Vil ha proffere forsvar
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener vernepliktsmodellen står i veien for norsk beredskap.
Høyre gir ham delvis rett og slår fast at Forsvaret må bli mer profesjonalisert.
– Utviklingen går i den retning, og den går mye raskere enn for bare få år siden, sier Høyres forsvarspolitiske talskvinne Ine Eriksen Søreide til NTB.
– Svaret på Diesens utfordringer ligger i å modernisere verneplikten og sørge for å skille opplæringsavdelinger fra de mer operative enhetene, sier hun.
I et debattinnlegg i Aftenposten mandag skriver Diesen at Forsvaret mangler beredskap til å møte truslene som norske myndigheter mener landet står overfor.
– I lange perioder hvert år står vi uten beredskap på viktige områder på grunn av vernepliktsmodellen. Samtidig som investeringer for milliarder av kroner til våpensystemer, skip og fly kan være bortkastet fordi vi ikke har tilstrekkelig trente besetninger når vi får bruk for det, sier den tidligere forsvarssjefen til avisen.
– Les også: Omstillingen fortsetter
Signalene fra Diesen er godt kjent i det politiske miljøet. Allerede da han gikk av som forsvarssjef i 2009 slo han fast at Norge trenger et mer profesjonalisert forsvar.
Ifølge Diesen går altfor mye tid med til å lære opp soldater som ikke får brukt kunnskapene sine i Forsvarets tjeneste.
– Hærens problem er ikke at den er for liten, men at vi får for liten operativ kraft ut av den lille Hæren vi har, sa Diesen, som avviste at han kun ønsker vervet personell inn i Forsvaret.
– Vi kan kalle inn det samme antall som i dag, om lag 9.000 ungdommer. Av disse kan vi få 1.000 til å verve seg for å ta fagutdanning. De resterende 8.000 kan sendes til avdelinger som kan dra nytte av dem, blant annet kan 5.000 bli overført til HV. Hvis vi bruker 8.000 hvert år, blir dette bare en moderat justering av vernepliktsforsvaret, poengterte han.
Den tidligere forsvarssjefen kritiserer ikke regjeringen for bevilgningene til Forsvaret og karakteriserer budsjettet som «totalt sett godt». Men forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) villeder når hun snakker om den operative evnen, mener han.
– Les også: Blir ny forsvarssjef
– Forsvarets primære sikkerhetspolitiske rolle i dag er å sikre at det ikke oppstår en konflikt som er for stor for Norge, men for liten for alliansen, påpeker Diesen, som mener det mangler mye nettopp her.
Reaksjonsevnen til Forsvaret samlet sett er ikke innenfor de tidsmarginer som en stormakt maksimalt vil trenge for å fullføre sitt angrep på Norge før NATO intervenerer, poengterer han.
– Norsk sikkerhetspolitikk er basert på en illusjon. Politiet og den sivile delen av beredskapen er langt mer operativt enn Forsvaret, sier Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen til NTB.
Noe av grunnen er at Forsvaret mangler nøkkelpersonell som er i stand til å bemanne kritiske funksjoner og avansert utstyr, mener han. Høyres Ine Eriksen Søreide er enig. Hun lover større budsjetter, mer personell og en ny organisering dersom det blir borgerlig valgseier.
– Forsvarets største opplæringsenhet er plassert i nord, mens Telemarksbataljonen og spesialstyrkene har tilhold på Østlandet. Vi klarer ikke å flytte avdelingene raskt nok mellom nord og sør slik tilfellet er i dag, sier hun. (ANB-NTB)