SV vipper fram og tilbake
En av de store thrillerne på valgkvelden er SVs stadige vipping fram og tilbake over sperregrensen på 4 prosent.
Til stående applaus lovet Audun Lysbakken at SV de neste årene skal være et tøft og kompromissløst opposisjonsparti.
– Det er vårt løfte til høyrekreftene i kveld, sa SV-lederen på partiets valgvake.
Prognosene viste valgkvelden at SV lå og vaket rundt sperregrensen. Da Lysbakken gikk på talerstolen like etter klokken 23.30 viste prognosene at partiet får en oppslutning på 4,1 prosent. Da var rundt 72 prosent av stemmene telt opp.
Lysbakken roste alle som har gjort en innsats for partiet i valgkampen.
– Det er gjort en fenomenal og fandenivoldsk innsats, sa han.
Samtidig gratulerte han høyresiden med seieren.
– Men vi skal love én ting, det er at de som vil gjøre Norge til mer av et ulikhets- og markedssamfunn skal få tøff motstand. Vi skal gå i spissen for den motstanden, sa Lysbakken.
– Les også: Erna er klar til å bli statsminister
Valgforsker Tor Georg Jakobsen ved NTNU i Trondheim sa til NTB i 22.30-tiden mandag at den største spenningen er knyttet til Sosialistisk Venstreparti.
– Venstre tror jeg klarer seg. I mine egne gjetninger har SV 4,1 prosent oppslutning, men det kan jo gå alle veier, sier han.
– Årsaken til det dårlige valget er regjeringsslitasje etter åtte år. Men det betyr samtidig at vi har fått gjennomslag for vår politikk. Alternativet ville vært 40 år som protestbevegelse, sa en av partiets stortingsrepresentanter, Akhtar Chaudhry, til NTB sent mandag kveld.
– Les også: SV-nerver i helspenn
SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen var per klokka 22.30 ute av Stortinget, ifølge NRKs prognoser.
– Per nå er jeg ute. Det betyr bare at jeg følger med i sterk spenning. Jeg er jo klar over at det kommer til å holde hardt. Vi får se, det er fortsatt ikke helt avgjort. Jeg har ikke gitt opp håpet helt ennå, men det ser mørkt ut, det gjør det, sa Thorkildsen.
Med bare to representanter ryker kjente SV-politikere som Inga Marte Thorkildsen, Karin Andersen, Hallgeir Langeland og Bård Vegar Solhjell ut av Stortinget.
– Les også: Vil ha Siv som sjef
Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen syntes opptellingen var mer spennende enn hun satte pris på.
– Dette er overhodet ikke avgjort. Dette kommer til å være en thriller i hele kveld og natt, og det kommer ikke til å være avgjort før siste stemme er telt, sa en tydelig sliten Halvorsen til NTB.
Hvis ikke sperregrensen nås, kan SV ende opp med bare to stortingsrepresentanter, mot dagens elleve. Trolig blir det da bare partileder Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås som representerer partiet.
Med et slikt valgresultat vil SV gjøre et historisk dårlig valg. Ikke siden partiet ble dannet i 1975 har SV eller forløperen Sosialistisk Folkeparti, vært under sperregrensen.
– Les også: – Erna helt avgjørende
Kristin Halvorsen mente likevel det var verdt å sitte i den rødgrønne regjeringen.
– Slitasjen etter åtte tøffe år skal ikke frata oss gleden over hva vi har fått til. SV har fått gjennomført veldig mye politikk som vi har stått for og slåss for.
Hun trakk fram 64.000 barnehageplasser og at Lofoten og Vesterålen fremdeles er spart for oljeinteressene.
– Vi har hatt en utvikling i Norge som har redusert ulikhetene, og det skal vi være godt fornøyd med. Så får vi legge strategien videre i morgen, sa Kristin Halvorsen. (ANB-NTB)
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
STENGT: Torggata er et av områdene som kan bli søndagsåpent om Høyre får det som de vil i Oslo.
Jonas Fagereng Jacobsen
Frykter flere søndagsåpne butikker etter valget: – Kan endre hele det norske arbeidslivet
Norge er dømt i 23 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen i nyere tid. Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i domstolen i Strasbourg.
Roy Ervin Solstad
Norge dømt i ni nye barnevernssaker
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
– Det var helt jævlig. Det er ille å tenke tilbake på det, den arbeidsdagen jeg trodde jeg skulle dø i Paxster'n, sier postbud og plasstillitsvalgt Roy ArneSkjellhaug foran den lille postbilen.
Alf Ragnar Olsen
Roy Arne ble fanget mellom betongvegg og trailer: – Trodde jeg skulle dø
Jack Narve Sæther (t.v.), leder for Fellesforbundets transportavdeling i Møre og Romsdal, Mons-Ivar Mjelde er fylkespolitiker i Buskerud for Ap, Ingvild Denut (t.h.), stilte som ordførerkandidat for Ap i Randaberg kommune.
Morten Hansen, Roy Ervin Solstad, Ole Palmstrøm
Ap-kandidater på grasrotnivå krever ryddesjau
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
– På lang sikt er jeg optimist. Kjeltringene i bransjen må tape. Noe annet mål enn det kan vi ikke ha, sier Dag Arne Guttormsen, tillitsvalgt i Fellesforbundet for turbilsjåførene til Tide.
Erlend Tro Klette
Svake norske regler drar kriminelle turbiloperatører til landet, advarer sjåfør
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
KANDIDAT: Steffen Høiland fra Sauda er ufaglært industriarbeider, avdelingsleder og sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet. Blir det opprykk til ledelsen under landsmmøtet i oktober?
Leif Martin Kirknes