JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Diplomater vil ha risikotillegg for å jobbe i USA

Foreningen for canadiske diplomater mener myndighetene undervurderer risikoen ved å tjenestegjøre i nabolandet USA.
Den utbredte våpenvolden i USA gjør kanadiske diplomater skeptiske til å jobbe der. Det og mangelen på offentlig helsevesen. (Illustrasjonsbilde)

Den utbredte våpenvolden i USA gjør kanadiske diplomater skeptiske til å jobbe der. Det og mangelen på offentlig helsevesen. (Illustrasjonsbilde)

Jonathan Ernst/ Reuters / NTB

harald.henmo@lomedia.no

­– Hvis det var snakk om en utplassering i et afrikansk land, der det hadde vært et antall portforbud det siste året på grunn av folk med våpen som skjøt vilt rundt seg, så ville man hatt en temmelig streng vurdering av sikkerhetsrisikoen der, sier Pamela Isfeld.

Hun er leder for Professional Association of Foreign Service Workers – organisasjonen for canadiske diplomater – og forteller at det er vanskelig å få karrierediplomater til å søke stillinger i USA.

– Myndighetene sier gjerne at dette er fordi folk vil utplasseres mer eksotiske steder, men det stemmer ikke. Det legges veldig vekt på hvor viktig forholdet til USA er, og at man vil ha de beste folkene utplassert der. Men det legges ikke til rette for det. Man får ikke nok hjelp, sier Isfeld i et intervju med nyhetsbyrået The Canadian Press.

Norske diplomater: Regjeringen svekker UD-ansattes rettigheter

Vanskelig å rekruttere til ambassadene

I tillegg til ambassade i Washington D.C., har Canada konsulater og handelsdelegasjoner i 15 andre byer i USA.

Og disse er det vanskelig å få folk til – siden USA regnes som et problematisk land å bo i, mener Isfeld.

Et av problemene er at det ikke gis noen ekstra kompensasjon for risikoen og ulempene.

– Jeg vet om en diplomat som prøver å bli flyttet, siden politiet der han tjenestegjør har altfor lavt budsjett, og kriminaliteten øker. Arbeidsplassen har blitt evakuert flere ganger, og han har personlig vært vitne til fem skyteepisoder, sier Isfeld.

Problemer med helseforsikring

– Et annet problem er at vi har et nytt system for helseforsikring for våre utsendte. Det kan skape store problemer i et land som USA, der det offentlige helsevesenet er så godt som ikke-eksisterende. Det har ved flere tilfeller ført til at våre utsendte, eller familien deres, har måttet vente på nødvendig behandling, forteller Isfeld.

De canadiske myndighetene har ikke villet svare på spørsmål fra The Canadian Press om det stemmer at folk ikke vil jobbe i USA.

Annonse
Annonse