VED BORDET: De sitter ikke ved forhandlingsbordet denne gangen, men i podkasten Rørsla møtes de to sjeføkonomene Roger Bjørnstad i LO (t.v.) og Øystein Dørum i NHO for å forklare det norske lønnsoppgjøret på 1-2-3.
Ida Bing
Ny episode av podkasten Rørsla:
Vil du lære mer om lønnsoppgjøret? To av de viktigste økonomene gir deg svar
På papiret skulle en nesten tro de var fiender. Men sjeføkonomene i LO og NHO er veldig enige i at lønnsoppgjøret er avgjørende for at Norge skal fortsette å være et av verdens beste land å bo i.
ida.bing@lomedia.no
Hver vår er det lønnsforhandlinger i Norge. Partene møtes rundt forhandlingsbordet i et lukket rom. Og det er nærmest en dødssynd å avsløre hva som skjer på innsiden av rommet. Forhandlingene er nemlig helt hemmelige inntil man har et resultat.
Det forteller sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO og sjeføkonom Øystein Dørum i NHO, i den nyeste episoden av podkasten Rørsla - Lønnsoppgjøret på 1-2-3.
I episoden møtes de to sjeføkonomene for å forklare hva som er spesielt med det norske lønnsoppgjøret, og hvorfor det er viktig for norsk økonomi.
Hør episoden her:
pod - lonnsoppgjor
I år er det hovedoppgjør, hvor frontfaget går først i forhandling. Det vil si at Fellesforbundet møter Norsk Industri og legger frem sine krav.
Men sjeføkonomene har selv sittet ved forhandlingsbordet i foregående lønnsoppgjør, og forteller om ritualet som ligger bak forhandlingene.
p
– Etter hvert som det tilspisser seg går en og en ut fra rommet på hver sin side. Til det kun er Hans-Christian og Ole Erik som sitter igjen, forteller Bjørnstad.
Han viser til at det da er LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid som sitter igjen og skal bli enige om et resultat for lønnsforhandlingene.
– Ja, for på et tidspunkt må bøndene forlate brettet, sånn er det, sier Dørum når han skal forklare hvordan den norske lønnsforhandlingen utspiller seg.
Hvorfor er lønnsoppgjøret viktig?
– Vi må huske på at lønnsoppgjørene handler om at alle skal kunne ta del i den økonomsike utviklingen, og hvordan den fordeles, sier Bjørnstad.
LOs sjeføkonom er tydelig på at lønnsvekst handler om fellesskap, fordi, som han påpeker, «alle bidrar til økonomiske verdier»:
– Vi kan ikke lenger si at verdiene er skapt av en person. Det er et samarbeid mellom maskiner, teknologi og mennesker, og samarbeidet skal dele gevinstene fra den økonomiske veksten.
I podkastepisoden går de to økonomene nærmere inn på hvorfor lønnsoppgjøret er en viktig forklaring på at Norge er et av verdens beste land å bo i, ifølge FN.
– Vi vil alle ønske så mye som mulig i lomma, men vi må ha en lønnsvekst som hensyntar verden rundt oss og veksen vi har i produksjonen. Det er hva vi forsøker å finne ut av, sammen, sier Dørum.
Harald Eia mener LO er brutale
Da Harald Eia skulle gjøre research serien «Sånn er Norge» på NRK, oppdaget han at fagbevegelsen er villig til å la bedrifter gå konkurs i kampen for høyere lønninger. Og at det gavner oss alle.
– I lønnsforhandlingene tvinges det fram en sannhet om hvordan det ligger an i Norge. Vi ser at vi tåler tre prosent lønnsøkning i tariffoppgjøret. Men det gjelder ikke alle.
p
Det er bedrifter som ikke har råd til å ta del i lønnsøkningen, og gi sine ansatte mer. De bedriftene går kanskje konkurs, og sånn sett er både LO og NHO villige til å la noen gå «tapt» i lønnsforhandlingene.
– Daukjøttet skjæres bort, hardt og brutalt. Og det var helt nytt for meg hvor utrolig gunstig det sentraliserte lønnsoppgjøret er for å holde næringslivet vitalt og intakt, sier Eia.
– Jeg tror LO, slik jeg har forstått det, skjuler hvor usentimentalt det er. At man bryr seg litt mindre, og heller velger å knuse noen egg.
I podkasten lytter både Bjørnstad i LO og Dørum i NHO til Eias tolkning av lønnsforhandlingene, hvor de - kanskje overraskende - sier seg enig i mye av det Eia formidler.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø