JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesfag og læreplassgaranti:

Over halvparten av elevene i Nordland velger yrkesfag. Nå er alle garantert læreplass

Knapphet på læreplasser bidrar sterkt til at bare en tredel av elevene i Nordland får fag- eller svennebrev innen fem år.
Fylkeskommunen er avhengig av forpliktende avtaler med bransjeorganisasjonene for å få fulle dekning av læreplasser. (Illustrasjonsfoto.)

Fylkeskommunen er avhengig av forpliktende avtaler med bransjeorganisasjonene for å få fulle dekning av læreplasser. (Illustrasjonsfoto.)

Erlend Angelo

kathrine.geard@fagbladet.no

Fylkestinget i Nordland har enstemmig vedtatt å innføre en læreplassgaranti. Målet er å sikre at alle kvalifiserte søkere til læreplass får lærekontrakt. Dialogen for å få bransjeorganisasjonene med på pilotprosjektet har startet.

– Fylkeskommunen kan ikke ensidig garantere læreplasser i alle fag – vi er avhengig av forpliktende avtaler med bransjeorganisasjonene. Men det ser bra ut. Interessen er stor, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

I hele landet har antall søkere til læreplass økt med over 4600 siden 2011, ifølge Utdanningsdirektoratet. Samtidig viser statistikken at over 8000 sto uten læreplass i 2018.

Les også: Ann-Kristin hadde 5,6 i karaktersnitt: – Jeg ble kalt dum da jeg sa jeg ville velge yrkesfag

Knapphet og frafall

Det norske arbeidslivet er avhengig av god tilgang på kvalifiserte fagarbeidere. I Nordland velger faktisk hele 58 prosent av elevene yrkesfag, men knapphet på læreplasser bidrar sterkt til at bare en tredel av elevene fullfører opplæringen og får fag- eller svennebrev innen fem år. Læreplassgarantien skal forsterke arbeidslivets samfunnsansvar for flere læreplasser og gi alle kvalifiserte søkere reell mulighet til å gjennomføre videregående opplæring.

Vedtaket i fylkestinget er en naturlig følge av den såkalte «Norlandsmodellen» i videregående skole. Den var et svar på at fylket kom dårlig ut på statistikker over resultater og frafall i skolen. Hvert år var det 4-500 som ikke fullførte videregående utdanning.

Justerte inntaket

Fylkesrådet i Nordland satte seg derfor fore å få bukt med frafallet. Første grep var å ta inn færre elever på yrkesfagretninger som utdannet for mange i forhold til næringslivets behov. Et typisk eksempel er elektrofag som alltid har vært populært i Nordland. Samtidig ble arbeidet for å å få bedriftene og kommuner til å ta inn flere lærlinger intensivert. Det ga positive resultater. Likevel var det fortsatt 200 kvalifiserte søkere som sto uten læreplass i fjor.

– Vi har altså tatt grep når det gjelder struktur og innhold i skolen, men den største årsaken til frafall er mangel på lærlingeplasser. Derfor er det nødvendig med en garanti som skal fases inn bransje for bransje. Vi må ta ansvar for at alle kvalifiserte får fullført sin utdanning, sier Norvoll, som påpeker at fylkeskommunen selv og kommunen spiller en viktig rolle for å oppfylle garantien for helsefagarbeidere og diverse andre fag.

Les også: Her eksploderer interessen for helse- og oppvekstfag

NHO er negativ

Arbeidet med inngå forpliktende avtaler for alle fag er beregnet å ta to år.

– Det blir ikke lett å få på plass de siste 200 læreplassene, men vi skal klare det.

For å bli omfattet av læreplassgarantien mener fylkesrådet at elevene må oppfylle følgende kriterier:

• Alle fagene må være bestått, både programfag og fellesfag.

• Søker må være aktiv søker til læreplass

• Søker må vise interesse for faget ved et intervju mot slutten av Vg2

Et skjær i sjøen er at NHO er i mot læreplassgarantien. Riktignok sier organisasjonen at den er glad for at bedrifter tar samfunnsansvar og bidrar til at unge mennesker får utdanning. Men leder i NHO Nordland, Ole Henrik Hjartøy, mener læreplass til absolutt alle ikke er veien å gå.

– Arbeidslivet fungerer ikke sånn, sier han til NRK.

– Mange bransjer kan vi være med på å diskutere en garanti. Men vi kan ikke stille oss bak at alle er sikret læreplass, uten at det stilles noen krav til opplæringen bedriftene gir.

Forbauset over nei

I et høringssvar viser NHO også til at næringslivet er svært sammensatt og hevder at det på noen områder ikke vil være mulig å gi garanti til alle som måtte ønske læreplass. «En generell garanti vil derfor ikke NHO kunne stille seg bak, da man også vet av erfaring at konjunkturer svinger, og behov og mulighet for å kunne gi en forsvarlig opplæring ofte endres fra det ene året til det andre.»

Norvoll ble overrasket over NHOs innstilling.

– Det hadde vært naturlig om de ville diskutere innholdet garantien, men at de av alle sier tvert nei er jeg forbauset over.

Overmodent

Norvoll mener krafttaket for å skaffe alle kvalifiserte læreplass burde vært gjort for tjue år siden.

– Det er egentlig utrolig at man har sittet og sett på at en så stor del yrkesfagelever ikke har fått mulighet til å fullføre utdanningen sin. Hadde det handlet om andre fag, hadde vi blitt spikret på veggen for lenge siden.

Læreplassgarantier er allerede testet ut i andre fylker, blant annet innenfor byggfag i Akershus, Østfold og Oslo. Etter forsøksperioden er læreplassgarantien utvidet til å gjelde flere lærefag fra andre utdanningsprogram. Tilbakemeldingene fra bransjen er positive. Et annet eksempel er Bergen der kommunen lover læreplass til alle elever som vil bli helsefagarbeidere eller barne- og ungdomsarbeidere.

Les også: Framtidas yrkesfaglærere vil knuse mytene om yrkesfag: – Du kan bli hva du vil hvis du velger yrkesfag

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Den største årsaken til frafall er mangel på lærlingeplasser

Tomas Norvoll

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse