JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En reell trussel mot Posten Norge

Postkom-leder Odd Christian Øverland er enig med Posten Norge i at konkurransen vil komme raskt og med stor tyngde dersom postmarkedet i Norge åpnes. – Det gir Stoltenberg desto større grunn til å ta grep og avvise postdirektivet, sier Øverland.

may.berg@lomedia.no

Øverland tviler ikke på at den nye postgiganten på det nordiske markedet vil bli en reell trussel mot Posten Norge på det norske hjemmemarkedet om postmarkedet åpnes.

– Ved å slå seg sammen har Posten Sverige og Post Danmark gjort det eneste logiske. Jeg hadde helst sett at Posten Norge hadde vært en del av denne fusjonen, sier han.

Verst tenkelige tidspunkt.

Øverland mener at politikerne bør merke seg det Posten Norge sier om at konkurransen vil komme raskt og med stor kraft når postmarkedet liberaliseres.

– Vi er inne i en tid med nedgangskonjunktur, ustabil økonomisk situasjon og økende arbeidsledighet. Det er den verst tenkelige tidspunktet for å få en konkurrent inn på det norske postmarkedet. Stoltenberg sier at han ønsker å ta grep mot arbeidsledigheten før den biter seg fast og har en ambisjon om å styre markedskreftene. Da bør han ikke slippe løs markedskreftene i postmarkedet, sier Øverland.

Milliardsluk.

Postkom-lederen er ikke enig med Posten Norge i at det vil være uproblematisk å opprettholde et godt posttilbud over hele landet ved hjelp av statlig kjøp.

– Selvsagt er det uproblematisk hvis det bare er snakk om å gjøre jobben og så sende regninga til staten. Det spørs bare hvor forutsigbar og troverdig en statlig kjøp-ordning vil være. Selv om Norge er stinn av oljepenger, så er det mange andre, gode formål som skal ha sin del. Hvis posttjenestene i distriktene i sin helhet skal finansieres over statsbudsjettet, med dagens kvalitetsnivå, så snakker vi om milliarder – hvert år, sier Øverland.

Postkom mener det er viktig at Norge opprettholder et system der den lønnsomme delen av markedet er med og finansierer posttjenestene i grisgrendte strøk hvor Posten ikke tjener penger. Posten hevder at kryssubsidieringen ikke spiller en så viktig rolle lenger, fordi den lønnsomme delen av brevmarkedet stadig reduseres. Øverland avviser argumentet som useriøst.

– Trekk sammenligningen til privatøkonomien. Om en familie fikk økt utgiftene sine med 100 kroner uka, ville de fleste klare det. Men hvis det var snakk om 10 000 kroner uka, ville de fleste av oss få problemer. Dersom Posten Norge ikke lenger kunne bruke inntekter fra lønnsomme områder til å dekke kostnadene i de ulønnsomme områdene, vil Posten bli et utgiftssluk for staten, sier Øverland.

Ansattes utfordringer.

Øverland sier at han synes det er viktig og riktig at Posten, i motsetning til rapporten fra SNF, også tar opp utfordringer de ansatte stilles overfor ved en liberalisering av postmarkedet.

– Posten påpeker negative utviklingstrekk når det gjelder lønns- og arbeidsbetingelser, og viser til hva liberaliseringen har medført i Tyskland og Nederland.

Øverland lar seg ikke hisse opp over at Posten i sin høringsuttalelse skriver at de som mister jobben i Posten kan få seg jobb hos konkurrenten.

– Dagsavisen hadde et oppslag i går som kunne tolkes slik at Posten ønsket sine ansatte lykke til hos konkurrenten. Når man leser hele høringsuttalelsen, framstår dette som en del av et logisk resonnement. Når to aktører deler et marked vil redusert arbeidskraftbehov hos den som taper volumer gjerne motsvares av et økende arbeidskraftbehov hos konkurrenten. Så kan man bekymre seg for om vilkårene vil være de samme hos konkurrenten. Da er vi midt i problemstillingene omkring sosial dumping som vi ser grelle eksempler på i Tyskland i dag, påpeker Øverland.

Annonse
Annonse