JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Føles som unntakstilstand

Flere nordmenn er til stede i Frankfurt, der de deltar under den antikapitalistiske demonstrasjonen Blockupy Frankfurt.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Politiet har låst ned Frankfurt, og byen oppleves som om det er unntakstilstand med politisperringer over hele byen, sier Ole Pedersen, internasjonalt ansvarlig for Norges Sosiale Forum, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er en av et titalls nordmenn som deltar under demonstrasjonen.

Over 400 personer har blitt pågrepet i den tyske byen Frankfurt under en antikapitalistisk demonstrasjon som blir gjennomført uten tillatelse fra politiet. Gruppen som kaller seg Blockupy Frankfurt har oppfordret til fire dager med demonstrasjoner i Frankfurt fra onsdag til lørdag. Hensikten er å lamme Tysklands finanssentrum og å legge hinder i veien for private banker og Den europeiske sentralbanken ECB.

Flere tusen demonstranter trosset politiets demonstrasjonsforbud fredag. Lørdag er det imidlertid gitt tillatelse til en protestmarsj.

– Vi er reist ned via Attac-nettverket for å delta i møter om finanskrisen, og fredelige markeringer mot de kriseløsningene som EU og IMF tvinger på særlig Hellas og Italia, hvor unge, pensjonister og offentlige ansatte må ta regningene for en økonomisk krise som er skapt av finansspekulanter, sier Pedersen på vegne av de norske demonstrantene.

Selv var han med i en gruppe som var på vei til en demonstrasjon 17. mai da de ble fanget av politiet i det Pedersen omtaler som en knipetangsmanøver.

– Selv om vi bare var på vei til en demonstrasjon, erklærte de uten advarsel at vi var en ulovlig demonstrasjon, som vi ikke fikk forlate. Så ble vi arrestert og holdt i varetekt ut dagen i provisoriske bur, sier Ole Pedersen.

– Alternativet vårt er omfordeling og skattelegging. For eksempel har selskapsskatten for store selskaper blitt redusert til det halve av hva det var på midten av 80-tallet. En annen ting er at man må øke lønninger, da dette gir mer skatteinntekt enn finanskapital. Og et forslag som introduseres av Attac Tyskland er å omfordele 50 prosent av rikdommen fra den rikeste enprosenten av befolkningen til alle de andre. Det kan virke radikalt, men egentlig så er det jo det å privatisere nasjoner, og å la de fattige ta regninga for finanskrisen, som er radikalt, avrunder Pedersen fra Frankfurt. (ANB-NTB-AFP)

Annonse
Annonse