SV-leder Audun Lysbakken i landsstyret:
Lysbakken: – Igjen og igjen er det opposisjonen som presser regjeringen fram til handling
SV-leder Audun Lysbakken mener det er bra at regjeringen handler mot smitten. Men han er ikke like imponert over handlingen mot ulikheter.
Audun Lysbakken talte til landsstyre i SV lørdag - denne gang digitalt.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Audun Lysbakken samlet landsstyret i Sosialistisk Venstreparti lørdag. Mye tyder på at partiet er inne i en positiv trend.
Opinions meningsmåling utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB ga en oppslutning på åtte prosent. Partiet har ligget stabilt på det nivået i flere måneder nå. Januar-resultatet ville gitt 15 mandater på Stortinget – fire flere enn partiet har i dag. Det vil imidlertid avhenge av at partiet får flere utjevningsmandater.
• Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
I sin tale til landsstyret kalte SV-lederen regjeringens politikk for en provokasjon.
– Ikke alle er like hardt rammet av korona. Det er noen det går godt for i Norge. For en provokasjon det da må være for alle de som nå står uten arbeid, eller de som frykter for livsverket sitt, at det deles ut nye skattekutt til de aller rikeste i dette landet samtidig som regjeringen ikke kan finne penger sånn at de arbeidslediges unger skal få ferie til sommeren, sa Audun Lysbakken i den digitale talen sin.
– Det er Forskjells-Norge, det. Sånn kan vi ikke ha det, la han til.
Krise i Trysil
I sin tale til landsstyret trakk han blant annet fram turist-kommunen Trysil.
Der er det nå en ledighet på svimlende 10,7 prosent. 349 tryslinger er helt eller delvis arbeidsledige.
– Hvor provoserende må det ikke være for dem som har mistet jobben når statsministeren i Norge foreslår at «de permitterte må se seg som etter nye jobber». Det minner meg om den rike prinsessen som, da hun ble fortalt at bøndene ikke hadde noe brød, svarte: La dem spise kake, sa Lysbakken.
Samtidig spurte han hvilke jobber Erna Solberg mente de skulle søke på?
– Hoteller er stengt, barene og treningssentre likeså. Folk går ikke i klesbutikken, men handler på nett. Utelivet blør. Ikke bare kan vi miste noen av de fineste møteplassene i byene våre. Arbeidsplasser står i fare. Livsverk kan gå i grus, la han til.
Han mener regjeringen handler mot smitten, og at det er bra.
– Men det må også handles resolutt mot de sosiale problemene som kommer i kjølvannet av pandemien. Vi må unngå en permanent økning i ledighet og ulikhet når alt er over, la han til.
Bransjeorganisasjonen Virke frykter opptil 18.000 flere permitterte i januar, mens NHO anslår mellom 10.000 og 12.000 permitteringer i privat sektor. Det er nærmere 200 000 ledige eller permitterte. Flere kan det altså bli.
Mye lest: Barbro valgte å bli permittert for å hjelpe kolleger
Kommer for sent
Lysbakken kritiserte i talen sin regjeringen for hele tiden å komme for sent på banen, og at både de økonomiske og sosiale tiltakene er for svake.
– Igjen og igjen er det opposisjonen som presser regjeringen fram til handling. Permitterte og ledige får nå beholde dagpengesatsen, slik SV har foreslått. Det skulle også bare mangle. Erna Solberg hadde i utgangspunktet ingen intensjon om å forlenge permitteringsordningene da hun i stedet ba folk om å gå ut å få seg nye jobber. Regjeringer ser ikke arbeidsfolk og småbedrifter, hevdet han.
Mandag kommer statsministeren til Stortinget for å orientere om situasjonen. Lysbakken ber henne slå fast at fellesskapet skal stille opp, blant annet med å gi bedre krisehjelp til utsatte bransjer, forlenge koronatillegg på dagpenger, forlenge permitteringsperioden til 18 måneder og la flere med små stillinger og lav lønn få mulighet til å få dagpenger.
Les også: Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Han ber også om at regjeringen vil øke bostøtten til de som har minst og gi ekstrastipend til studenter som ikke har rett til dagpenger
Må stilles krav
Lysbakken mener det også må stilles krav til de som får korona-støtte.
– Alle må være med på dugnaden. Likevel opprettholder store selskapsoppsigelser, til tross for at de har fått store summer av folks skattepenger. De tillitsvalgte lover å ikke godta det, og det har de all grunn til. Hva om folk i faste jobber blir sagt opp nå, og det hentes inn løsarbeid i stedet når tidene blir bedre? Det er ingen dugnad hvis ikke krisepengene også kommer arbeidsfolk til gode, hevder Lysbakken.
I fjor foreslo SV at det måtte stilles krav til bedrifter som får krisehjelp. Et av kravene var at det skulle være null oppsigelser, i tillegg til null utbytte. SV-lederen varslet i sin tale at SV til uken fremmer et nytt forslag om krav om null oppsigelser.
– I Norge stilles det tøffe krav til enkeltpersoner som mottar hjelp fra staten, folk som er uten arbeid, syke eller fattige. Hvorfor skal det ikke stilles minst like tøffe krav til de rike, og de store selskapene når det er de som mottar hjelp, spurte Audun Lysbakken.