutten av sin frie forklaring mandag ettermiddag. Mannen bak det utskjelte selskapet Veireno, som har fått ansvaret for søppelkaoset i Oslo vinteren 2016/2017, hadde sin dag i retten mandag.
Da startet ankesaken mot Veireno-sjefen i Borgarting lagmannsrett. Det er satt av en uke til å prøve dommen fra tingretten. Enger kjemper for å unngå fengsel.
p
– En absurd dom
I fjor dømte Follo tingrett Veireno-direktøren til ett år og tre måneder i fengsel, samt et forelegg på 4,5 millioner kroner til hans eierselskap VT-gruppen.
– Absurd, var Jonny Engers umiddelbare reaksjon da dommen ble kjent. Han anket både skyldspørsmål og straffeutmåling, og nå ruller ankesaken for Borgarting lagmannsrett.
Erklærte seg skyldig
I mellomtiden har Enger kommet fram til at han tar på seg skylda for de massive bruddene på arbeidsmiljøloven som ble avdekket i Oslo vinteren 2016 og i ti Vestfold-kommuner.
Enger erklærte seg skyldig, men hans advokat John Christian Elden, understreket:
– I denne saken er det ikke behov for fengselsstraff.
Enger og hans eierselskap VT-gruppen, som ble ilagt forelegg på 4,5 millioner kroner, forsvares av advokatene John Christian Elden og Thomas Skjelbred.
Skjelbred hadde følgende beskrivelse av saken:
– Den synes å ha blitt en prinsippsak for påtalemyndigheten.
Historisk lang fengselsstraff
Dommen fra Follo tingrett var historisk. Det er den lengste fengselsstraffen noensinne avsagt for brudd på arbeidsmiljøloven. En medvirkende grunn er at strafferammen for brudd på arbeidsmiljøloven er firedoblet siden forrige gang noen ble dømt til fengsel.
– Kommunen kastet meg ut i løvens hule. Det er derfor jeg sitter her i dag, sa Enger. Han viste til den ene utfordringen etter den andre som selskapet møtte; nye ruter, nøkkelkaos og nye data- og gps-systemer som ikke fungerte.
– Bakgrunn for overtredelsene skyldes en rekke forhold utenfor Veirenos kontroll, hevdet advokat Thomas Skjelbred. Han avviste blankt forelegget mot VT-gruppen, med at eventuell lovbrudd ble begått i datterselskapet Veireno som nå er konkurs.
Forsvareren mener eierselskapet ikke kan holdes ansvarlig, selv om Enger var både daglig leder og eier av begge selskapene.
– Det skremmer meg
Jonny Enger la ansvaret for situasjonen på Oslo kommune, og viste blant annet til at kommunen skal ha vært usikker på kontrakten etter at den ble inngått.
– Nettopp det skremmer meg aller mest. Ingen formidlet til meg at det ble vurdert å terminere en kontrakt seks måneder etter at den er signert. Jeg hadde aldri turt å begynne på dette hvis jeg hadde visst det, sa Enger, og forsikret at kommunen ikke hadde hatt grunn til å frykte søksmål om de hadde endret anbudet.
– Jeg ville vært åpen for å endre avtalen dersom vi ikke var sikre, sa han.
Gråtkvalt om mediestormen
Jonny Enger fortalte retten om å bli motarbeidet, antydet sabotasje i Vestfold og lange rekker med utfordringer.
– Det kan høres ut som om vi bare skylder på andre, men det er fakta, fastslo han.
Stemmen sprakk da han kom til mediestormen, og opplyste at det var mer enn 26.000 oppslag om Veireno, nær alle negative.
– Selv faren min tvilte på meg en stund, etter alle oppslagene, sa han gråtkvalt.
– Veldig mye fra mediene er helt feil. Det var rett og slett jævlig urettferdig, sa Enger og opplyste at det har skapt mye problemer for ham i andre virksomheter.
Var en skikkelig bedrift
Engers selskap VT-gruppen og han selv representeres av advokatene John Christian Elden og Thomas Skjelbred. I retten i dag beskrev de et seriøst selskap som ble satt under et enormt press for å få løst en samfunnskritisk oppgave.
– Veireno var en skikkelig bedrift, som har gjort en skikkelig jobb, men gikk på en smell. Derfor er vi i retten nå.
Slik beskrev advokat John Christian Elden konkursen i det utskjelte selskapet Veireno. Han gjorde det klart at de vil prosedere imot både fengselsstraff og forelegg på 4,5 millioner kroner.
p
Tre år i renovasjon
Høsten 2015 meldte Fagbladet om at en liten og hittil ganske ukjent aktør i renovasjonsmarkedet hadde feiet store konkurrenter av banen og vunnet alle fire anbudene for avfallsinnsamling i Oslo kommune – det største renovasjonsanbudet noensinne i Norge, også stort i europeisk sammenheng. Selskapet skulle ta ansvar for innsamling av avfall fra 700.000 innbyggere.
Konseptet var å drifte mer effektivt med færre biler større deler av dagen.
Veireno var grunnlagt året før, etter at VT-gruppen som har drevet i mange år med transport, kjøpte Mathisen renovasjon på Hadeland. Like etter vant selskapet anbudet for ti kommuner i Vestfold. Det endte med kaos, maratonuker for ansatte og politianmeldelse fra Arbeidstilsynet.
Et perfekt anbud
Samtidig med oppstarten i Vestfold ble Oslo-anbudet tiljublet på Norsk Avfalls årskonferanse. Veireno-anbudet ble brukt som case for hvordan et anbud bør gjøres. Oslo hadde fått innsamlingen til en pris 81 millioner kroner lavere enn nærmeste tilbyder, som var Norsk Gjenvinning.
Verken i kommunen eller i bransjen, ringte alarmene. Det gjorde det i Vestfold. Renovatører sluttet i hopetall. Mer effektiv renovasjon med maratondager i oppstarten ble for mye for mange.
I Oslo var renovatører bekymret, og fortalte Fagbladet at dette anbudet kunne være slutten for yrket. Det var et knapt år til selskapet skulle starte. I rådhuset var det nettopp skiftet politisk ledelse etter valget. De skulle etter hvert bli bekymret for avtalen den forrige byråden hadde inngått.
Søpla fløt i Oslo
Mandag 3. oktober overtok Veireno Oslo kommune. Ifølge Enger begynte de med 30 prosent overkapasitet i forhold til beregningene om hva som skulle være nødvendig.
Veireno var eneste tilbyder som regnet på å bruke to skift for å utnytte leveringstiden ved mottaksanleggene bedre. Det var en av hovedargumentene for at de vant alle fire områdene Oslo-anbudet var inndelt i.
21. februar 2017, etter fem måneder med skandaler, var det definitivt slutt. Da begjærte Jonny Enger oppbud for selskapet.
Hva gikk galt i Veireno-saken? Hør hele historien i podkasten Rørsla:
Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.