JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aasland i hardt vær

Kritikken hagler rundt neste års budsjettforslag for høyere utdanning.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Regjeringen og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) har fått hard medfart etter at forslaget til neste års statsbudsjett ble lagt fram.

Bevilgningene til forskning foreslås økt med rundt 1,7 milliarder kroner, men basisbevilgningen til universitets- og høyskolesektoren blir ikke styrket, og studentene får heller ikke 11 måneders studiefinansiering. Det brukes 300 millioner kroner på 5.600 nye studieplasser. 3.000 av disse plassene er varslet tidligere. Forskning og utvikling får en økning på 1,7 milliarder kroner til 23,6 milliarder. Det blir også 1.000 nye studenthybler.

Skuffelse

Rektorer ved flere universiteter er direkte skuffet over forslaget til statsbudsjett, og mener det i realiteten er en innstramming.

Høyres Jan Tore Sanner mener regjeringen fortsetter sitt hvileskjær for forskning og høyere utdanning, og går baklengs inn i framtiden.

Unio-leder Anders Folkestad mener det er en skuffelse at basisbevilgningen ikke økes, og konkluderer med at dette er et dårlig budsjett for universitets- og høyskolesektoren.

– Studentene er dette budsjettets store tapere. Regjeringen setter ny rekord i løftebrudd når den løper fra valgkampens uttrykkelige løfter om elleve måneders studiefinansiering, mener leder Knut Aarbakke i Akademikerne.

I dvale

Studentorganisasjonene på sin side mener regjeringen legger kunnskapsnasjonen Norge i dvale.

– Dette betyr enda flere studenter per foreleser, enda mindre tid til veiledning og enda mindre oppfølging av den enkelte student. Regjeringen bevilger flere studieplasser, men gjør ingen grep for å øke kvaliteten i utdanningen, heter det fra Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion.

Tora Aasland skal ha stått på for å elleve måneders studiestøtte inn i budsjettet, men fikk ikke gjennomslag.

– Jeg skulle gjerne sett det annerledes, men vi klarte ikke å prioritere det i dette budsjettet og i den nye Soria Moria-erklæringen. Men jeg kommer ikke til å gi meg på denne saken og vil fortsette å kjempe for dette internt i regjeringen, sa Aasland på en pressekonferanse.

– Ikke hvileskjær

Overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) hevder hun like fullt at statsbudsjettet langt fra innebærer noe nytt hvileskjær for sektoren hennes.

– Det nye forskningsbudsjettet er tidenes høyeste og innebærer en fantastisk økning, sier Aasland, som også er fornøyd med økningen i antall studieplasser.

Når det gjelder manglende økninger i basisbevilgningen, framhever hun at regjeringen har økt denne fire ganger siden det berømte hvileskjæret i 2007.

Det kommer også samarbeidsmidler rettet mot mindre høyskoler som skal hjelpe den enkelte institusjon å utvikle sin profil.

– Det er mange små som ikke kan gjøre alt. Vi vil gjerne beholde dem geografisk, men gjøre dem sterkere rustet gjennom økt samarbeid, avrunder Aasland. (ANB)

Annonse
Annonse