JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tok kampen – vant jobben tilbake

Aldri har vi lest en dom som gir arbeidsgiveren så lite heder som Aust-Agder tingrett gjør i sin dom mot Nettbuss Sør AS.14.04.2011
11:15
16.12.2013 15:55

vegard.holm@lomedia.no

Bussjåfør Stein Arild Githmark stevnet bedriften for usaklig oppsigelse og vant jobben sin tilbake, ble tilkjent 150 000 kroner for økonomisk tap og 75 000 kroner for ikke-økonomisk tap, og ble i tillegg tilkjent saksomkostningene. På ett eneste punkt har retten gitt selskapet medhold, nemlig i at Githmark parkerte sin privatbil på feil sted inne på bedriftsområdet.

Dommen fra Aust-Agder tingrett er et kroneksempel på hvordan en bedriftsledelse ikke er i stand til å takle frustrasjon hos et verneombud, men i stedet verner om seg sjøl og alle feilene de har gjort.

I skrivende stund er ikke dommen rettskraftig.

Stein Arild Githmark har jobbet i bedriften siden 1969, kun avbrutt av to år, tidlig på 1970-tallet, da han jobbet som lastebilsjåfør på Arendals bryggeri. I 1969 var han 15 år gammel og begynte som billettør i busselskapet, og da han endelig kunne begynne som bussjåfør gjorde han det.

Fram til 15. februar 2009, altså 40 år etter at Githmark begynte i bedriften, gikk alt på skinner. Aldri hadde han fått så mye som en skrape av bedriften, og godt likt var han av kolleger og passasjerer. Fagorganisert i Norsk Transportarbeiderforbund har han vært like lenge som han har jobbet. I dommen slås det fast at Githmark «har bidratt positivt til selskapets omdømme utad, ved å ha blitt omtalt i lokalpressen som en bussjåfør kundene har satt pris på.»

Githmark hadde vært hovedverneombud i ti år da han søndag 15. februar 2009 ble innkalt til et krisemøte på jobben. «Vaskehallen», en bygning som besto av en hall for rengjøring og klargjøring, og verksted og servicehaller, hadde nettopp brent ned til grunnen. Brannårsaken er fortsatt ikke klarlagt.

På dette møtet, der mange fra ledelsen deltok, i tillegg til den hovedtillitsvalgte og hovedverneombud Githmark, startet den mer enn en to år lange perioden der Githmark har fått merke hva det vil si å legge seg ut med ledelsen i Nettbuss Sør.

Det er ingen tvil om at hovedverneombudet kom med kraftfulle meldinger til ledelsen, var opprørt, sint og aggressiv under møtet. Githmark stemplet ledelsen som feig og uansvarlig, fant aldri roen og forlot møtet i sinne. Brannen var en alvorlig sak for hovedverneombudet. Mange tekstmeldinger og telefonsamtaler fra kolleger denne formiddagen vitnet om at mange andre også var opptatt av hva som hadde skjedd. Hovedverneombudet følte ansvar og greide ikke helt å styre sinnet.

En som sjøl har vært tillitsvalgt og hovedverneombud har ingen problemer med å skjønne Githmarks utbrudd og raseri. Og ved en slik dramatisk hendelse som en brann, er det mulig å forstå at ledelsen tar til motmæle i øyeblikket. Men at ledelsen i en så stor bedrift som Nettbuss Sør ikke kommer på andre tanker enn det de gjorde dagen etter brannen er ikke lett å skjønne. Diskusjonene ledelsen hadde etter søndagsmøtet, og valgene de ble enige om, vet de bare sjøl innholdet av. Kloke var valgene ikke - det kan vi lese av dommen fra Aust-Agder tingrett.

Dagen etter måtte nemlig Githmark møte opp i bedriftshelsetjenestens lokaler fordi ledelsen i bedriften mente han hadde vært ruspåvirket på søndagsmøtet. Det ble presentert et Akan-opplegg for Githmark – en mann som aldri hadde vært mistenkt for å ha et alkoholproblem. Bedriften fratok også Githmark vervet som hovedverneombud, forteller hovedtillitsvalgt Yngvar Venemyr til Transportarbeideren. Han var også på møtet 16. februar.

Buss fikk Githmark heller ikke kjøre lenger, han måtte gjøre andre oppgaver. Hvis han ikke gikk med på disse kravene fra ledelsen, var det eneste alternativet å bli avskjediget.

Hvilken makt trodde ledelsen i Nettbuss Sør de hadde: Ikke bare avskjediger de en mann som ikke hører på dem, men presser et Akan-opplegg på ham uten forutgående advarsler. Og ikke minst avsetter de et hovedverneombud som er demokratisk valgt av arbeidskameratene med en norsk lov å fungere etter.

En bieffekt av at Githmark ble fratatt vervet som hovedverneombud var at han aldri ble innkalt av politiet og brannvesenet for å forklare seg om sitt syn på brannen, en brann han hadde meninger om. Han var jo fra nå av bare et eks-hovedverneombud.

Hva mener tingretten i Aust-Agder om Githmarks påståtte alkoholproblemer? Etter at mange vitner ble ført for retten, de fleste fra ledelsen i Nettbuss Sør, heter det i dommen:

«Retten konstaterer etter dette at det ut over Githmarks uvanlige opptreden på møtet, ikke foreligger holdepunkter for at han her var påvirket. Githmarks opptreden kan imidlertid også forklares ut fra hans psykiske reaksjon på situasjonen. Han hadde i lengre tid påtalt hva han mente var svikt i vernearbeidet, og denne svikten hadde etter hans mening nå gitt seg et dramatisk utslag i brannen. Githmark følte sitt arbeid som hovedverneombud sterkt berørt av hendelsen. Det er vel nærliggende at Githmark i denne situasjonen mistet besinnelsen og at det «toppet» seg for ham, enn at hans opptreden skyldtes påvirkning.»

Nå startet åpenbart et mer planmessig arbeid fra ledelsen for å bygge opp under en oppsigelse av Githmark. Oppsigelsen er datert 1. september 2010.

Vi husker at Githmark aldri tidligere enn 15. februar 2009 var mistenkt eller anklaget for rusmisbruk av bedriftens ledelse. Heller ikke av andre. 16. februar ble det «inngått en avtale» som var håndskrevet og ført i pennen av HR-direktør Elise Hannestad. Ny avtale om Akan ble gjort med bistand av bedriftshelsetjenesten 19. februar, og 18. mars 2009 ble Akan-avtalen ytterligere utvidet. Det ser ut til at bedriften tok grep og jobbet for å nagle Githmark til brudd på Akan-avtalen, slik at de på den måten kunne legge mer i skuffen som underbygde sakligheten av en kommende oppsigelse.

Bedriften krevde å bli holdt orientert og informert om den minste detalj. Og ikke minst var det en kontinuerlig mistenkeliggjøring av Githmark. Men de lyktes ikke. Githmark lot seg ikke presse ut. Han tok kampen. Og vi andre fikk kjennskap til hvordan Nettbuss Sør behandlet en ansatt gjennom 40 år.

Etter at Aust-Agder tingrett har vurdert vitneutsagn og dokumentasjon framlagt i retten gjør den følgende konklusjon i saken om brudd på Akan-avtalen:

«For en så stor og profesjonell bedrift som Nettbuss Sør AS, som ikke var helt ukjent med inngåelse av Akan-avtalen fra tidligere, må det kunne kreves et langt høyere presisjonsnivå i de avtaler som inngås dersom bedriftens forståelse skal kunne legges til grunn. Retten er etter dette kommet til at Githmark ikke brøt Akan-avtalen.»

Også bedriftens sjåførinstruks hadde Githmark brutt, i følge ledelsen. Selskapet har nemlig strengere krav til bruk av medikamenter og rusmidler enn lovgivningen setter, heter det i dommen. Aust-Agder tingrett er klar på at Gitmark «ikke har overtrådt selskapets sjåførinstruks.»

Om en advarsel Githmark fikk for å ha vasket bilen sin, heter det i dommen «at advarselen bygger på et sviktende grunnlag.» Samtidig kommer retten med ramsalt kritikk av bedriftens saksbehandling forut for denne skriftlige advarselen.

Den enstemmige dommen er klar, og uten tvil på bussjåfør Stein Arild Githmarks side. Han har fått full oppreisning for bedriftsledelsens anklager mot ham. Tingretten har trodd på Githmark, og ikke på bedriftsledernes vitnemål, og den har gitt enn dom i tråd med det.

Men på ett punkt mener jeg retten har gjort feil. Den har gitt et alt for lavt pengebeløp i ikke-økonomisk tap til Githmark. I dette tilfelle burde den vært minst tidoblet. Både fordi Githmark har vært utsatt for umenneskelig behandling over lang tid, men også fordi arbeidsgivere, bedriftsledere og eiere kun har forståelse for pengenes makt. Og ved å ha merket denne dommen på bunnlinja i regnskapet ville kanskje eierne av selskapet krevd en bedre ledelse av sjefene i Nettbuss Sør AS.

14.04.2011
11:15
16.12.2013 15:55Mest lest

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Flere trygder øker i neste års statsbudsjett.

Anna Granqvist/Hanna Skotheim (Innfelt)

Snart øker trygdene. Se hele lista her

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Fagbrev og maks uttelling på ansiennitetstilleggene har gitt Bjørn Søgnen et solid lønnsløft.

Martin Guttormsen Slørdal

Bjørn (64) har aldri fått en så stor lønnsøkning

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

– Jeg fikk noen aha-opplevelser om hvor lett det er å gå i en fella, sier Morten Fjølstad.

Martin Guttormsen Slørdal

Da Skatteetaten ringte, ble Morten positivt overrasket

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

IKKE BITTER: Gudmund Monsen lever med kols og har under halv lungekapasitet. I tillegg har han kjempet for å få kolsen godkjent som yrkessykdom. - Jeg har et godt humør, det har jeg alltid hatt. Det har berga meg, sier den tidligere gruvearbeideren.

Bjørn Leirvik

Gudmund kjempet alene og vant over Nav

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

SPARING PÅ HJUL: Sykkelen gjør at driftstekniker Jamal Bajja sparer mange hundrelapper i måneden. Det trengs nå som lønnsøkningen spises opp av høyere priser.

Sissel M. Rasmussen

Jamals lønnsøkning på 15.000 blir spist opp av høye priser

Hanna Skotheim

Tusenvis risikerte dagpengekutt. Nå kan de puste lettet ut

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

SL-medlemmer mobbes på arbeidsplassen, ifølge Alex Tarkan Sen Evanger.

Jan-Erik Østlie

Lærere skal ha blitt trakassert av kolleger på jobb. LO-lederen er rystet

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

SLUTTPAKKER: Folkehelseinstituttet skal nedbemanne, og prøver først med frivillige sluttpakker. Tillitsvalgt Marc Gayorfar tror det fortsatt kan bli behov for å si opp rundt 100 ansatte.

Sissel M. Rasmussen

FHI-ansatte må si ja eller nei til sluttpakke innen lille julaften

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

SV, med leder Audun Lysbakken i spissen, har fått gjennomslag for flere forslag i sitt alternative statsbudsjett.

Herman Bjørnson Hagen

Oljestans er uansvarlig, mener LO. – Et riktig skritt på veien, mener Fagforbundet

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

Jan Arve frykter han har betalt 17.800 kroner for mye i strøm. Nå har han mistet tilliten til Fjordkraft.

NTB og privat

Kunder langer ut mot strømselskap: Jan Arve krever penger tilbake

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Påtalemyndigheten ber om at politimannen blir dømt til ni måneders ubetinget fengsel.

Colourbox

Politimann kan havne i fengsel etter at han stjal fra jobben

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Leder for AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen er svært skuffet over svaret fra departementet. Her under redegjøringen i Stortinget i 2019, i forbindelse med trygdeskandalen som har sendt uskyldige i fengsel.

Stian Lysberg Solum / NTB

Frykter at engangsutbetalingen til uføre kan forsvinne

Torgny Hasås

Lærerne tapte trolig 10.000 på streiken

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Produksjonen på Troll C platfformen ville ha stoppet opp hvis Ledernes streik hadde blitt satt i verk. I stedet grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd etter press fra Tyskland og Storbritannia.

Erlend Angelo

Olje-lederne streiket. Nå har de fått ny lønn

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

– Vi skulle jo ønske at NRK ikke hadde kommet i denne situasjonen i det hele tatt, sier Trine Steen i NTL NRK.

Ole Palmstrøm

NRK varsler store kutt. Slik reagerer de tillitsvalgte

Knut Viggen

Strømstøtte til bedriftene minner mest om Lotto, mener NHO-organisasjon

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

POLITI: Politiets Utlendingsinternat på Trandum skal vurderes overført til Kriminalomsorgen.

Sissel M. Rasmussen

Kritikken har haglet: Slik er livet på innsiden av Trandum


Flere saker