JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal løfte hotellansatte

Fellesforbundet krever lønnsløft for medlemmene på hoteller og restauranter.

kjell.werner@anb.no

– Vi vil kreve et ekstra lønnsløft for våre medlemmer på hoteller og restauranter, sier forbundsleder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fellesforbundets leder begrunner dette kravet både ut fra hensynet til likelønn og ønsket om å heve de lavtlønte økonomisk.

Sikre kjøpekraften

Forbundet krever en sikring av kjøpkraften for alle medlemmene og altså noe ekstra til de lavtlønte og ansatte i kvinnedominerte grupper.

– Vi har ikke ambisjon om å øke kjøpekraften for alle grupper. Derfor blir det ikke reallønnsvekst for brede grupper, sier Bakke.

Han mener lønnsoppgjøret må gjenspeile at arbeidsledigheten kommer til å øke.

– Vi vurderer situasjonen på arbeidsmarkedet dit hen at det kan bli økt ledighet, spesielt i konkurranseutsatte bedrifter, spår Bakke.

Tilpasser kravene

Han hevder at det den siste tiden har vært en kostnadsvekst i samfunnet og arbeidslivet som det har vært dekning for produktivitetsmessig.

– Nå ser vi at produktivitetsveksten er avtagende. Da må vi tilpasse lønnskravene og andre kostnadskrav i tariffoppgjøret til den situasjonen.

– Så dere er altså villig til å vise moderasjon?

– Det er feil begrep. Vi tilpasser kravene etter verdiskapningen, sier Bakke.

Også likelønn

– Men så skal vi løfte de lavtlønte. De skal få reallønnsvekst. Her er det ikke tilstrekkelig å bare sikre kjøpekraften. Vi mener det er rom i økonomien til det. Så må vi tilpasse kravene ut fra hva de enkelte bransjer evner, sier han og advarer mot en situasjon der lønnsoppgjøret i seg selv utløser ekstra avskalling av arbeidsplasser.

– Så regner vi med at LO vil løfte fram likelønn på samme måte som vi har gjort. Da må vi innenfor de overenskomstene som vi har ansvaret for løfte områder som har stor kvinneandel, sier han og sikter til medlemmer som jobber på hoteller, restauranter og i reiselivet.

Går i front

Samtidig gjør han det klart at det finnes grenser for hva lønnsoppgjøret kan gjøre med kvinnelønnsproblematikken.

– Det skal være lik lønn for likt arbeid, sier Bakke. Tidligere har han karakterisert en såkalt kvinnepott i offentlig sektor for «noe tull».

LOs representantskap vil på sitt møte 23. februar ventelig gå inn for et forbundsvist oppgjør.

– Hvis det skjer, så er vi i Fellesforbundet forberedt på å være frontfag, slik tradisjonen har vært, sier Bakke. (ANB)

Annonse
Annonse