JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil granske sikkerheten etter In Amenas

Alle fagforbundene i oljeindustrien tar nå til orde for en kritisk gjennomgang av sikkerheten i kjølvannet av In Amenas-terroren.

einar.fjellvik@lomedia.no

- Så lenge gisselaksjonen i In Amenas pågikk var vi veldig bevisste på ikke å gjøre noe som kunne trekke oppmerksomheten vekk fra arbeidet med å redde gislene, men selvsagt vil det komme både granskinger og evalueringer av risiko og sikkerhetsrutiner i etterkant av denne grusomme hendelsen, sier informasjonssjef Martin Steen i fagforbundet Industri Energi til FriFagbevegelse.no.

Ifølge Steen er det allerede avtalt møter mellom forbundets tillitsvalgte i Statoil og selskapet om dette.

- Men vi ser også behovet for at mer nøytrale instanser som Sikkerhetsforum og myndighetene deltar i dette arbeidet, slik at vi får en fullstendig gjennomgang av hvilke rutiner og regler som gjelde ved arbeid i risikosoner, sier Steen.

Må satse mer på lokalt ansatte

Også fra fagforbundene Tekna, Safe og Nito kommer det nå krav om gjennomgang av sikkerhetsrutinene i forbindelse med oppdrag i risikofylte områder. Tekna-leder Marianne Harg sier til VG at hun tror det blir vanskeligere å rekruttere norske ansatte til utenlandsjobber i risikosoner etter In Amenas og at Statoil og andre selskaper må være forberedt på i større grad å lære opp lokale fagfolk til å drive anleggene.

Vil ha kortere responstid

Fagforbundet Safe har også sendt brev og bedt om et møte med Forsvaret om beredskapssituasjonen her hjemme:

- Vi er bekymret over at Forsvarets Spesialkomando, FSK har en responstid på 24 timer dersom noe skulle skje i Norge. Vi er heller ikke glade for å operere i land eller områder der risikonivået er så høyt at liv står i fare, skriver forbundets 2. nestleder, Roy Erling Furre, på forbundets eget nettside.

I brevet vise Safe både til gisselaksjonen i Algerie og til 22.juli-terroren her hjemme:

«Angrepet i Algerie gir oss grunn til å spørre om våre petroleumsanlegg offshore, landanlegg og i utlandet nå har økt risiko og større fare for terrorangrep. Angrepet 22. juli ble utført av en terrorist som i sitt manifest anbefaler å bruke vår industri som terrormål. (…) Svakhetene som Gjørv-rapporten avdekker,(er) åpenbart også med på å gi grunnlag for bekymring om vår oljenæring har tilstrekkelig med beredskap, og om de responstider vi opererer med, er gode nok til å ivareta liv og helse til de som arbeider på våre petroleumsinnretninger», heter det i brevet fra Safe, som også er sendt oljeindustriens eget Sikkerhetsforum.

- Innholdet i brevet samsvarer godt med de tanker vi også har gjort oss, sier Martin Steen i industri Energi.

Warning
Annonse
Annonse