SV-leder Audun Lysbakken talte til partiets landsstyre fredag. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
SV-lederen gir Erna en ny sjanse til å si at hun ser dem som er hardest rammet av krisen
«Hadde de egentlig råd til det før òg?», svarte statsministeren da hun ble spurt av NRK hva hun tenker om at folk ikke har råd til mat og klær under krisen. Nå gir Audun Lysbakken henne sjansen til å svare på nytt.
helge@lomedia.no
SV-leder Audun Lysbakken talte til partiets landsstyre fredag. Den digitale talen var spilt inn torsdag – før sjokkmeldingen om statsministerens smitteverntabbe med sushi-selskap i vinterferien.
Men SV-lederen var opptatt av en annen uttalelse, som statsministeren kom med 12. mars.
På ettårsdagen for den største nedstengningen i Norge siden andre verdenskrig, hadde NRK et langt intervju med statsministeren.
Journalisten, Joakim Reigstad, spurte hva hun tenker, som statsminister, når hun hører historier om folk som ikke har råd til å betale regningene denne måneden, og ikke har råd til mat og klær, og som må spare hver eneste krone?
«Ja, altså, det er jo krevende. Så er spørsmålet: Hadde de egentlig råd til det før òg?», lød svaret.
– På TV, rett i fleisen på over 20.000 mennesker som har vært permittert helt siden pandemiens begynnelse, og hvor vi vet at altfor mange sliter med å få endene til å møtes, sier Audun Lysbakken i talen.
Nå har han sendt et skriftlig spørsmål til statsministeren, hvor han enkelt og greit gjentar nøyaktig det samme spørsmålet som NRK stilte.
«Blant dem som er rammet hardest av den økonomiske krisen er det mange som har det svært tøft nå. De trenger en statsminister som ser dem, og som sier høyt og tydelig at hun forstår hvor vanskelig mange har det. Statsministerens svar i intervjuet har skapt sterke reaksjoner, og hun bør derfor svare på spørsmålet på nytt», skriver han i begrunnelsen.
Erna Solberg har foreløpig ikke svart.
– Fullstendig uforberedt
SV-lederen mener regjeringen også denne gangen framstår som fullstendig uforberedt på de økonomiske og sosiale konsekvensene av nedstengingen.
– Pandemien er ikke bare en koronakrise. Den har også ført til en forskjellskrise og likestillingskrise, sier han.
SV-lederen synes det er ufattelig at det ikke lå krisepakker klare for den nye nedstengingen som kom for snart en uke siden.
– Regjeringen virker helt blind for situasjonen til de mange som nå blir permittert, og barn og unge som mister enda mer skolegang. En nedstenging av dette omfanget burde umiddelbart følges av nye krisetiltak, sier Lysbakken og fortsetter:
– Det blir bare mer og mer tydelig hvor skjevt denne krisen rammer. Arbeidsløsheten har rammet butikkarbeidere, hotell- og restaurantarbeidere, ansatte i uteliv, kulturliv og reiseliv. Økt arbeidsbyrde og press har rammet alle de som jobber i ulike deler av førstelinjen i vår kamp mot viruset. Renholdere, ansatte i skoler og barnehager, og selvfølgelig helsearbeiderne våre.
Les også: Lysbakken: – Igjen og igjen er det opposisjonen som presser regjeringen fram til handling
Ryddet plass til lavere formuesskatt
På toppen av det norske samfunnet går det derimot godt.
– De som lever av å passe på penger, har hatt et langt lettere år enn de som lever av å passe på barn. På børsen er det skapt store formuer. Og rike eiere og storselskaper har stort sett sluppet unna sosiale krav når de har fått hjelp av staten. Til og med lavere formuesskatt klarte regjeringen å rydde plass til, midt i krisen, påpeker han.
Koronapandemien har også vært et tilbakeslag for likelønn for første gang på årevis.
– De som har stått i frontlinjen i pandemien fortjener mer enn applaus. I stedet for klappsalver trengs et mer rettferdig arbeidsliv i Norge. Et arbeidsliv hvor det er rett til heltid som gjelder, ikke løsarbeid. Et arbeidsliv hvor det er likelønn. For vi skal ha lik lønn for likt arbeid i dette landet, påpeker han.
SV-lederen frykter de langsiktige konsekvensene av skolestenging, isolasjon, forbud mot trening og fritidsaktiviteter.
– Vi mistenker en alvorlig økning i mengden vold og overgrep i nære relasjoner, samtidig som volden som skjer sjeldnere blir anmeldt. Antall alvorlige voldssaker mot barn har økt med over en tredjedel. Særlig vold mot barn under to år har hatt en markant økning, sier Lysbakken.
Han viser til at krisesentrene har sprengt kapasitet. At det er en kraftig økning av antall ungdommer som blir innlagt med eller søker hjelp for spiseforstyrrelser. Og at en rekke organisasjoner som jobber med barn og unges psykiske helse, frykter «en pandemi av psykiske lidelser» etter koronapandemien.
Ros for rusreformen
SV-leder Audun Lysbakken avviser at rusreformen, som er en het potet både i norsk politikk og i flere partier, er en legalisering av narkotika. I sin tale til landsstyret i SV fredag, gir han helseminister Bent Høie (H) ros på ett punkt:
– Han har lagt fram en rusreform som gir et reelt håp om forandring for noen av de mest utstøtte og sykeste i vårt samfunn, sier Lysbakken.
– Vi skal slutte å straffe og heller tilby hjelp. Det er kjernen i rusreformen, poengterer han.
Les også: Kenneth var 15 år da han prøvde kokain for første gang. Nå kjemper han fram en ny rusreform
Han går samtidig i rette med sin mulige regjeringsparten etter høstens valg, Senterpartiet, som han mener fremstiller reformen som en legalisering av narkotika.
– Med rusreformen er narkotika fortsatt ulovlig. Politiet skal fortsatt ha lov til å beslaglegge og destruere narkotika, og visitere ved mistanke om bruk. SV støtter ikke, og har aldri støttet, legalisering av narkotika, sier Lysbakken og fortsetter:
– Nå skal folk få hjelp, ikke straff, dersom det blir flertall for reformen. Akkurat som vi ikke straffer personer som driver med selvskading, skal vi heller ikke straffe narkotikabruk. Vi skal sikre at folk tør å ringe om hjelp, dersom de har blitt voldtatt eller ser kameraten ta en overdose, uten å bli redd for straff for egen rus, sier Audun Lysbakken.
Han mener rusreformen gir håp om å få slutt på klassejussen i dagens narkotikapolitikk. Samtidig mener han kritikerne av reformen har rett på et punkt:
– Det er ikke foreslått i nærheten av nok ressurser til oppfølging og behandling. Den kampen skal SV aldri gi opp, sier han i talen.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB