Tredeling av industrien
Europeisk industri rammes nå kraftig av eurokrise og svake konjunkturer. Norsk industri klarer seg samlet sett langt bedre. Det skjer imidlertid en klar tredeling mellom offshoreindustrien, industri som leverer til hjemmemarkedet og tradisjonell eksportindustri.
Norsk industriproduksjon vokste sterkt fram til finanskrisen i 2008, men fikk da et stort fall. Industriproduksjonen økte med over 4 prosent fra juni 2011 til juni 2012, og er nå 15 prosent høyere enn i 2005. Selv om dette er gode tall, er produksjonen fortsatt lavere enn før finanskrisen slo inn. I eurosonen faller industriproduksjonen og er kommet under nivået i 2005. Det er også tilfelle i Sverige og Storbritannia.
Driftsresultatet i norsk industri, som er et mål for lønnsomhet, økte fra 24 milliarder i 2010 til 32 milliarder kroner i 2011. Dette er lavere enn før finanskrisen, da nivået var rundt 40 milliarder. Det er imidlertid mye høyere enn under finanskrisen. I 2009 var resultatet under 20 milliarder.
Det er store forskjeller mellom ulike deler av industrien. Utviklingen i produksjon, sysselsetting og lønnsomhet gjør at man kan snakke om en tredeling:
– En sterk utvikling i offshorerelatert industri
– En svak utvikling i øvrig eksportrettet industri
– En moderat positiv utvikling i leveranser til hjemmemarkedet
Produksjonen i norsk offshoreindustri øker sterkt på grunn av store leveranser til oljeinvesteringer både hjemme og ute. Investeringer i utvinning og rørtransport på norsk sokkel økte med hele 21 prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. I tillegg til økte leveranser til sokkelen øker eksporten. Nesten halvparten av leverandørenes omsetning går til det internasjonale markedet. Mer enn halvparten av verdens olje- og gassreserver er funnet til havs og funnene skjer på økende dyp. Norske bedrifter er ledende på avanserte undervannsløsninger og flytende produksjonsutstyr. Mulighetene for offshoreindustrien er derfor større enn noen gang.
Verftsindustri og annen transportindustri økte verdiskapingen med 11 prosent og sysselsettingen med 2 000 fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. Metallvarer, elektrisk utstyr og maskiner økte verdiskapingen med 8 prosent og sysselsettingen med nærmere 3 000. Driftsresultatet økte til 14 milliarder kroner i 2011. Utviklingen for verkstedindustri som ikke leverer til petroleumssektoren er svak. Her møter norske bedrifter hard konkurranse fra andre land.
Samlet verdiskaping i Fastlands-Norge økte med 4 ½ prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012, og sysselsettingen økt med 63 000, storparten i privat sektor. Industri som leverer til hjemmemarkedet øker produksjonen på grunn av høy vekst i økonomien. Næringsmiddelindustrien økte verdiskapingen med 6 prosent og sysselsettingen med 2 000.
Deler av eksportindustrien sliter tungt. Det skyldes svake konjunkturer i Europa, strukturendringer og at kronen nå er like sterk mot euro som i 2002-2003. Også da fikk denne industrien alvorlige problemer. Det er særlig eksportører til Sør-Europa som rammes.
For papirvarer falt verdiskapingen 25 prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. Dette skyldes blant annet nedleggelsen av Follum. I april gikk Peterson Paper konkurs. Det har vært lave priser og stor overkapasitet i markedet i flere år, med konkurranse fra elektroniske medier. Underskudd på over 3 milliarder kroner både i 2010 og 2011 tilsvarte 600 000 kroner per ansatt.
Kjemiske råvarer hadde god prisutvikling inntil 2011 og driftsresultatet økte til 4 milliarder kroner. Som følge av sammenbruddet i markedet for leveranser til solenergi falt verdiskapingen 17 prosent fra 1. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012.
I 2011 var driftsresultatet i metallindustrien over 3 milliarder kroner. Siden har prisene falt kraftig, og verdiskapingen er gått ned. Sektoren er svært avhengig av internasjonale konjunkturer. Før finanskrisen var driftsresultatet rundt 6 milliarder. I 2009 var det et underskudd på over 3 milliarder kroner.
Tredelingen i norsk industri skyldes både strukturelle forhold og konjunkturer:
– Produksjonen i offshoreindustrien ventes fortsatt å øke på grunn av høye investeringer på sokkelen, men nesten like mye på grunn av eksport til oljeinvesteringer internasjonalt. Uten et kraftig oljeprisfall vil etterspørselen være vedvarende sterk, med stor etterspørsel etter kvalifisert arbeidskraft. Arbeidskrafttilgangen begrenser ekspansjonen.
– Bedrifter som leverer til hjemmemarkedet øker produksjon og sysselsetting på grunn av høy aktivitet økonomien.
– Mye av eksportindustrien utenom offshore sliter tungt. Det skyldes svake konjunkturer, fallende priser og en sterk krone. Papirindustrien er rammet av overgang til nye medier. Solenergi rammes av svak økonomisk utviklingen i EU, lave priser på CO2, redusert europeisk støtte til solenergi og økt kinesisk produksjon.
Samlet industrisysselsetting vokser til tross for internasjonal lavkonjunktur. Det skyldes sterk etterspørsel fra offshore hjemme og ute, og at lave renter og vekst i konsum og byggeaktivitet gir sterk utvikling i norsk økonomi. Tredelingen vil ventelig forsterke seg det neste året. Blant store usikkerhetsmomenter for industrien er utviklingen i eurokrisen og hvordan den vil slå ut i finansmarkeder og oljepris og i norsk økonomi.
I løpet av et par år kan stabilisering i oljeinvesteringene, svakere vekst i Fastlands-Norge og oppgang i internasjonale konjunkturer delvis reversere tredelingen. Med fortsatt høye oljepriser vil offshoreindustrien være en helt sentral del av industrien. Omstilling-ene vekk fra deler av tradisjonell eksportindustri kan bidra til å skape industri med høyere lønnsevne, men som samtidig er mer sårbar. De gode tidene i offshoreindustrien, med flytting av ressurser dit, er svært avhengig av at oljeprisene ikke faller for lavt over tid.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 12/2012)
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen