JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksperten svarer

Kan arbeidsgiver møte i arbeidsmiljøutvalget med vara og fast representant samtidig?

Er arbeidsmiljøutvalget et åpent møte der alle kan stille, slik arbeidsgiver hevder?
Hovedverneombudene opplever ikke lenger AMU som et møte mellom likeverdige parter, skriver Arne Bernhardsen, kurs- og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål.

Hovedverneombudene opplever ikke lenger AMU som et møte mellom likeverdige parter, skriver Arne Bernhardsen, kurs- og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål.

Illustrasjonsbilde: Colourbox

SPØRSMÅL: I vårt arbeidsmiljøutvalg (AMU) er det en stedfortreder for arbeidsgiver som møter på møtene selv om AMU-medlemmet er der.

Det blir da en arbeidsgiverrepresentant ekstra. Denne varaen er i tillegg særdeles aktiv.

Er det greit for en vara å møte selv om det ikke er forfall fra den hen er vara for? Eller kan man si at en vara ikke har talerett? Varaen hevder at arbeidsmiljøutvalget er et åpent møte alle kan komme i. 

SVAR: AMU er et formelt møte med valgte og faste representanter. Alle medlemmer av AMU skal ha egen stedfortreder, som møter når den faste melder forfall.

I tillegg kan andre møte om man finner det nødvendig for å belyse deres sak, se forskriften § 3-13. Det kan for eksempel være en behandling av skift- og turnusarbeidernes helse, eller arbeidsmiljøet til de som representerer virksomheten i møte med kunder eller klienter.

Det er opp til AMU sjøl å innkalle de de vil. Det forventes at representanter fra begge de berørte parter møter. Når deres sak er ferdig behandlet, forlater de møtet.

I hovedavtalen for KS-området finner vi også følgende formulering: «Ved behov for nærmere retningslinjer for arbeidsmiljøutvalget ut over det som følger av lovens bestemmelser, fastsettes dette gjennom reglement lokalt.»

En enkelt vara kan ikke bestemme at møtet er åpent for alle og at hen kan ta ordet når det passer hen. Det er opp til møtelederen å sørge for at møteorden blir fulgt.

Spørsmål om HMS: Medlemmene klager over at jobbskoene ikke passer. Hva kan vi gjøre?

Fra noen hovedverneombud har jeg fått andre bekymringsmeldinger, som at administrasjonen stiller med mange interne «eksperter» i AMU-møtene – HMS-sjef, driftsledere, sikkerhetsansvarlig, HR-leder etc. – i tillegg til de valgte arbeidsgiverrepresentantene og sekretariatet.

Hovedverneombudene opplever ikke lenger AMU som et møte mellom likeverdige parter.

I hver enkelt sak kan de interne fagpersonene sikkert gi viktig informasjon til møtet, men det totale bildet kan bli at arbeidstakerrepresentantene blir utsatt for informasjon og ikke blir involvert i utvikling av arbeidsmiljøet. Ekstra personer skal bli innkalt til sitt punkt og deretter permittert fra møtet.

AMU er heller ikke et politisk organ. Det er et administrativt organ for interne forhold.

Svar fra Arne Bernhardsen, kurs- og foredragsholder om arbeidsmiljøspørsmål

Har du spørsmål om HMS? Da kan du sende ditt spørsmål til arbernha@online.no

Les mer: Må vi tåle å bli skjelt ut på jobb?

Annonse
Annonse