– NATO må operere på færre steder
NATO kan ikke regne med større budsjetter, selv om det internasjonale trusselbildet er mer sammensatt og utydelig enn på flere tiår.
Derfor må alliansen få mer ut av pengene gjennom reformer og færre utenlandsoperasjoner av typen Afghanistan.
Dette er en del av bildet som statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet trekker opp etter at første fase i arbeidet med å meisle ut alliansens nye, oppdaterte rammeverk er unnagjort.
Barth Eide har deltatt tett i prosessen det siste året og sier at alliansen sårt trenger det som på NATO-sjargong heter det strategiske konseptet. Dette er alliansens overordnede dokument - en integrert framstilling av mål, midler og verdier i en verden der mange krefter og land kjemper om innflytelse.
Noen ny Afghanistanliknende situasjonen ser ikke statssekretæren for seg.
– Det virker lite sannsynlig. Veiledning, opplæring, trening i demokrati, bygging av institusjoner, ja vel, men ikke kampstyrker som vi ser i Afghanistan i dag, sier Barth Eide.
Løfter blikket
Han mener tankeprosessen allerede har gitt mening.
– Vi trenger ikke vente på sluttdokumentet for å konstatere det. Alliansens medlemsland har løftet blikket i erkjennelsen av at ikke alt dreier seg om Afghanistan, sier Barth Eide.
Tirsdag redegjorde han for framdriften i arbeidet under et seminar i regi av Den norske Atlanterhavskomite.
Det forrige konseptet ble vedtatt i 1999, midt under Kosovo-krigen, og var et øvelse som skulle bringe NATOs hovedprioriteringer i takt med den verden som utviklet seg i kjølvannet av murens fall. Nå er alliansen dypt involvert i en krig som er mye mer krevende og intensiv enn engasjementet på Balkan.
– Konseptet skal være en bredere og mer langsiktig tilnærming, men det betyr ikke at Afghanistan er uviktig. Det er imidlertid en voksende oppmerksomhet om alliansens kjerneoppgave, forpliktelsen som er nedfelt i artikkel 5 om felles forsvar. Fra norsk side ønsker vi en bedre avveining mellom avskrekking og operasjoner. Vi skal ha begge kapasiteter, men må se på balansen, sier statssekretær Barth Eide.
Omfattende arbeid
Alliansen har det siste året vært gjennom en omstendelig prosess, der politikere, fagmilitære og sivile eksperter er blitt konsultert gjennom konferanser i ulike land og på ulike nivåer.
En vismannsgruppe av toppledere har vært ledet av USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright. Gruppens anbefalinger legges fram i mai. Deretter skal NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen presentere medlemslandene for et utkast som det så skal forhandles om fram til toppmøtet i Lisboa i november.
– Vi må ikke utvanne kjerneoppgavene ved å være alle steder og stadig påta oss nye oppgaver. Krigen i Georgia i 2008 viser at det fortsatt kan skje militære oppgjør mellom naboland i Europa, så artikkel 5 har ikke utspilt sin rolle, understreker Barth Eide.
Ny fase
Han mener at det siste tiårets såkalte asymmetriske krigføring, der nasjonalstater i vest har kjempet mot mer eller mindre flyktige terrororganisasjoner og andre former for trusler uten nasjonalt opphav, er i ferd med å bli gårsdagens utfordringer. Han sier det geopolitiske tyngdepunktet forflyttes fra Vesten til Asia.
– Det er dette vi mener med en multipolar verdensorden. NATO blir stilt overfor land med helt andre verdier og normer, med de gnisninger det kan medføre. Det er nettopp sånne utfordringer det strategiske konseptet skal ta for seg, sier Barth Eide.
Han mener alt snakk om NATO som en global ordensmakt er definitivt over.
– Det toget er gått, hvis det noen gang var der. NATO er en regional organisasjon, forankret i det transatlantiske rom, men med sterke globale bånd, lyder statssekretærens beskrivelse. (ANB-NTB)
* Forsvarsalliansen NATO består av 28 land og ledes av danske Anders Fogh Rasmussen.
* Ble opprettet av tolv land, blant dem Norge, i Washington 4. april 1949.
* Hensikten var å demme opp for det kommunistiske Sovjetunionen, som få år etter opprettet Warszawapakten sammen med det kommunistiske Øst-Europa.
* Etter det kalde krigen og kommunismens fall er en rekke tidligere medlemmer av Warszawapakten tatt opp i NATO.
* Kjernen i alliansen er NATO-traktatens artikkel 5, som sier et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.
* Ble opprettet av tolv land, blant dem Norge, i Washington 4. april 1949.
* Hensikten var å demme opp for det kommunistiske Sovjetunionen, som få år etter opprettet Warszawapakten sammen med det kommunistiske Øst-Europa.
* Etter det kalde krigen og kommunismens fall er en rekke tidligere medlemmer av Warszawapakten tatt opp i NATO.
* Kjernen i alliansen er NATO-traktatens artikkel 5, som sier et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie