JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Slik så det ut da Hans-Christian Gabrielsen og Kristin Skogen Lund innledet forhandlingene mellom LO og NHO mandag 12. mars.

Slik så det ut da Hans-Christian Gabrielsen og Kristin Skogen Lund innledet forhandlingene mellom LO og NHO mandag 12. mars.

Håvard Sæbø

LO og NHO har brutt lønnsforhandlingene

Torsdag ettermiddag ble det meldt om brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO for privat sektor.



21.03.2018
15:33
21.08.2023 17:14

helge@lomedia.no

Partene er fortsatt ikke enige om de vanskeligste sakene. Dermed ble det brudd i ettermiddag, og partene må møte hos Riksmekleren tirsdag 3. april, dagen etter påske. Da blir det fem dager med mekling, med frist lørdag 7. april.

Hvis de ikke blir enige der, kastes Norge ut i en storstreik i privat sektor – den første på 18 år.

Dette er lønna i over 300 yrker

Forbundene er ferdige

Dette har skjedd så langt:

Mandag 12. mars startet årets hovedoppgjør.

Siden onsdag 14. mars har det vært forhandlet innenfor de ulike tariffområdene i den såkalte forbundsvise sløyfen. Frist for disse forhandlingene var tirsdag 20. mars.

Onsdag 21. mars fortsatte tariffoppgjøret på LO/NHO-nivå. Det er særlig temaer knyttet til AFP og pensjon som gjør årets oppgjør krevende.

Partene skal stå langt fra hverandre. Dette gjelder både uenigheten om AFP-ordningen, men også spørsmålet om dekning av reise, kost og losji.

Dette krever LO:

LO overleverte 12. mars en rekke krav til arbeidsgiverne i NHO.

Dette er de fire hovedkravene:

• Forbedret AFP, slik at færre faller utenfor ordningen.

• Forbedringer i obligatorisk tjenestepensjon (OTP), slik at flere får pensjon og at nivået blir høyere

• Økt kjøpekraft for alle.

• Fortsatt dekning av reise, kost og losji for tilreisende arbeidere i industrien og andre bransjer.

Disse AFP-hullene må tettes

LO prioriterer forbedringer i avtalefestet pensjon (AFP) høyt. LO mener i fire hull må tettes. Dagens regler er utformet slik at mange som har jobbet i flere år i en AFP-bedrift likevel ikke får denne pensjonen.

Det er så mange som 25 prosent av de som jobber i en AFP-bedrift som 55-åring, som ikke oppfyller kravene for å få AFP når de fyller 62 år.

Reglene for AFP i privat sektor er klare: Du skal ha jobbet i en bedrift med AFP-ordning sju av de siste ni årene før en fyller 62 år. Du skal også være i arbeid når du fyller 62 år.

Det har gjort at sykmeldte og uføretrygdede ikke får AFP. Det rammer også arbeidstakere som mister jobben rett før de når AFP-alder og ikke får ny jobb i en bedrift med AFP.

For å ta et eksempel: Hvis du jobbet 20 år i strekk i en bedrift med AFP fra du var 30 du var 50 år, får du likevel ikke ei krone i AFP hvis du ikke fyller kravene den dagen du fyller 62 år.

Her er løsningene på AFP

LO og NHO har gjennom vinteren hatt en rekke møter om forbedringer i AFP. Begge partene er enige om at man kan tette hullene, men de har ulike måter å løse dette på.

Her er forslagene som kan løse AFP-floken:

Reise, kost og losji

Fellesforbundet har i mange år slåss for at tilreisende arbeidere i industrien, og særlig verftene, skal få dekt reise, kost og losji. Industrioverenskomsten sikrer allerede reise, kost og losji for dem som må pendle til jobben. Men arbeidsgiverne har opprettet det Fellesforbundet kaller «postkasseselskaper», som ansetter folk ved verftsporten.

Arbeidsgiverne sparer på denne måten penger på reise, kost og losji for tilreisende arbeidere. LO vil at alle skal ha disse tilleggene.

LO frykter lavlønte øst-europeere presser ut faglært arbeidskraft hvis denne utviklingen får fortsette. Fagbevegelsen mener derfor kampen for reise, kost og losji er en kamp mot sosial dumping.

Les denne sterke reportasjen om sosial dumping ved verftene:

Odd og Karsten ble for dyre for verftet, som heller ville bruke innleid arbeidskraft

Bedre obligatorisk tjenestepensjon

LO krever flere forbedringer i obligatorisk tjenestepensjon. Dette er en lov, så det er ikke et krav NHO kan innfri. Men hvis LO og NHO blir enige om det, kan det sendes et brev til finansministeren med ønske eller krav om forbedringer i loven. NHO har allerede sagt nei til dette, så det sitter langt inne å bli enige.

LO har stilt tre krav til endringer i obligatorisk tjenestepensjon:

• Opptjening av pensjon fra første krone du tjener. I dag er det pensjonsopptjening bare for lønn over 1 G, det vil si drøye 93.000 kroner. Dette er en stor ulempe for lavtlønte. Dette er også det dyreste kravet innen obligatorisk tjenestepensjon.

• Opptjening av pensjon også for stillinger på under 20 prosent.

• Opptjening av pensjon fra fylte 13 år. I dag sier loven at bare de over 20 år får pensjon

Økt kjøpekraft

De fleste nordmenn tok del i en skikkelig lønnsfest fra år 2000 til 2014. De siste tre åra har derimot lønningene reelt gått ned for det store flertallet av arbeidstakere. Nå krever LO økt kjøpekraft, og det vi i så fall bli første gang på fire år.

Det er flere grunner til at LOs krav kan innfris: Det tyske lønnsoppgjøret endte med forbedringer i kjøpekrafta for industrien, noe som taler for at LOs krav kan innfris.

Eierne sitter igjen med en større andel av verdiene som skapes i bedriftene, noe som taler for at arbeiderne i år kan øke sin andel.

Norsk Industri lover i dag «noen tiøringer», men ikke mer:

Norsk Industri varsler nulloppgjør

NHO: Nei til økt pensjon

Arbeidsgiverne i NHO vil stoppe alle forslag om å begrense innleie av arbeidskraft. Og de vil motsette seg høyere pensjon.

Her er NHOs krav før tariffoppgjøret

Disse bransjene omfattes

LO og NHO forhandler for nærmere 130 overenskomster i privat sektor. Her er et utvalg:

Verkstedindustrien, Skips- og offshoreverft, Petrokjemiske anlegg f.eks. Ormen Lange og Melkøya, Olje- og gassutvinning, Bygg og anleggsbransjen, Treforedling, Elektrokjemisk industri, Rutebilbransjen, Innenriks sjøfart, Luftfart, Vektere, Hotell, restaurant og reiseliv, Næringsmiddelindustrien, Elektro og E-verk og Grafisk og avistrykkerier.

I tillegg kommer disse: Transport og ekspedisjon (administrative stillinger), mediebedrifter, bakeriutsalg, blomsterbutikker og andre butikker tilknyttet produksjon.

Oppgjøret vil ha betydning for rundt 350.000 ansatte i NHO-bedrifter med tariffavtale. 200.000 av disse er LO-medlemmer.

Dette er lønna i over 300 yrker

Disse forhandler for LO

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er LOs forhandlingsleder. Dette er resten av LOs topptunge forhandlingsdelegasjon:

Roger Heimli, Peggy Hessen Følsvik, Terje Olsson, Trude Tinnlund, Are Tomasgard, Kristin Sæther, Jørn Eggum, Knut Øygard, Jan Olav Andersen, Trine Lise Sundnes, Lars Johnsen, Erna Hagensen, Mette Nord, Jan-Egil Pedersen, John Leirvaag, Ulf Madsen, Johnny Hansen, Elin Roverudseter, Yngve Carlsen og Frode Alfheim.

Nesten alle disse er enten valgte i LOs daglige ledelse, eller forbundsledere i sitt LO-forbund.

NHOs forhandlingsdelegasjon

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund er NHOs forhandlingsleder. Alle NHOs landsforeninger er representert i forhandlingsdelegasjonen til NHO.

«Samordnet oppgjør»

I år er det «samordnet tariffoppgjør». Det betyr at LO fører felles forhandlinger i privat sektor på vegne av alle sine fagforbund med de ulike arbeidsgiverorganisasjonene. Først ute er NHO. Så følger de andre, for eksempel Virke og Samfo. Til slutt holdes felles avstemning om forhandlingsresultatet.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Her er forslagene som kan løse AFP-floken – og gi deg ny pensjon

Noen penger er allerede fordelt

30 øre per ansatt er allerede fordelt i forbundsvise tilpasningsforhandlinger.

Etter det Frifagbevegelse erfarer kan ytterligere 30 øre være fordelt for å dekke en løsning på dekning av reise, kost og losji.

Skal LO tette hull i AFP-pensjonen vil dette også koste penger, og spise av den økonomiske ramma.

Hva er AFP?

Mulig streik fra 8. april

Når bruddet blir meldt torsdag 22. mars, er det først klart for såkalt frivillig mekling. Det foregår hos NHO. Onsdag er det frist for å bli enige i den frivillige meklingen. Da går man over til tvungen mekling, og forflytter seg til Grensen hvor Riksmekleren holder til. En eventuell streik vil først kunne iverksettes ved arbeidstidens begynnelse 8. april.

Noen viktige datoer i lønnsoppgjøret:

26. mars:

Endelig rapport fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU)

Tirsdag 3. april

Hvis det ikke ble enighet innen 22. mars, vil Riksmekleren kalle inn partene til tvungen mekling først dag etter påske, tirsdag 3. april.

5. april:

Rapport fra Statistikk- og beregningsutvalget i statens tariffområde

5. april:

Åpning av oppgjøret i statlig sektor kl. 10.00

7. april:

Meklingsfrist i privat sektor LO/NHO

8. april:

Mulig start for streik i privat sektor LO/NHO. Da vil LO kunne ta ut medlemmer i nærmere 130 overenskomster. Det er 18 år siden det var streik i et samordnet oppgjør. Da var over 80.000 tatt ut i streik på det meste.

Partene vil strekke seg langt for å komme til enighet. Norsk økonomi er avhengig av de konkurranseutsatte bedriftene som selger til utlandet. Samtidig står veldig viktige prinsipper på spill på LO.

11. april:

Åpning av oppgjøret i KS-området kl. 12.00

11. april:

Åpning av oppgjøret i Oslo kommune kl. 14.00

13. april:

Åpning av oppgjøret i Spekter helse kl. 10.00

27.-30. april:

Innspurt i lønnsoppgjørene i stat og kommune

30. april:

Frist forhandlinger i oppgjøret stat og kommune kl. 24.00

8.-9. mai:

Åpning og avslutning av oppgjøret i KS Bedrift

24. mai:

Meklingsavslutning kl. 24.00 i stat kommune

Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor

Knut Olaf, Odd og Kjell Tore var over 59 år da jobben ble nedlagt. Slik klarte de å redde tidligpensjon med AFP

Kvinner tjener i snitt 13 prosent mindre enn menn

21.03.2018
15:33
21.08.2023 17:14



Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).

Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).

Tri Nguyen Dinh

Norsk lønn i norske farvann, lovet regjeringen. Så ble det stille


Flere saker