Ulike spekulasjoner om ny regjering
Dagbladet og NRK uenige om det blir to eller fire partier i den nye regjeringen.
De fire borgerlige valgvinnerne er enige om å anbefale sine partier til å si ja til regjering, melder Dagbladet. Ifølge NRK er det mer sannsynlig med en topartiregjering.
Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK sier på Dagsnytt 18 at han har indikasjoner på at det ikke blir en firepartiregjering.
– Vi vet ikke veldig mye, de som forhandler har vært veldig flinke til å holde informasjonen internt. Men min vurdering ut ifra de indikasjonene jeg har fått, er at det ikke tyder på en firepartiregjering. Ta det for det det er verdt, sier Takvam.
Dagbladet siterer en «sentral kilde» som sier at de fire forhandlingsutvalgene har avklart de viktigste politiske spørsmålene og altså falt ned på et ja. Det betyr i så fall at kommende statsminister Erna Solberg (H) får drømmen sin om en firepartiregjering oppfylt. Avisen er foreløpig alene om å melde dette.
– Les også: Svarene kommer i kveld
– Jeg er fryktelig spent på hva stortingsgruppa kommer til å si, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun banet seg vei gjennom pressekorpset i forkant av gruppemøtet i komitéhuset på Stortinget klokken 17 mandag.
Også i KrF var stemningen spent foran fellesmøtet i sentralstyret og stortingsgruppa som startet et par timer tidligere og ennå ikke er avsluttet.
– Jeg vil gi mitt råd til partiet. Det jeg har å si, vil jeg si her. Så vil jeg si det til dere senere i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til møtet.
– Les også: Solberg kjemper for firepartidrømmen
Det er svært begrenset hva partiorganene har fått vite underveis.
– Jeg stiller med blanke ark og er like spent som dere, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold til NTB før fellesmøtet med stortingsgruppa og sentralstyret startet like etter klokken 15.
Han forteller at partiet ikke har blitt orientert om framdriften i sonderingene siden møtene sist onsdag. Flere av de frammøtte poengterte at partiet må ta seg god tid før det treffer en så viktig avgjørelse.
– Jeg håper vi vil vite hvordan regjeringen ser ut innen dagen er omme, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB etter at sonderingene ble avsluttet på tolvte dagen mandag.
Ifølge Venstre-lederen har stemningen i sonderingene vært god hele tiden, selv når dagsordenen kom til de vanskeligste stridsspørsmålene.
– Les også: – Dropp Jensen, Erna!
Stortingsgruppene til Høyre og landsstyret til Frp samlet seg også klokken 17 for å høre forhandlingsdelegasjonene oppsummere sonderingene og gi sitt råd.
Leder Morgan Langfeldt i Buskerud Frp antydet at partiet er klart for å gå i regjering da han ankom møtet på partikontoret.
– Vi er med, men jeg kan ikke si noe om de andre, sa han.
På vei inn til regjeringssamtalene på Stortinget rett før klokka 12 mandag fastholdt Høyre-leder Erna Solberg at hun har god tid, at hun vil lytte til hva de andre partiene har å si - og at det er uvisst om det kommer en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som blir med i hennes regjering.
Da samtalene ble avsluttet etter om lag halvannen time, var hun tryggere på at en avklaring vil komme. De fire valgvinnerne har da bebudet en felles pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget, men den kan godt bli forskjøvet dersom partimøtene trekker ut i tid.
– Dere får svarene dere vil ha klokka 20, sa Solberg da hun forlot sonderingene tidlig mandag ettermiddag. Formuleringen var så å si den samme da hun ankom Høyres Hus for å møte stortingsgruppa.
– Jeg tror jeg gjentar meg selv. Svarene får dere på pressekonferansen, sa hun.
Fast følge
Så langt har budskapet fra både KrF og Venstre vært at de to enten går inn i regjering eller blir stående utenfor - sammen.
Rent parlamentarisk - altså ut fra antall innvalgte stortingsrepresentanter - vil det imidlertid være flertall for en regjering som består av Høyre, Fremskrittspartiet og enten Venstre eller KrF.
– Jeg kan bare svare for hva KrF vil gjøre, sa parlamentarisk leder Hans Olav Syversen da NTB spurte ham om de to sentrumspartiene kommer til å stå side ved side også i fortsettelsen. (ANB-NTB)
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim