JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil sikre sliterne en bedre pensjon. Her er alle kravene fra LO i årets lønnsoppgjør

LO vil bruke penger i årets lønnsoppgjør på å tette hullene som gjør at mange mister tidligpensjonen AFP.
Hans-Christian Gabrielsen

Hans-Christian Gabrielsen

Tri Nguyen Dinh

torgny@lomedia

AFP kommer til å bli det viktigste kravet for LO i tariffoppgjøret. Det er hovedgrunnen til at det i år blir et samordnet oppgjør.

Dette er lønna i over 300 yrker

AFP-hullene

LO ønsker å tette AFP-hullene. I forslaget til løsning for AFP ligger det å gjøre om ordningen til en opptjeningsordning. I dag er ordningen en kvalifiseringsordning der det er arbeidsgiver de siste sju årene før 62 år som avgjør hvilke rettigheter du får. LO foreslår nå å gi opptjening også til de som har jobbet i en AFP-bedrift tidlig i yrkeskarrieren.

For å sikre sliterne krever LO forlenget kompensasjonstillegg i AFP-ordningen og et eget tillegg for sliterne ved tidligavgang.

LO vil også at ny AFP i privat sektor samordnes med AFP i offentlig sektor.

Kravet om obligatorisk tjenestepensjon er at det gis pensjonsopptjening fra første krone, for alle stillingsandeler og fra en fyller 13 år.

Dette er reglene for AFP

Samordnet oppgjør

Selv om LO ønsker samordnet oppgjør, blir det åpnet for at de ulike forbundene skal kunne gjøre lokale tilpasninger. For at Fellesforbundet skulle gå med på at det skulle bli et samordnet oppgjør måtte de få til en spesialordning.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Streikerett

Fellesforbundet har vært steinharde på at det må gjøres noe med reisebestemmelsene i Industrioverenskomsten. Derfor har forbundet fått til at det skal gjennomføres «særskilte forhandlinger mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, også i en eventuell mekling.» Dette innebærer at Fellesforbundet får streikerett på denne delen av forhandlingene.

Utformingen av kravet er «at arbeidsgivere ikke kan velte utgifter til reise, kost og losji for arbeidstakere som sendes på oppdrag over på den enkelte arbeidstaker».

Økt vekst

LO krever en lønnsøkning som er høyere enn prisveksten, slik at alle får økt kjøpekraft. LO vil også fremme likelønn mellom kjønnene og bekjempe lavlønn.

I går la Teknisk beregningsutvalg fram sin prognoser for prisutviklingen. De regner med at det blir en prisvekst på to prosent i år. Økt kjøpekraft tilsier derfor at det skal bli en lønnsvekst som overstiger to prosent.

Men pensjonskravene i oppgjøret kan bli ganske kostbare, så hvis det skal bli plass til både reallønnsvekst og pensjonsløsninger må den økonomiske rammen for oppgjøret bli over fire prosent.

Men den tariffpolitiske uttalelsen tegner et forholdsvis positivt bilde av den økonomiske situasjonen. «Konjunkturoppgangen er svak, men det er utsikter til økt vekst», heter det.

Undergraver frontfaget

Uttalelsen tar også et kraftig oppgjør med statens lønnspolitikk i offentlig sektor. Staten forsøker å flytte mer av lønnsdannelsen over til lokale forhandlinger uten streikerett. LO mener at dette er med på å undergrave frontfagets rolle. Samordningen av lønnsdannelse i offentlig sektor er et viktig premiss. Slik kan frontfaget sette rammen for lønnstillegget også der.

Dette er YS' krav

I likhet med LO har også i YS i dag diskutert tariffoppgjøret og vedtatt sitt inntektspolitiske dokument for perioden 2018 - 2020. Hovedstyret i YS stiller seg bak prinsippet om frontfagsmodellen og anser at det er rom for å kjøpekraften i 2018. Dokumentet tar bredt for seg utfordringene rundt tariffoppgjør og arbeidsliv. Blant annet ser man på lavlønn og likelønn,pensjon, arbeidstid, organisasjonsgrad, inkludering i arbeidslivet, konkurranseutsetting og sosial dumping. Hovedstyret i YS behandlet også tariffoppgjøret 2018.

I tillegg til kravet om lønnsvekst sto pensjon helt sentralt.

– AFP-ordningen i privat sektor må reforhandles og vi forventer at regjeringen bidrar til finansieringen, påpeker YS-lederen Jorunn Berland ifølge en pressemelding.

Statsansatte henger etter i lønnsutviklingen

Finansdirektørene fikk den største lønnsøkningen i fjor

Knut Olaf, Odd og Kjell Tore var over 59 år da jobben ble nedlagt. Slik klarte de å redde tidligpensjon med AFP

Tariffoppgjørets kjøreplan

• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.

• I dag tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene og oppgjørsformen.

• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.

• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.

Kilde: LOs forhandlingsavdeling

Annonse
Annonse

Tariffoppgjørets kjøreplan

• Mandag 26. februar vedtok Sekretariatet i LO sin innstilling til årets tariffkrav. De vil ha et «samordnet» tariffoppgjør.

• I dag tirsdag 27. februar skal Representantskapet i LO vedta kravene og oppgjørsformen.

• Mandag 12. mars starter hovedoppgjøret. Da overleverer LO kravene til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

• Blir ikke LO og NHO enige, er det satt av tid til mekling 25. mars.

• Fristen for å komme i havn er natt til søndag 8. april.

Kilde: LOs forhandlingsavdeling