JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ingen nye ideer

Espen Barth Eide er ikke imponert over utenriksvisjonene i den blåblå regjeringsplattformen.

– Det er nye ideer i samferdsels- og helsepolitikken. På utenriks er det som før, som under Jonas og Espen.

Den avtroppende utenriksministeren sier han ikke har klart å finne en eneste ny idé i regjeringsplattformens kapittel om utenrikspolitikk.

– Det er synd for et land som der ute oppleves som engasjert og agendasettende, sier Eide (Ap) til NTB.

Egen urimelighet

Høyres Ine Eriksen Søreide, som svært mange tror blir ny utenriksminister, reagerer kraftig på Eides kommentarer.

– Dette er både ubegrunnet og høyst forutsigbar partipolitikk fra Espen Barth Eide. Han brukte hele valgkampen på å advare mot de dramatiske konsekvensene av et regjeringsskifte, og nå kritiserer han den nye regjeringen for å følge hovedlinjer i norsk utenrikspolitikk som har ligger til grunn i hele etterkrigstiden. Det faller på sin egen urimelighet, sier Ine Eriksen Søreide til NTB.

Hun peker videre på at Høyre i valgkampen sa at utenrikspolitikken er for viktig til å være gjenstand for politisk spill, og at Espen Barth Eide «åpenbart ikke mener det samme».

– Eide etterlyser «engasjement og agendasetting». I motsetning til en utenrikspolitikk som i stor grad handler om bare det, vil han se en regjering som er mer opptatt av resultater og faktisk å levere på det man lover, sier Eriksen Søreide.

– Les også: – Er ikke bundet til sentrum

Eide legger til at han har forsøkt å lese plattformen konstruktivt. Men ifølge Eide ser det ikke ut til at det er på det utenrikspolitiske området «hjertene har banket».

– Jeg er redd for at plattformen som sådan ikke antyder et sterkt engasjement for noe som helst i utenrikspolitikken. Et sterkt engasjement for bompenger, men ikke noe internasjonalt.

Han mener Høyre og Fremskrittspartiet «har skoleflinkt lest seg opp på hva som er viktig i utenrikspolitikken.»

– Les også: Forlanger strammere NRK-tøyler

Men den avtroppende utenriksministeren er samtidig fornøyd med at mye av regjeringens utenrikspolitikk videreføres med de blåblå.

– Jeg er glad for å se at det er veldig mye av det vi har gjort de siste åtte årene, som de sier de vil videreføre. De har skrevet et Nordområde-avsnitt, som er meget nær det vi har sagt.

– Og de vil videreføre hovedlinjene i fredsarbeidet. Det skulle bare mangle, men siden Frp har stilt kritiske spørsmål ved det tidligere, så er det greit å få det avklart, sier Espen Barth Eide til NTB.

– Les også: Mobilisering mot landbruksplan

I regjeringsplattformen skriver Høyre og Fremskrittspartiet at «norsk utenrikstjeneste skal i større grad enn i dag være et instrument for å fremme norske næringslivsinteresser i utlandet».

– Dette er flott, men næringsminister Trond Giske og jeg har allerede nettopp gjort dette gjennom prosjektet Team Norway. Alle disse tingene har vi sagt, så dette er også en videreføring, sier utenriksministeren.

Team Norway er en satsing fra den avtroppende regjeringen som skal gjøre det lettere for norsk næringsliv å vokse i utlandet.

Advarer mot «Vesten»

Eide er kritisk til de blåblås bruk av begrepet Vesten, som han mener er avleggs og et litt «kaldkrigsbegrep».

– Det som slår meg, er at de snakker mye om Vesten, og at man skal bruke mer energi på Norden, Europa og det transatlantiske. Jeg leser dette som at man skal tone ned satsingen på Asia.

I så fall vil det i følge Eide kollidere med punktet om å satse mer på å fremme norsk næringsliv i utlandet.

– Næringslivet vil jo ikke til Sverige, men til Sørøst-Asia, Latin-Amerika og Afrika. Vi har opplevd en veldig positiv tilbakemelding fra et samlet norsk næringsliv.

Mangler retning

Heller ikke seniorforsker Nina Græger ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt er imponert over utenriksvisjonene til Høyre og Frp. Hun mener plattformen mangler politisk retning.

– Soria Moria-erklæringen fra 2005 hadde konkrete ting, som for eksempel å trekke styrker ut fra Irak, mer NATO og FN og mindre bilaterale koalisjoner av villige med USA i spissen i operasjoner. Og jobbe for en internasjonal konvensjon mot klasebomber. Med den nye regjeringen er det mest «business as usual'» sier Græger til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse