Siv lukker ikke døra
Terje Søviknes tapte kampen om en plass i Frps sentralstyre. Partileder Siv Jensen tror likevel han kan komme tilbake.
Landsmøtet straffet Os-ordfører Søviknes for en «synd» han begikk for seks år siden, da han stemte ja til en bompengefinansiert vei.
– Jeg tror ikke døren er lukket for evig og alltid. Vi må ikke overdrive dette. Landsmøtet måtte velge blant fire svært gode kandidater, og én av dem kunne ikke nå opp, sier Jensen.
Søviknes var innstilt av en enstemmig valgkomité som nytt medlem av sentralkomiteen, men ble utfordret av stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Bård Hoksrud. Jensen vil ikke si hvem hun foretrakk, men viser til at landsmøtet rår.
– Jeg vet ikke hva som gjorde utslaget. En partileder skal uansett ikke blande seg inn i slike saker, sier Jensen.
Bompenger overskygget alt
Søviknes tror at alt oppstyret rundt bompenger før og under landsmøtet var utslagsgivende, selv om delegatene søndag vedtok en resolusjon som både bastante motstandere og de mer kompromissvillige kunne godta.
Det heter nå at alvorlige brudd på partiprogrammet, for eksempel når det gjelder bompenger og eiendomsskatt, ikke blir akseptert og vil få konsekvenser. De lokallag som føler seg presset til å forlate partiets prinsipper i enkeltsaker, skal få bistand fra partiets hovedorganisasjon.
– Jeg er nok litt skuffet nå, akkurat rett etter avstemningen. Men jeg har rikelig med oppgaver hjemme i Os. Og i kommunevalget neste år stiller jeg som ordførerkandidat for fjerde gang, sier Søviknes.
Avstemningen ga Hoksrud 131 stemmer, Kristian Dahlberg Hauge 127 stemmer, Morten Høglund 127 stemmer og Søviknes 99 stemmer.
Søviknes vil ikke tolke vrakingen av ham selv som at døren er lukket for en strategi der forhandlinger og kompromisser er avgjørende grep på veien mot posisjon og innflytelse.
Mindre kompromiss?
– Jeg tror fortsatt det er veien framover for Frp, men man kan jo spekulere på om dette innvarsler en trend med mer prinsipiell politikk og mindre gi og ta. Jeg håper ikke det blir slik, sa Søviknes.
Han la til at Høyre og Kristelig Folkeparti ikke skal legge for mye inn i valget av Hoksrud framfor ham selv.
– Det som skjedde her i dag, skyldes nok en overfokusering på bompenger som enkeltsak, sa Os-ordføreren. Han ville ikke kommentere synspunktene til de tre andre kandidatene som ble innvalgt i sentralstyret.
Heller ikke Jensen mener at valgets betydning skal strekkes langt ut over kandidatene selv.
– Frp er et samarbeidsorientert parti. Valget av Hoksrud framfor Søviknes endrer ikke på det. Men samtidig er det slik at vi ikke kaster vekk sentrale deler av partiprogrammet for å tekkes andre. Og motstanden mot bompenger er en viktig sak for Frp, fastslo partilederen.
Spedalsk
På spørsmål om han er «spedalsk» for evig og alltid for sin omstridte stemmegivning i 2004, svarte Søviknes at han ikke har nye planer om å gjeninntre i rikspolitikken. Derfor ville han heller ikke kommentere utsiktene til å delta i nominasjonskampen forut for stortingsvalget i 2013.
Under presentasjonen av sitt eget kandidatur før voteringen sa Søviknes at det var med ydmykhet og takknemlighet at han som valgkomiteens kandidat møtte landsmøtet i plenum.
– Det er spesielt å stå her i dag, nesten ni år etter at jeg trakk meg fra sentrale organer. Jeg tror jeg tør si at det er en tryggere og bedre politiker som står framfor dere i dag, sa Os-ordføreren.
Han minnet om at han i snart 20 år har vært politiker, de fleste av dem i posisjon i samarbeid med Høyre og KrF. Han oppfordret landsmøtet til å se forbi enkeltsaker og velge personen med bredest grunnlag.
Oslo-byråd Jørn Kallmyr holdt støtteinnlegg for Søviknes og minnet om at han har vært utøvende lokalpolitiker i en årrekke, med opptil 45 prosents oppslutning i egen kommune. Men det hjalp ikke, Søviknes endte på sisteplass med 99 stemmer. (ANB-NTB)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø
Mulig millionsum i vente for oljepionerene
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge