Regjeringen vil fjerne tillegg for uføre:
Uføre Annie-Irene frustrert over regjeringens uførekutt
– Forslaget rammer oss som ufrivillig har kommet ut av arbeidslivet.
OPPGITT: Annie-Irene Vika er oppgitt over at høytlønte politikere bestemmer at folk som har rundt 200.000 kroner å rutte med ikke skal få det lille ekstra når de blir pensjonister.
Privat
Tirsdag skrev FriFagbevelgese at regjeringen med statsråd Anniken Haugli i spissen nå ønsker å fjerne skjermingen av uføre som skal over i alderspensjon. Dersom forslaget går igjennom, vil det i praksis bety at uføre ikke lenger vil få noe ekstra å rutte med når de blir pensjonister.
p
– Det er helt klart at vi uføre som har hatt skjerming fram til nå har hatt en liten gulrot å se frem til den dagen vi fyller 67. Da har det plutselig blitt romsligere økonomisk, ikke mye, men litt, forklarer uførerepresentant i Fagforbundets sentrale pensjonistutvalg, Annie-Irene Vika.
Rammer de svakeste
I dag er det nemlig slik at uføre skjermes for den såkalte levealdersjusteringen i alderspensjonen, fordi de ikke har mulighet til å jobbe lenger for å opparbeide seg retten til full pensjon, slik de fleste arbeidsføre kan.
I forbindelse med forslaget uttalte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at uføre er sikret et pensjonsnivå som er like høyt som en arbeidsfør som står i arbeid til 65-66 års alder, selv uten tillegg.
Vika, som selv er ufør, forstår ikke hva ministeren mener.
– Hva mener hun egentlig med det? En som er arbeidsfør kan jo velge å stå lenger i jobb. Dette forslaget rammer oss som dessverre, ufrivillig har kommet ut av arbeidslivet, sier Vika til Fagbladet.
– Jeg blir frustrert
I dag er enslige uføre sikret en inntekt på 2,48 ganger folketrygdens grunnbeløp på 99.858 kroner. For uføre med ektefelle eller samboer ligger satsen på 2,28 ganger grunnbeløpet, altså 227.676 kroner i året, før skatt.
p
– Jeg blir frustrert og lei meg over at en dame som Anniken Hauglie, som tjente 1,2 millioner kroner i 2017, kan sitte og foreslå at mennesker som har rundt 200.000 kroner å rutte med ikke skal få det lille ekstra når de går av med pensjon, sier Annie-Irene Vika oppgitt.
– Et menneske som er hundre prosent frisk og som selv kan velge hvilken jobb hun skal ta, sitter og lager kutt til mennesker som helt ufrivillige er ute av arbeidslivet, legger hun til.
Fagforbundet støtter
Vika får støtte fra landsstyret i Fagforbundet, som 19. september blant annet uttalte at de «ber regjeringa snu i denne saka. Det betyr lite for økonomien i Norge og svært mye for dem som rammes».