JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må stilles for retten

Det er svært viktig at Muammar Gaddafi blir tatt i live og stilt for Den internasjonale domstolen i Haag.

Det sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Storberget, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, mener også at et rettsoppgjør er nødvendig for at Libya skal kunne starte prosessen med å forme en ny nasjon etter 42 års undertrykking.

– Mye tyder på at kampene er i sluttfasen, men vi vet ennå ikke hva Gaddafi velger å gjøre, og hva som skjer på bakken, sier Eriksen Søreide til NTB.

Solhjell understreker at målet er å ta ham levende, slik at det libyske samfunnet får et ordnet oppgjør med en forhatt fortid.

– Det er avgjørende for den prosessen det libyske folket står overfor, sier Solhjell.

Norge må bidra

Eriksen Søreide mener Norge må bidra der det er fornuftig og mulig, i samråd med likesinnede land i NATO og EU.

Venstres nestleder Ola Elvestuen synes det er gledelig at Gaddafis regime synes å falle, men at Norge må være enda tydeligere i kravet om at Syrias president Bashar al-Assad må gå av.

– Situasjonen i Syria er på bristepunktet. Norge bør stille seg i front for den internasjonale støtten til opprørerne i landet, ikke vente og se slik tilfellet var for Libya, sier Elvestuen. Han etterlyser klarere uttalelser fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Solhjell sier at FNs resolusjon om å beskytte sivile gjelder fortsatt. Kanskje mer enn noen gang. Han understreker at alle land må bistå slik at massakrer og hevnaksjoner kan unngås. Også Eriksen Søreide legger stor vekt på akkurat dette.

Vanskelig fra luften

Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund sier at det er vanskelig for NATO å kontrollere dette fra luften og at det derfor er avgjørende at partene viser tilbakeholdenhet.

– Det internasjonale samfunn må si klart fra til opprørerne at de blir fulgt med argusøyne disse dagene. Det er absolutt en fare for at gamle rivaliseringer slår ut i full blomst. Mange posisjonerer seg, og det er mye våpen blant folk, sier Høglund.

Han legger til at det neppe blir snakk om pengebistand til oljelandet Libya, snarere assistanse av praktisk og teknisk art som ledd i samfunnsoppbyggingen.

SVs parlamentariske leder mener det er for tidlig å avblåse NATOs operasjoner, til det er bildet for uklart. Det kan bli nødvendig med en militær overvåkingsrolle for NATO i tiden framover, selv om de offensive oppdragene blir innstilt.

FN må lede an

Solhjell mener at alle bør føle et ansvar for å delta i gjenoppbyggingen av Libya, men at det er FN som må ta lederrollen.

– Den politiske prosessen vil trekke i langdrag og bli svært komplisert. Det står ingen klar til å ta over, og Libya har ingen demokratiske tradisjoner. Uansett må det ikke bli noe vestlig marionettregime. Libyerne må få bestemme selv hvordan de vil utforme samfunnet etter Gaddafi, sier Solhjell.

Eriksen Søreide sier mye er uklart om det såkalte overgangsrådet og hvem det egentlig representerer.

– Vi hører at noen grupperinger lar skjegget gro og ønsker å trekke landet i fundamentalistisk retning, men andre vil ha en mer vestlig tilknytning. Det er i dag helt umulig å si hvor landet vil gå. Det må bygges opp fra grunnen av. Samfunnsinstitusjoner som domstoler, parlament og departementer finnes ikke. Libya har et svakere utgangspunkt enn Tunisia og Egypt, sier lederen av utenriks- og forsvarskomiteen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse