Grønt lys fra Stortinget:
Sykepleieutdanningene har ikke bestemt om de vil tilby yrkesvei for fagarbeidere
Politikerne vil ha yrkesvei til sykepleieutdanning i alle regioner, men om høgskolene ønsker å opprette et slikt tilbud er foreløpig i det blå.
Wikipedia
kathrine.geard@fagbladet.no
– Det er for tidlig å si hva vi vil gjøre, er reaksjonen når Fagbladet spør høyskoler og universiteter om de vil etterkomme Stortingets ønske.
Et pilotprosjekt der helsefagarbeidere uten studiekompetanse får muligheten til å ta sykepleieutdanning prøves i år ut ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
• Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor
Stor søkning
Det nye tilbudet er populært. En måned før søknadsfristen gikk ut hadde rundt 100 helsefagarbeidere søkt om plass. Men allerede før det er klart hvem som kommer inn, har altså politikerne gjort yrkesveien til en permanent ordning. Sist uke vedtok nemlig et enstemmig Storting forslaget om å opprette en alternativ vei til sykepleieutdanning for helsefagarbeidere uten studiekompetanse, etter mønster fra yrkesveien-veien til ingeniørutdanningen.
Bestemmer selv
Politikerne håper høyskoler i alle regioner vil opprette tilbud om y-vei, men det er fortsatt slik at utdanningene selv bestemmer om de vil gjøre dette. Og yrkesveien er omdiskutert. Ikke minst har sykepleieforbundet vært negativ til ideen om en alternativ vei inn i sykepleieyrket, og argumentert for et enhetlig og helhetlig løp.
• – Blir like gode sykepleiere
Ingen har rukket å ta stilling
Hvorvidt y-veien vil møte motstand i høgskolemiljøet er usikkert så kort tid etter vedtaket i Stortinget. Ingen har rukket å ta stilling til saken, viser vår lille rundspørring.
– Vi har snakket litt om Y-veien i forbindelse med forsøksordningen på HiOA, men har foreløpig ikke gjort noen grundig vurdering eller vedtak om hva vi sjøl vil gjøre, sier studieleder for sykepleiestudiet ved Høgskolen i Molde, Ingunn Mundal.
Men hun er positivt til at Stortinget nå har åpnet for at helsefagarbeidere kan ta sykepleieutdanning.
– Det er jo en grunn til at man tar i bruk den muligheten. Det er behov for flere sykepleiere. Vi må først gå grundigere inn i dette, men jeg utelukker ikke at det kan bli et tilbud til helsefagarbeidere hos oss, sier Mundal. Fordelt på tre årskull har Høgskolen i Molde ca 400 sykepleiestudenter.
• – Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget
Skepsis i Østfold
Studieleder ved avdeling for helse og sosialfag på Høgskolen i Østfold, Tove Gulbrandsen, er i utgangspunktet skeptisk til en ny søkergruppe via y-veien. Hun viser til at sykepleiestudiet er krevende, og at de ikke akkurat mangler søkere fra før. I fjor var det over 1200 søkere til 200 årlige plasser ved Høgskolen i Østfold.
– De aller fleste var kvalifiserte, så vi har ikke akkurat problemer med å fylle opp studieplassene, sier Gulbrandsen.
– Men vil dere nå vurdere å opprette et tilbud til helsefagarbeidere?
– Vi blir jo nødt til å diskutere det. Nå blir dette prøvd ut ved HiOA og vi må se på erfaringene og responsen derfra.
• Nå kan fagarbeidere også søke vernepleier- og barnevernstudier
Nye institusjoner
NTNU fusjonerte i fjor med tre høyskoler i Gjøvik, Ålesund og Sør-Trøndelag, og ble Norges største universitet med rundt 40.000 studenter. Dessuten fikk de sykepleieutdanning på programmet. Men om de åpner studiet for helsefagarbeidere er helt i det blå.
– Dette har vi ikke diskutert. Vi har foreløpig hatt nok med at sykepleiestudiet er blitt et universitetsfag ved NTNU. Men det kan være at vi kommer til å vurdere det, sier Siri Forsmo, leder ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie.
Også Høgskulen på Vestlandet er en helt ny organisasjon. Den så dagens lys da Høgskolen i Bergen, Høgskulen i Sogn og Fjordane og Høgskolen Stord/Haugesund slo seg sammen fra 1. januar 2017. Nå er omlag 16 000 studenter fordelt på fem campuser; Førde, Sogndal, Bergen, Stord og Haugesund.
Må vurdere seinere
Instituttleder ved Institutt for sjukepleie i Førde, Dagrun Kyrkjebø, var ikke kjent med vedtaket på Stortinget før Fagbladet tok kontakt. Opprettelse av y-vei her har derfor heller ikke vært diskutert.
– Vi kjenner til at det er tatt opp studenter via y-veien ved HiOA, men det er for tidlig å si noe om hvordan vi vil stille oss til å innføre dette, sier hun.
I Førde er det 5-600 aktive sykepleiestudenter. De tar opp studenter to ganger i året og har også deltidsstudenter.
– Et eventuelt fjerde løp har ikke stått på dagsorden og må eventuelt bli en diskusjon i framtida.
Positiv holdning
Nord Universitet har hovedsete i Bodø og er en sammenslåing av Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag. Dekan Trine Karlsen ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, er ikke avvisende til Y-veien.
– Vi er på generelt grunnlag positiv til nytenkning for rekruttering og kompetanseheving, og synes det er fint at institusjonene får mulighet til å innføre y-vei til sykepleie. Det er for tidlig for oss å vurdere dette nå, på grunn av at vi nylig har fusjonert og fortsatt arbeider med å samordne studieporteføljen, kommenterer Karlsen.
• Følg oss på Facebook
Y-veien (yrkesfaglig vei):
• Høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.
Tres (tre-semesterordningen)
• Høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev. I tillegg må fagbrevstudentene ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør et semester. For det nye forsøket på sykepleierstudiet må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.
Flere saker
Y-veien (yrkesfaglig vei):
• Høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev, som ikke har full studiekompetanse fra videregående.
Tres (tre-semesterordningen)
• Høyskolestudium som er spesielt tilrettelagt for de med fagbrev. I tillegg må fagbrevstudentene ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør et semester. For det nye forsøket på sykepleierstudiet må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.