Spørsmål og svar
Bedriften nedbemanner – har jeg fortrinnsrett til andre jobber i konsernet?
LO-advokat Lornts Nagelhus svarer.
PLIKT: Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at de oppsagte blir informert om andre ledige stillinger i konsernet.
Colourbox.com
SPØRSMÅL: Bedriften jeg jobber i, har nedbemannet og skal nedbemanne ytterligere før sommerferien. Bedriften inngår i et konsern, og de har i tillegg kjøpt opp to konkurrenter. Dersom jeg blir nedbemannet, vil jeg da ha fortrinnsrett til ledig stilling i de nye selskapene?
SVAR: Fra 1. januar ble fortrinnsretten etter oppsigelse i forbindelse med nedbemanning utvidet til også å gjelde i andre selskaper i samme konsern. Fortrinnsretten til ledig stilling i andre selskaper i samme konsern, har samme innhold som fortrinnsretten i virksomheten arbeidstaker ble oppsagt fra.
Eneste forskjellen er at fortrinnsrettsberettigede fra andre virksomheter i konsernet vil måtte stå tilbake for en med fortrinnsrett fra den virksomheten som skal ansette.
De som blir nedbemannet i «din» virksomhet, vil også ha fortrinnsrett til ansettelse hos de to tidligere konkurrentene, selv om disse virksomhetene kommer inn i konsernet etter at oppsigelse ble mottatt. Kretsen av virksomheter som den oppsagte har fortrinnsrett i, er altså de selskapene som til enhver tid inngår i konsernet.
Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar
I og med at formålet med fortrinnsrettsbestemmelsene er å styrke det totale oppsigelsesvernet, taler det samme formålet for at fortrinnsretten i konsern også bør gjelde for de som ble oppsagt før årsskiftet, og altså før fortrinnsretten i konsernforhold ble satt i kraft.
Arbeidsgiver har ikke plikt til å orientere hver enkelt fortrinnsrettsberettiget om nye selskaper eller om at det skal ansettes.
Arbeidsgiver har imidlertid plikt til å sørge for at de oppsagte blir informert om ledige stillinger i konsernet på en hensiktsmessig måte.
Varsli: Jeg varslet om leder. Nå får jeg de dårligste vaktene. Hva gjør jeg?