JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros fra LO Stat og Fellesforbundet

Holden III-utvalget får godkjent både av en av streikelederne fra 2012, LO Stats Tone Rønoldtangen, og av «frontfagsjef» Arve Bakke i Fellesforbundet.
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen sammen med streikende statsansatte under tariffstreiken i mai 2012. Streiken var den direkte foranledningen til at regjeringen nedsatte Holden III-utvalget.

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen sammen med streikende statsansatte under tariffstreiken i mai 2012. Streiken var den direkte foranledningen til at regjeringen nedsatte Holden III-utvalget.

Kristian Brustad

anne.siri.rena@lomedia.no

einar.fjellvik@lomedia.no

I 2012 ledet Tone Rønoldtangen tusenvis av statsansatte ut i streik for første gang på 28 år. En viktig grunn til at statsoppgjøret endte i streik var uenighet om hvordan man skulle beregne resultatet av forhandlingene for frontfagene, og hvordan dette skulle overføres til offentlig sektor.

Da streikene blant offentlig ansatte var over, på forsommeren i 2012, var regjeringen raskt ute med å nedsette Holden III-utvalget for å finne ut hvordan man kan unngå liknende konflikter i framtida.

God konklusjon

Nå sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen seg fornøyd med utvalgets konklusjoner.

– Jeg syns både drøftingen og konklusjonen er god. Frontfagsmodellen har sørget for stabilitet i norsk økonomi, og det er derfor ingen grunn til å endre på noe som fungerer godt, sier hun.

Hun trekker også fram utvalgets ønske om at NHO, i forståelse med LO, må angi en troverdig ramme for den samlede årslønnsveksten i industrien. Nettopp for å unngå situasjonen som oppsto i 2012.

«Veldig glad» Bakke

Også Fellesforbundets leder, Arve Bakke, gir utvalget ros:

– Jeg er veldig glad for hovedkonklusjonene til Holden III-utvalget. Utvalget slutter opp om den nåværende frontfagsmodellen som tar utgangspunkt i lønnsveksten i konkurranseutsatt sektor. Utvalget slår også fast at det er Industrioverenskomsten som er frontfag ved forbundsvise oppgjør, sier Bakke.

Han er også tilfreds med at utvalget ikke går inn for å endre hvilke grupper som skal inngå i frontfaget. Utvaglet vurderte om oljerelaterte virksomheter burde tas ut av frontfaget, men konkluderte med å la dette forslaget ligge.

Sosial dumping ny utfordring

Både Rønoldtangen og Bakke gir også utvalget ros for at det har sett spesielt på hvordan arbeidsinnvandringen skaper nye utfordringer for lønnsdannelsen. Blant annet ber utvalget myndighetene, i samarbeid med partene i arbeidslivet, om å vurdere allmenngjøringsinstituttet med tanke på at det skal fungere tilfredsstillende.

–Vi trenger arbeidsinnvandring, men det er viktig å motvirke lavlønnskonkurranse og at arbeidsinnvandrere får dårlige arbeidsvilkår. Nettopp derfor blir kampen mot sosial dumping viktig, sier Rønoldtangen.

Annonse
Annonse