JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kragerø

Nok en kommune overtar renovasjonen etter RenoNorden-konkurs

– Nå slipper vi å gruble på om vi har jobb og lønn i framtiden, sier ansatt som har fått ny arbeidsgiver.
TRYGG FRAMTID: Morgan Martini og Kjell Arne Isnes er blant rneovasjonsarbeidere som blir kommunalt ansatte.

TRYGG FRAMTID: Morgan Martini og Kjell Arne Isnes er blant rneovasjonsarbeidere som blir kommunalt ansatte.

Morgan Andersen

ola.tommeras@fagbladet.no

Torsdag kveld bestemte kommunestyret i Kragerø seg, mot kun Høyre og Frps stemmer, at fvfallsinnsamling skal skje i kommunal regi med kommunalt ansatte renovatører. Tjenesten skal ikke legges ut på nytt anbud. (Se hele vedtaket i faktaboks)

Eierne tok ut flere hundre millioner før søppelgigant gikk konkurs

– Har vært usikkert

Renovasjonsarbeiderne i kommunen kunne dermed sove litt bedre enn de har gjort i det siste. I likhet med flere hundre renovasjonsarbeidere landet rundt har de levd med sterk usikkerhet de siste månedene.

– Det har vært veldig usikkert, helt siden RenoNorden vant anbudet og overtok i Kragerø for et snaut år siden, forteller renovasjonsarbeider gjennom elleve år i kommunen Morgan Martini.

RenoNorden vant anbudet fra Norsk Gjenvining med et lavere tilbud etter anbudskonkurranse i fjor. Da hadde Norsk Gjenvinning stått for tjenesten i ti år. Morgan Martini har vært med i alle disse åra, siden oppstarten med Norsk Gjenvinning og gjennom siste anbudsrunde som startet med søppelkaos og endte med konkurs etter ett år.

RenoNorden er konkurs

Billigere i egenregi

– Det skulle spinkes og spares på alt etter at vi fikk ny arbeidsgiver i fjor, forteller han.

Etter kort tid ble selskapets sviktende økonomi kjent.

– Da kunne vi den ene uka få vite at det var full kontroll og at jobbene våre var trygge, den neste at det gikk mot konkurs. Meldingene fra ledelsen var sprikende, forteller Martini.

I sommer inngikk Kragerø kommune avtale om å overta ansatte og utstyr. Begge parter ønsket å gå ut av kontrakten, som var en tapskontrakt for RenoNorden. Deretter utredet kommunen flere alternativer; fortsette å drifte i kommunal regi, nytt anbud eller å gå inn i et av de omkringliggende interkommunale selskapene (IKS).

For kort tid siden la rådmannen fram en innstilling som viste at dersom kommunen fortsatte å drive selv, ville det bli både rimeligere og tryggere. Torsdag vedtok de folkevalgte å holde fast ved denne løsningen.

Slitsom usikkerhet

– Vi som kjører i Kragerø er veldig glade for at det ikke ble nytt anbud og ny runde med usikkerhet. Vi har hus, familie og barn å forsørge. Det tar på å ikke vite om vi har lønn og jobb eller hvem som vil bli arbeidsgiver i framtiden. Med anbud så er de ansatte bare sikret kontraktsperioden på fire til seks år, påpeker Morgan Martini. Ifølge ham har det bare vært positive tilbakemeldinger fra de fem renovatørene i byen som nå blir kommunalt ansatte.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Viktig seier for fagbevegelsen

Fagforbundet Kragerø, Fagforbundet Telemark og LO Vestmar engasjerte seg tidlig i å få en trygg og stabil avslutning på anbudseventyret i Kragerø. I dag omtales vedtaket i Kragerø som en faglig politisk seier. Leder av Seksjon samferdsel og teknisk i Telemark, Morgan Andersen, har følgende oppskrift for seier i en slik situasjon:

– Vi må på banen så tidlig som mulig. I Kragerø begynte vi kampen med en gang da kommunen og RenoNorden ble enige om å avslutte kontrakten. Både Fagforbundet lokalt, fylket og LO har vært pådrivere overfor politikere i kommunen, forteller han.

Andersen har blitt kontaktet av politikere i andre kommuner i lignende situasjon.

– Enkelte steder har ikke motstandere av anbud rukket å gjøre noe før administrasjonen satte tjenesten ut på nytt anbud. Administrasjonen er forståelig nok bekymra for tjenesten, men i en slik situasjon synes jeg det er rart at det kan gjøres uten politisk behandling, sier han.

Slik gikk det med kommunene

Av kommunene som hadde kontrakt med RenoNorden, har en stor del drevet videre i egenregi gjennom interkommunale selskap som sto for kontrakten – noen midlertidig i påvente av nye anbudsrunder og andre på ubestemt tid.

Litt over 30 kommuner har inngått avtale gjennom IKS-er eller på egenhånd, med det nye selskapet NordRen, som er startet av RenoNordens gründere.

Et titalls kommuner er overtatt av Norsk Gjenvinning, og enkelte av andre selskaper.

Fagbladet kommer tilbake med en detaljert oversikt over de enkelte kommunene.

• Følg oss på Facebook

Vedtaket

1. Kragerø kommune fortsetter (overtar) å drifte innsamlingen av husholdningsavfall i kommunal regi, med eget utstyr og ansatte.

2. Det lyses ikke ut ny anbudskonkurranse på utførelse av denne tjenesten

3. Kragerø kommune inngår ikke i et av de omkringliggende IKS `ene IATA, RIG eller RTA

4. Det søkes samarbeid med omkringliggende IKS og andre private aktører på områder som er hensiktsmessig for Kragerø kommune, for eksempel returlast av deponivarer og å løse lokale renovasjons problemer. Slike avtaler skal sikres god politisk behandling før de kan trå i kraft.

Renovasjon Kragerø

• Fem ansatte, fire biler på husholdningsavfall og en på hytterenovasjon.

• Ble satt ut på anbud første gang for 11 år siden.

• RenoNorden vant siste anbudsrunde for et år siden, og overtok ansatte og tjeneste.

• RenoNorden tapte penger på kontrakten og kommunen opplevde søppelkaos. I sommer ble begge parter enige om å terminere kontrakten.

• Kragerø driver nå renovasjonen videre i egenregi til lavere pris. Det er varslet reduksjon i avfallsgebyret neste år.

Warning
Annonse
Annonse