JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

The answer is blowing in the wind

jan.erik.ostlie@lomedia.no

All ære til Spartacus Forlag som igjen har gitt ut ei bok om det viktige feltet kriminalomsorg. Og nok en gang er det Ståle Olsen, seniorrådgiver i Kriminalomsorgen region vest som har vært primus motor. I 2010 ga han ut boka «Til Jæderen for å trille tåke», ei glimrende bok om Opstad tvangsarbeidshus (nåværende Åna fengsel), på samme forlag. Nå har Olsen vært redaktør og medforfatter av boka «Virker Straff?» som tar for seg utfordringene i dagens kriminalomsorg.

Svært kompetente bidragsytere er med. Inger Marie Fridhov, Yngve Hammerlin, Jan-Erik Sandlie, Torfinn Langelid og ganske nylig avdøde Kristin Bølgen Bronebakk er kjente folk i dette miljøet. I tillegg er det artikler av Terje Manger (professor i pedagogisk psykologi), Frode Ulvund (dr philos i historie), Tom Hetland (cand philol med historie hovedfag) og Frode Olsen sjøl – så jo da, her mangler ikke kompetansen.

Og temaene er også godt spredd. Vi får innsikt i fengselsarkitektur og ideologi, fange- og menneskesyn, tvangsarbeid og løsgjengerlov, arbeidsdrift, fengselsundervisning, forskning, dagspressens omtale av kriminalsaker, friomsorgen og normalitetsprinsippet.

Kriminalomsorgens store dilemma, rollen som både straffe- og rehabiliteringsinstitusjon settes skikkelig på dagsorden. Lest grundig og sammenhengende er denne boka verdt mer enn ti stortingsmeldinger fra hvilken som helst regjering og med merknader fra diverse mer eller mindre tilstedeværende justispolitikere.

«Virker straff?» er både analytisk og pedagogisk på samme tid. De fleste av artiklene har et historisk anslag. Det kler stoffet. En del har jeg hørt før, noe kunne vært spissere formulert og litt mer kritikk av det bestående kunne kanskje vært på sin plass. Samtidig kunne det da fort blitt en helt annen bok. Kriminalomsorg er et såpass «tungt» stoff at provokasjoner lett blir ansett som useriøst. Før du aner ordet av det assosieres du med KROM om du for eksempel skulle finne på å antyde at det kanskje fengsles for mange her til lands eller at noen av strafferammene kan synes litt for lange. Skjønt, det er ingen av forfatterne som tar’n helt ut her. Lengst går, ikke overraskende, Fridhov og Hammerlin. Som gamle radikalere, med lang fartstid som forskere på Kriminalomsorgens Utdanningssenter, har de begge ett og annet å melde som ikke står i departementsboka. Her er det bare å lytte og lære. Begge har viet yrkeslivet sitt til kriminalomsorgen, begge veit hva de skriver om.

«Virker straff?» er først og fremst en gjennomgang av hva som har skjedd i kriminalomsorgen den siste tida. Flere av forfatterne peker på sider ved kriminalomsorgen som ikke er så bra, mens den på sett og vi mest optimistiske artikkelen står helt til slutt i boka, heter «Frihet og fordommer» og er skrevet av Kristin Bølgen Bronebakk. Hun snakker varmt for det nye begrepet «normalitetsprinsippet», altså en forestilling om at fengselshverdagen for fangene skal tilrettelegges mest mulig sånn at de kan leve sånn vi andre lever utenfor murene. Dette er sjølsagt en umulig situasjon, en fengselsutopi, men det er vakkert tenkt. Bronebakk skriver for øvrig også dette: «Når vi gjennom demokratiske prosesser har valgt å bruke fengsel som straff, er det vanskelig å unngå at dommen innebærer tap av noe mer enn den fysiske frihet.»

Jeg er glad for at den varme forkjemperen for normalitetsprinsippet ikke er så idealistisk at hun helt har mistet bakkekontakten. Den tidligere ekspedisjonssjefen og leder av kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet skal ha ros for at hun lanserer et forslag til noe hun har tro på at virker.

For bokas eneste svakhet er nok nettopp dette at vi får vite mye om hva som ikke virker eller fungerer, men ikke hva som virker eller fungerer – vi får ikke svaret på spørsmålet som boktittelen stiller. Det eneste forsvaret jeg kan se for dette må være at spørsmålet er lett å stille, mens verken forskningen eller annen kunnskap på dette feltet til nå har klart å dokumentere om fengselsstraff virker. Derfor blir det fristende å sitere Bob Dylan: The answer, my friend, is blowing in the wind – the answer is blowing in the wind.

Virker straff? Spartacus Forlag 2012

Annonse
Annonse

Virker straff? Spartacus Forlag 2012