Haavard Auran (til høyre) er hovedtillitsvalgt for Transportarbeiderforbundet på Felleskjøpets anlegg i Verdal. Pål Marius Rostad er konserntillitsvalgt. Alle foto: Roy Ervin Solstad
Roy Ervin Solstad
Drømmer om flere kvinnelige kollegaer
Få kvinner blant kollgaene hindrer ikke arbeiderne på Felleskjøpet i Steinkjer og Verdal fra å ha det bra på jobb.
res@lomedia.no
– Jeg kan vel navnet på de få kvinnene som jobber på Transportarbeiderforbundets overenskomst i hele Felleskjøpet, sier Pål Marius Rostad, konserntillitsvalgt i hele Felleskjøpet.
Han er fra Steinkjer, og har kontor på Felleskjøpets anlegg i hjembyen.
Få syke
Felleskjøpet-konsernet har tolv fabrikker, 50 verksteder og 110 butikker. Det er 1700 ansatte, hvorav rundt 300 er på tariffavtalen til Transportarbeiderforbundet.
– Gjennomsnittsalderen i Felleskjøpet er 48 år, og det er det samme her i Steinkjer. Folk vil ikke slutte og blir stående lenge i jobben. Den trivselen ser vi også på sykefraværet som er under fem prosent totalt, og har ligget stabilt på det nivået i mange år nå, sier Rostad.
Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter
Det har også andelen kvinner. Den er lav.
– I hele Felleskjøpet er det vel tyve prosent kvinner, men vi har planer om å få flere kvinner, nærmest unnskylder Rostad seg med.
Attraktiv arbeidsplass
Hovedtillitsvalgt for NTF på Felleskjøpets anlegg i Steinkjer, Bjørnar Rønning kan i seg selv ikke gjøre noe med kvinneandelen. Gjennomsnittsalderen bidrar 32-åringen derimot til å trekke nedover.
– Jeg har jobbet her i fem år nå, og det er en veldig ryddig arbeidsplass. Lønna kommer når den skal, og jeg har både gode arbeidskolleger og sjefer, sier Rønning som jobber som industrimekaniker på fabrikken.
Det har tydeligvis jungeltelegrafen i Steinkjer plukket opp, for det er mange søkere når det en sjelden gang dukker opp en ledig stilling.
– Det er en attraktiv arbeidsplass, bekrefter både Rønning og Rostad.
Fagforeningsfri
Rønning tok over som NTF-tillitsvalgt i sommer, men de store sakene har det ikke blitt på industrimekanikeren.
– Det er noen diskusjoner om vaktlistene, men ellers bare småting, sier Rønning.
Selv om det ikke er avsatt noen bestemt tid til fagforeningsarbeid, er det ikke noe problem å ta seg fri dersom det trengs.
– Vi går tre skift døgnet rundt. Det første skiftet er fra klokka 6 til klokka 14, det neste fra 14 til 22 og nattskift fra 22 til 6 på morgenen, men vi jobber i utgangspunktet ikke i helgene, sier Rønning.
– Det gjør man bare på Kambo ved Moss og på Stange utenfor Hamar, forklarer Pål Rostad.
Døgnet rundt
Råvarene til produksjonen kommer sjøveien til havna i byen innerst i Trondheimsfjorden. Den produksjonen går 24 timer i døgnet mandag til fredag med en reell kapasitet på 720 tonn i døgnet. Når kraftforet er ferdig produsert kjøres det videre ut til kundene som bulk med de 100 vogntogene Felleskjøpet har avtale med, eller som stykkgods på 140 andre vogntog.
Felleskjøpet har anlegg fra Alta i Finnmark til Kambo utenfor Moss i Østfold. Anlegget i Steinkjer er det tredje største.
– Det er bare Kambo og Trondheim som er større, forteller Rostad.
Flere forbund
I Steinkjer har Felleskjøpet også butikk og verksted der landbruksmaskiner blir reparert. I fabrikken er det 26 ansatte, de aller fleste medlemmer i Transportarbeiderforbundet. I tillegg kommer de sju på landbruksverkstedet. På ledernivå er det Forbundet for ledelse og teknikk, FLT, som har flest medlemmer, mens Handel og Kontor organiserer de som jobber i butikken.
– På enkelte av de andre Felleskjøpet-avdelingene er de ansatte medlemmer i NNN, forteller Rostad.
Sjefs-nei til midlertidige
Noe bråk omkring ny arbeidsmiljølov som tillater mer bruk av midlertidige stillinger, møter de tillitsvalgte heller ikke på Felleskjøpets anlegg i Steinkjer. Snarere tvert i mot.
– Jeg har penger på budsjettet til å bruke på å leie inn folk, men jeg vil heller ha hele, faste stillinger. Jeg har også bedt konsernledelsen om å få kunne ansette to til på fabrikken, sier fabrikksjef, Arild Thomassen til Transportarbeideren.
Det eneste de to tillitsvalgte har å anmerke, er muligheten for internt opprykk til lederstillinger i bedriften.
– Vi burde hatt en bedre strategi på hvordan man kan rekruttere ledere internt i bedriften, men det er ingen policy på det hverken sentralt eller lokalt, innrømmer Pål Rostad.
Halve livet
Heller ikke på terminalen til Felleskjøpet i Verdal, 20-25 minutter lenger sør langs E6, er det noen misnøye å spore. Hverken med sjefene eller selve jobben. Hovedtillitsvalgt Haavard Auran kan ikke annet enn å bekrefte inntrykket fra kollegaene i fylkeshovedstaden.
– Jeg trives veldig godt og har et bra forhold til ledelsen her, forteller 44-åringen, mens han tar oss med på en rundtur på bedriften.
I Verdal jobber det ni personer, sju av dem er NTF-medlemmer.
– Her har vi ikke nattskift, men jobber to skift fra 7 til 15 og 15 til 23. I tillegg rullerer vi på oppgavene, slik at vi ikke gjør akkurat den samme arbeidsoppgaven hele tiden, forklarer Auran.
Han er ikke akkurat direkte på
jobbjakt han heller.
– Jeg har jobba halvparten av livet her til nå, og det blir vel til at jeg jobber halvparten av resten av livet her også, ler verdalingen.
Lønna kommer når den skal, og jeg har både gode arbeidskolleger og sjefer.
Bjørnar Rønning, industrimekaniker og hovedtillitsvalgt
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB