JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020

Mats Ruland skal opp til sin første store eksamen som riksmekler. Lykkes han ikke, kan det bli storstreik

Mats Ruland har et godt håp om å unngå streik når oppgjøret i industrien starter i slutten av mars.
DEBUT: Mats Wilhelm Ruland er klar for sitt første hovedoppgør som riksmekler.

DEBUT: Mats Wilhelm Ruland er klar for sitt første hovedoppgør som riksmekler.

Leif Martin Kirknes

aslak@lomedia.no

– Ikke bare har jeg et sterkt og inderlig ønske om å få det til. Jeg har også stor tro på at vi vil finne en løsning i forhandlingene. Det vil selvsagt bli krevende, men partene er både flinke, ansvarlige og seriøse, sier riksmekler Mats Ruland til FriFagbevegelse.

Mer enn økt lønn

Han ble utnevnt til riksmekler i november 2018. I fjor var det et mellomoppgjør. Da ble det forhandlet samordnet og kun om lønn. Derfor blir dette hovedoppgjøret, som mest sannsynlig vil bli forbundsvist, hans første store eksamen.

p

Nå er det ikke bare mulig å ta opp økt lønn. Det er også mulig å endre bestemmelser i avtalen angående arbeidstid, velferdspermisjoner og ulike tillegg.

Ruland medgir også at det er «mange og komplekse temaer i et hovedoppgjør». Han tror det vil bli mange meklinger i årets oppgjør.

– Mange av spørsmålene som bringes inn for mekling i år, vil utvilsomt være vanskelige og av stor viktighet for partene. De vil både få en direkte økonomisk konsekvens og ha betydning for hvordan turnusene skal bygges opp. Det er ingen enkle temaer som kommer inn i mekling i år, sier han.

Ved forbundsvise oppgjør er Industrioverenskomsten frontfaget. Konkurranseutsatt industri mekler først, og resultater der vil være en retningsgivende ramme for alle andre oppgjør, blant annet i staten og kommunene.

Det er administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet som skal lede an i forhandlingene og meklingen.

Hva er et hovedoppgjør? Sjekk tariffleksikonet

Lavtlønte blir viktig

Det er, som flere medier har skrevet, stor uro i LO-ledelsen over utviklingen for lavtlønte medlemmer. Blant ansatte som er organisert i Fellesforbundet og jobber på hoteller og restauranter, er det en utbredt misnøye.

Da de lokale lønnsforhandlingene ble gjennomført i november i fjor, ble resultatet en økning på 15 øre i timen for de hotellansatte i Choice.

ph

De sentrale forhandlingene førte til at de laveste lønnssatsene ble økt med 6 kroner per time. Minstesatsen i tariffavtalen ligger i dag på 167,90 kroner i timen.

Til kontrast har Choice-konsernet tjent inn store summer, med gode driftsresultater. Petter Stordalen selv har tatt ut 285 millioner kroner i utbytte. Barna hans tok ut 18 millioner kroner.

– Hva som blir vanskelig vil variere fra sak til sak og bransje til bransje. Det som kan være krevende i én bransje, kan være uproblematiske i andre. Det gjelder både for ansatte og bedriftene, sier Ruland, som føyer til at det er pensjon som generelt har vært den mest komplekse saken for begge parter. Forhandlingene om Avtalefestet pensjon (AFP) går imidlertid så tregt at den vanskelige pensjonssaken trolig tidligst kan havne på bordet i neste års oppgjør, ifølge VG.

Problemet med lavlønn

Klassekampen har skrevet at rekordstore utbytter og økende forskjeller gjør at det snakkes høyt om streik i forkant av årets lønnsoppgjør, ifølge LO i Trondheim og Oslo. Stemningen på grunnplanet i fagforeningene er at de er villige til å stå mer på og gjerne streike for å få større andel av verdiene.

p

Lavlønn er et generelt problem for hele tariffoppgjøret i LO-NHO-området er lavlønn. I dag blir det gitt lavlønnstillegg til de bransjene som har et lønnsnivå som ligger under 90 prosent av gjennomsnittet for industriarbeideren. Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er 478.023 kroner i året. 90 prosent er 430.221 kroner.

I bransjer der det er store variasjoner i lønn, kan de høytlønte dra opp gjennomsnittet slik at de lavest lønte ikke får nyte godt av lavlønnstillegget. LO prøver å finne en løsning på dette problemet, og det finnes prinsipielt tre ulike varianter av lavlønnstillegg – bransjevis som nå, bedriftsvis eller på individnivå. Det er ventet at LOs inntektspolitiske utvalg skal få dette spørsmålet på bordet og avgjøre hvilket alternativ LO skal gå for.

Viktige datoer

Her er noen av de viktigste datoene i forbindelse med årets hovedoppgjør:

22.–24. januar: Seminar i LOs inntektspolitiske utvalg der LOs linje i tariffoppgjøret ble bestemt. Inntektspolitisk utvalg er det utvalget som legger linja for tariffoppgjøret. Utvalget består av LOs leder og nestledere, lederne for de ti største forbundene samt leder av LO Stat.

Midten av februar: Formelt sett blir LOs uttalelse til tariffoppgjøret behandlet i LOs sekretariat 17. februar. Dagen etter blir den lagt fram for LOs representantskap som vedtar den endelige uttalelsen. Representantskapet er LOs høyeste organ mellom kongressene.

Midten av mars: Kravene overleveres.

Slutten av mars: Forhandlingsstart for tariffoppgjøret. Datoen er ennå ikke fastsatt.

1. april: Utløpet for tariffavtalen. Hvis partene ikke blir enige i forhandlingene, vil oppgjøret gå til mekling som riksmekler Mats Wilhelm Ruland vil lede. Meklingsinnspurten blir i så fall tirsdag 31. mars.

Tidlig i mai: Lønnsoppgjøret i staten. Meklingsfrist er i slutten av samme måned.

Annonse
Annonse