JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret – mer men mindre penger?

Forsvaret får til neste år mer, men samtidig mindre penger. Bevilgningene til kjøp av nye F-35 kampfly øker, men samtidig reduseres pengene til øving, trening og drift.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og leder av Forsvarets utenrikskomite Anniken Huitfeldt (AP) har den siste uken vært i en debatt om forsvarsbudsjettet 2015. Øker det, eller minker det?

Som leder av Norsk Tjenestemannslag Forsvaret (NTL Forsvaret) så skal jeg gi dem begge har litt rett, men det som det etter min mening ikke er noen tvil om, det er at det strammes inn på pengene til øving, trening og drift.

Det er riktig at Forsvarsbudsjettet har en relativt stor økning. Men årsaken til dette, ligger å finne i den langtidsplan som den forrige Regjeringen og Storting fikk vedtatt sommeren 2012, og i særdeleshet beslutning om å anskaffe nye F-35 kampfly. En meget stor del av denne anskaffelsen er forutsatt gjennomført som tilleggsbevilgninger, utover en videreføring av det ordinære forsvarsbudsjettet. Dette gjør at den gjeldende langtidsplan er meget ambisiøs økonomisk. Samtidig er dette helt nødvendig, for å hindre at denne generasjonsanskaffelsen for Norges suverenitet og handlekraft, ikke skal knekke ryggen på resten av forsvaret.

Men selv om dette er en tilleggsbevilgning, så vil den når den skal vedtas av Stortinget, fremstå som en del av det ordinære Forsvarsbudsjettet. Disse tilleggsbevilgningene startet i fjor, og fortsetter i år, og er forutsatt å øke betydelig i årene som kommer. Dette er grunnen til at forsvarsbudsjettet øker med 1,43 mrd. inneværende år. Samtidig går over 1 mrd. av denne økningen til nettopp F-35 anskaffelsen. Resten av pengene er forutsatt å dekke opp kostnadsøkninger og andre styrkinger som er vedtatt i inneværende langtidsplan, blant mer øving og trening i Heimevernet og styrket beredskap og reaksjonsevne i Hæren.

Problemet er at den resterende økningen er mindre enn det som er forutsatt i langtidsplanen. Dette skyldes at Regjeringen i sitt forslag til Statsbudsjett har pålagt Forsvaret dobbel interneffektivisering og kutt. Og bedre ble det ikke når budsjettforliket i Stortinget triplet dette kravet, og kuttet det ordinære forsvarsbudsjettet ytterligere. Resultatet er redusert trening, øving og drift i Forsvaret.

Det er da kanskje ikke så rart at den politiske ledelsen i forsvarsdepartementet har gått løs på den antatt svakeste gruppen ansatte i forsvaret, renholderne, og skal frata de opparbeidede lønns- og pensjonsvilkår, for å dekke over egne manglende bevilgninger. Det er i allefall lang avstand mellom ord og handling for opposisjonspolitikker Eriksen Søreide og statsråd Eriksen Søreide.

Annonse
Annonse