JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ynkelig sporskifte

Aker-striden kan komme til å plage Arbeiderpartiet langt inn i valgkampen.

Verdifastsettelse og prisforhandlinger vil ta tid. Opposisjonen mener regjeringen nå har skiftet spor i saken.

Venstres Lars Sponheim mener det som nå skjer i Aker-saken er et ynkelig sporskifte foretatt for at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke skal tape ansikt. Frp mener at regjeringen «pynter på liket» for å få et penere resultat.

Ifølge Sponheim forbereder regjeringen nå en løsning hvor Kjell Inge Røkke og staten kan redde ansikt gjennom å bli enige om et prisavslag for de omstridte Aker-andelene.

– Om Røkke må gi 10 eller 20 prosent i rabatt, vil han fortsatt stå igjen som vinner, sier Sponheim til E24.

Venstrelederen tror ikke på forsikringene fra regjeringen om at verdivurderingen vil være uavhengig.

– Alt vi ser nå er det politisk regi på. Dette er politisk styrt, sier Sponheim.

– Toner ned krav

Også Fremskrittspartiet synes at saken nå har fått en ny vending.

– Det er tydelig at regjeringen nå prøver å pynte litt på liket for å få resultatet til å se penere ut, sier Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg til NTB.

Han mener regjeringen har rotet det til så mye at det er blitt en helt ny situasjon.

– Det er tydelig at prisen har vært for høy, men jeg vil avvente situasjonen til saken har fått en grundig behandling i Stortinget, sier Korsberg.

– Ved å fokusere på pris, skifter regjeringen spor. De toner ned kravet om å nullstille transaksjonen og går bort fra kravet om å ta noen selskaper ut av overføringen, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Han mener en uavhengig verdivurdering er et riktig skritt, men at vurderingen kommer for seint og at staten binder seg til å bygge på denne ene verdifastsettelsen.

Kan trekke ut

Stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor tilbakeviser at regjeringen har forlatt kravet om at det skal gjennomføres en ny generalforsamling.

Men arbeidet med verdifastsettelsen - og de påfølgende prisforhandlingene - kan strekke seg både inn i og over sommeren.

Konfidensielt

Aker Solutions har satt en internasjonal investeringsbank til å vurdere de omstridte transaksjonene. En annen internasjonal investeringsbank er samtidig engasjert som rådgiver for å hjelpe Aker Solutions i konsernets videre strategiske arbeid i kjølvannet av overtakelsen av selskaper fra Aker ASA-konsernet.

Aker ønsker ikke å offentliggjøre hvilken bank som skal gå igjennom verdivurderingene på nytt og henviser til at det er vanlig i bransjen at dette er konfidensielt.

Fra før har staten hyret inn Pareto Securities til å gå gjennom de finansielle sidene ved transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions.

Lange forhandlinger

Det har siste uke pågått lange forhandlinger mellom de tre eierne i Aker Holding, staten, Aker og svenske Saab og Investor for å avklare situasjonen rundt de omstridte transaksjonene.

Opprinnelig ble det rettet sterk kritikk mot framgangsmåten til Aker ASA i prosessen og den juridiske holdbarheten i avtalene. Den siste tiden har ordbruken dreid seg i retning av selve prisingen, som må ses i sammenheng med den strategiske verdien selskapene vil ha for Aker Solutions.

Stoltenberg understreker at regjeringens holdning fortsatt er den at handlene må opp til godkjenning i generalforsamling i Aker Solutions.

– Saken er ikke løst, og partene har fortsatt sine opprinnelige holdninger, framholder han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse