Lønnsoppgjøret i privat sektor
Renholderen Trine mener en streik vil føre til at pensjonstaperne taper enda mer
Renholderen Trine W. Hagen er ikke fornøyd med resultatet av tariff-forhandlingene. Men hun tror at en streik vil gi et enda dårligere resultat.
Under tvil: Renholder og hovedtillitsvalgt i AB Solutions, Trine W. Hagen, stemte ja. Selvom hun ikke er fornøyd.
Ole Palmstrøm (arkivbilde)
ane.borrud@lomedia.no
Før vårens tariff-oppgjør startet, snakket Arbeidsmanden med hovedtillitsvalgt i AB-solutions, Trine W. Hagen, hovedtillitsvalgt i Securitas, Janita Blomvik og konserntillitsvalgt i Mesta, Jens Petter Hermansen om forventninger til oppgjøret.
Nå har alle stemt ja til forslaget.
• Norge unngår storstreik i privat sektor. LO sier ja til løsningen i lønnsoppgjøret
Misfornøyd renholder
Hagen var klar på at de lavlønte måtte få høyere lønn, og pensjonen måtte bli mye bedre sånn at det går an å leve på pensjonen for en som har hatt lav lønn hele arbeidslivet. Hun var klar på at hull i AFP-ordningen måtte tettes, og at alle skulle få obligatorisk tjenestepensjon (OTP) fra første krone.
Hva tenker hun nå?
– Jeg er ikke fornøyd med resultatet, åpner Hagen.
Hun hadde håper på mye mer, spesielt pensjon fra første krone på OTPen.
– Det er det som monner mest når det kommer til pensjon for dem med lav lønn, sier hun.
Stemte ja likevel
Når Hagen likevel endte opp med å stemme ja, skyldes det to ting. For det første at partene ble enige om et slitertillegg, samt at man kan være syk to år av tre før AFP-avgang uten å falle ut av ordningen.
– Det er klart at slitertillegget kan bli bra. Sånn det ser ut nå vil det hjelpe veldig for renholderne. Og at man kan være syk i to år istedenfor ett år som i dag, hjelper fælt.
For det andre har Hagen ikke noen forventninger om at en streik vil gi et bedre resultat. Snarere tvert imot.
– Det er tross alt tettet noen hull, og det skal jobbes politisk med å få på plass OTP fra første krone. Jeg er redd vi kaster det vi tross alt har fått på båten hvis vi går i streik. Å ta ut pensjonstaperne i streik for å tape enda mer er ikke aktuelt!
Hun innrømmer at dette er en veldig pragmatisk tilnærming.
– Men det er jo sånn verden er! Man kan være så ideologisk man bare vil, men det hjelper ikke. Hvis vi går ut i streik blir det sannsynligvis tvungen lønnsnemd ganske fort, og da tror jeg vi mister slitertillegget og endringene i AFP, avslutter hun.
To viktige endringer gjør at flere får AFP
– Uhyre viktige grep
Konserntillitsvalgt i Mesta, Jens-Petter Hermansen, har også stemt ja til resultatet.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Fornøyd: Konserntillitsvalgt i Mesta, Jens-Petter Hermansen, er spesielt fornøyd med at flere kan gå av med AFP med de forslag til endringer i ordningen som ligger på bordet.
Tri Nguyen Dinh (arkivbilde)
– Jeg er fornøyd med resultatet, og spesielt fornøyd med at mange flere nå kan få AFP etter at hullene er tettet. Dette er uhyre viktige grep, som kan bety helt opp i 1,5 millioner kroner for den enkelte, understreker han.
Nå setter han sin lit til at de videre forhandlingene om AFP som skal være ferdige før årsskiftet, gjør ordningen enda bedre.
– Og så er det viktig at det ikke blir noe omkamp på de to hullene som det allerede er enighet om!
Hermansen er også fornøyd med slitertillegget. Både at det blir en egen ordning for dem som ikke har helse til å jobbe lenger enn til 62 år, og at det blir penger ut av det.
– Hvis du går av med AFP når du er 62 år uten å ha arbeidsinntekt ved siden av, utgjør det opp mot en halv million kroner fram til du er 80 år, sier han og legger til:
– Dette slitertillegget er litt tilbake til den opprinnelige AFPen, som var til dem som ikke hadde helse til å jobbe fram til de blir 67 år. Det liker jeg.
• Sliterne i privat sektor får et nytt tillegg, for å gjøre det lettere å gå av tidlig
Bra nok for vekterne
Også hovedtillitsvalgt i Securitas, Janita Blomvik, har stemt ja til resultatet.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Bra nok: HOvedtillitsvalgt I Securitas, Janita Blomvik, mener resultatet er bra nok.
Ole Palmstrøm (arkivbilde)
– Resultatet er bra nok. Vi kommer aldri til å være helt fornøyd med et forhandlingsresultat, og vi har nok kampsaker for fremtiden også. Men oppgjøret er bra nok til at vi kan anbefale medlemmene å si ja, åpner hun.
Også Blomvik var opptatt av pensjon før lønnsoppgjøret satte i gang. Resultatet karakteriserer hun som «både-og».
– Hullene som dekkes i AFP er viktige hull. Men kravene om OTP gikk ikke igjennom. Men jeg tenker at en lovregulering av OTP er like viktig som tariff-festing. Jeg skjønner arbeidsgivernes argumentasjon om at en tariff-festing vil gi en konkurransefordel for dem som ikke har tariffavtale, når de kan legge inn lavere anbud fordi de ikke har utgifter til OTP.
Politikerne må på banen
Nå setter Blomvik sin lit til politikerne.
– Jeg håper de får OTP fra første krone på plass. Jeg har en tro på at Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Rødt og KrF kan samle seg om denne saken, som de har gjort i lignende saker tidligere. Jeg tror også at FrP kan gå for dette. De følger opinionen, og pensjon fra første krone vil også være viktig for mange FrP-velgere, mener hun.
• Ap: – Ser ingen argumenter mot pensjon fra første krone
Taper på streik
Nå håper Blomvik at alle stemmer, også dem som synes resultatet er greit.
– Det er alltid enkleste å skape engasjement for det man er mot. Hvis 30 prosent stemmer nei, og 70 prosent synes det er greit nok, men ikke stemmer, da risikerer vi å gå ut i en streik, påpeker hun.
Hun tror ikke arbeiderne har noe å hente i en streik.
– Jeg tror arbeidsgiverne vil lene seg tilbake og vente på tvungen lønnsnemd. Da har vi tapt. I en nemnd-behandling mister vi all tekst vi er blitt enige om, og står kun tilbake med et kronebeløp. Det var dette vi vekterne opplevde da det ble tvungen lønnsnemd i 2012, minner hun om.
• Følg Arbeidsmanden på Facebook
• Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.