Siv lukker ikke døra
Terje Søviknes tapte kampen om en plass i Frps sentralstyre. Partileder Siv Jensen tror likevel han kan komme tilbake.
Landsmøtet straffet Os-ordfører Søviknes for en «synd» han begikk for seks år siden, da han stemte ja til en bompengefinansiert vei.
– Jeg tror ikke døren er lukket for evig og alltid. Vi må ikke overdrive dette. Landsmøtet måtte velge blant fire svært gode kandidater, og én av dem kunne ikke nå opp, sier Jensen.
Søviknes var innstilt av en enstemmig valgkomité som nytt medlem av sentralkomiteen, men ble utfordret av stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Bård Hoksrud. Jensen vil ikke si hvem hun foretrakk, men viser til at landsmøtet rår.
– Jeg vet ikke hva som gjorde utslaget. En partileder skal uansett ikke blande seg inn i slike saker, sier Jensen.
Bompenger overskygget alt
Søviknes tror at alt oppstyret rundt bompenger før og under landsmøtet var utslagsgivende, selv om delegatene søndag vedtok en resolusjon som både bastante motstandere og de mer kompromissvillige kunne godta.
Det heter nå at alvorlige brudd på partiprogrammet, for eksempel når det gjelder bompenger og eiendomsskatt, ikke blir akseptert og vil få konsekvenser. De lokallag som føler seg presset til å forlate partiets prinsipper i enkeltsaker, skal få bistand fra partiets hovedorganisasjon.
– Jeg er nok litt skuffet nå, akkurat rett etter avstemningen. Men jeg har rikelig med oppgaver hjemme i Os. Og i kommunevalget neste år stiller jeg som ordførerkandidat for fjerde gang, sier Søviknes.
Avstemningen ga Hoksrud 131 stemmer, Kristian Dahlberg Hauge 127 stemmer, Morten Høglund 127 stemmer og Søviknes 99 stemmer.
Søviknes vil ikke tolke vrakingen av ham selv som at døren er lukket for en strategi der forhandlinger og kompromisser er avgjørende grep på veien mot posisjon og innflytelse.
Mindre kompromiss?
– Jeg tror fortsatt det er veien framover for Frp, men man kan jo spekulere på om dette innvarsler en trend med mer prinsipiell politikk og mindre gi og ta. Jeg håper ikke det blir slik, sa Søviknes.
Han la til at Høyre og Kristelig Folkeparti ikke skal legge for mye inn i valget av Hoksrud framfor ham selv.
– Det som skjedde her i dag, skyldes nok en overfokusering på bompenger som enkeltsak, sa Os-ordføreren. Han ville ikke kommentere synspunktene til de tre andre kandidatene som ble innvalgt i sentralstyret.
Heller ikke Jensen mener at valgets betydning skal strekkes langt ut over kandidatene selv.
– Frp er et samarbeidsorientert parti. Valget av Hoksrud framfor Søviknes endrer ikke på det. Men samtidig er det slik at vi ikke kaster vekk sentrale deler av partiprogrammet for å tekkes andre. Og motstanden mot bompenger er en viktig sak for Frp, fastslo partilederen.
Spedalsk
På spørsmål om han er «spedalsk» for evig og alltid for sin omstridte stemmegivning i 2004, svarte Søviknes at han ikke har nye planer om å gjeninntre i rikspolitikken. Derfor ville han heller ikke kommentere utsiktene til å delta i nominasjonskampen forut for stortingsvalget i 2013.
Under presentasjonen av sitt eget kandidatur før voteringen sa Søviknes at det var med ydmykhet og takknemlighet at han som valgkomiteens kandidat møtte landsmøtet i plenum.
– Det er spesielt å stå her i dag, nesten ni år etter at jeg trakk meg fra sentrale organer. Jeg tror jeg tør si at det er en tryggere og bedre politiker som står framfor dere i dag, sa Os-ordføreren.
Han minnet om at han i snart 20 år har vært politiker, de fleste av dem i posisjon i samarbeid med Høyre og KrF. Han oppfordret landsmøtet til å se forbi enkeltsaker og velge personen med bredest grunnlag.
Oslo-byråd Jørn Kallmyr holdt støtteinnlegg for Søviknes og minnet om at han har vært utøvende lokalpolitiker i en årrekke, med opptil 45 prosents oppslutning i egen kommune. Men det hjalp ikke, Søviknes endte på sisteplass med 99 stemmer. (ANB-NTB)
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie