JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Bedriften nedbemanner – har jeg fortrinnsrett til andre jobber i konsernet?

LO-advokat Lornts Nagelhus svarer.
PLIKT: Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at de oppsagte blir informert om andre ledige stillinger i konsernet.

PLIKT: Arbeidsgiver har plikt til å sørge for at de oppsagte blir informert om andre ledige stillinger i konsernet.

Colourbox.com

SPØRSMÅL: Bedriften jeg jobber i, har nedbemannet og skal nedbemanne ytterligere før sommerferien. Bedriften inngår i et konsern, og de har i tillegg kjøpt opp to konkurrenter. Dersom jeg blir nedbemannet, vil jeg da ha fortrinnsrett til ledig stilling i de nye selskapene?

SVAR: Fra 1. januar ble fortrinnsretten etter oppsigelse i forbindelse med nedbemanning utvidet til også å gjelde i andre selskaper i samme konsern. Fortrinnsretten til ledig stilling i andre selskaper i samme konsern, har samme innhold som fortrinnsretten i virksomheten arbeidstaker ble oppsagt fra.

Eneste forskjellen er at fortrinnsrettsberettigede fra andre virksomheter i konsernet vil måtte stå tilbake for en med fortrinnsrett fra den virksomheten som skal ansette.

De som blir nedbemannet i «din» virksomhet, vil også ha fortrinnsrett til ansettelse hos de to tidligere konkurrentene, selv om disse virksomhetene kommer inn i konsernet etter at oppsigelse ble mottatt. Kretsen av virksomheter som den oppsagte har fortrinnsrett i, er altså de selskapene som til enhver tid inngår i konsernet.

Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar

I og med at formålet med fortrinnsrettsbestemmelsene er å styrke det totale oppsigelsesvernet, taler det samme formålet for at fortrinnsretten i konsern også bør gjelde for de som ble oppsagt før årsskiftet, og altså før fortrinnsretten i konsernforhold ble satt i kraft.

Arbeidsgiver har ikke plikt til å orientere hver enkelt fortrinnsrettsberettiget om nye selskaper eller om at det skal ansettes.

Arbeidsgiver har imidlertid plikt til å sørge for at de oppsagte blir informert om ledige stillinger i konsernet på en hensiktsmessig måte.

Varsli: Jeg varslet om leder. Nå får jeg de dårligste vaktene. Hva gjør jeg?

Warning
Annonse
Annonse