JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mye stygt i arbeidslivet

Likestillingsminister Audun Lysbakken vil trappe opp kampen mot sosial dumping i kvinnebransjer.

christina.halvorsen@anb.no

Kampen mot sosial dumping må utvides, og den handler ikke bare om menn i byggebransjen, påpekte ministeren på en likestillingskonferanse i regi av Fellesforbundet torsdag.

– Det foregår mye stygt i arbeidslivet på de områdene kvinner jobber også. Dette dreier seg ikke bare om menn, som det har vært mest fokus på hittil. Jeg mener vi må ha en felles ambisjon om å trappe opp innsatsen på dette feltet. Vi må følge opp med tydelig oppmerksomhet på kvinnenæringene, sier Lysbakken.

Regionale verneombud

SV-politikeren trekker i den forbindelse fram at regjeringen har bestemt seg for å etablere regionale verneombud også i renholds- og hotell- og restaurantbransjen, som en del av regjeringens Handlingsplan 2 mot sosial dumping. Forskriften skal tre i kraft 1. januar 2011.

De regionale verneombudene skal virke for at det opprettes «vernetjeneste» på arbeidsplassene og har myndighet som vanlige verneombud inntil ordinært verneombud er på plass, heter det på Arbeidsdepartementets hjemmeside.

– Med regionale verneombud også i renholdsbransjen og i hotell- og restaurantbransjen angriper vi bransjer hvor det avdekkes useriøse forhold, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Ombudene skal oppnevnes av Arbeidsmannsforbundet og Fellesforbundet, og ansettes i forbundene.

Ringevaktsystemer og deltid

Arve Bakke, Fellesforbundets leder, sier det er en seier for Fellesforbundet at de regionale verneombudene nå innføres.

– Det var vi som krevde de regionale verneombudsordningene for hotell- og restaurantbransjen etter malen vi har i byggebransjen. Dette har vi jobbet knallhardt politisk med, sier Bakke til ANB.

– Hvordan foregår den sosiale dumpingen i disse bransjene?

– Den består i få heltidsstillinger, mye midlertidighet, ringevaktsystemer hvor du ikke vet hvorvidt du skal på jobb den neste dagen og ofte uorganiserte forhold fordi det er en stor gjennomtrekk av arbeidstakere, sier Bakke.

Han påpeker at det er gjennomgående i arbeidslivet at kvinner blir mest brukt under uregulerte forhold.

– De jobber mest deltid, har størst andel av midlertidighet og også lavest lønn. Alt dette henger sammen, sier Bakke.

Nødvendig med tiltak

Audun Lysbakken tror kampen mot sosial dumping avhenger av et sterkt engasjement fra myndighetene.

– Det er nødvendig å sette inn tiltak som de regionale verneombudene, sier Lysbakken til ANB.

Tove Rita Melgård, rådgiver på likestillingsfeltet i LO roser myndighetene for å ha fokus på kvinner og sosial dumping.

– Det har bestandig vært menn og byggevirksomhet som har hatt fokuset. Derfor er det veldig positivt at vi har en regjering som tar grep, sier hun. (ANB).

Annonse

Flere saker

Annonse