Ostehøvelkuttene i staten:
– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisert. Vi er redusert, sier Tommy Fredriksen i NFF
Norsk Fengsel- og Friomsorgsforening (NFF) mener regjeringas effektiviseringskutt reduserer kriminalomsorgen.
DRAMATISKE KONSEKVENSER: Tommy Fredriksen frykter at nedleggelsen av fengsler kan føre til en svekket samfunnssikkerhet.
Kai Hovden
katharina@lomedia.no
– Vi får høre at vi ikke klarer å tilpasse oss, men det er umulig å tilpasse seg til mindre bemanning og mindre innhold i fengsel når budsjettene kuttes, sier Tommy Fredriksen, nestleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) fra talerstolen på Kartellkonferanse, en årlig begivenhet i regi av LO Stat.
I salen sitter kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Fredriksen snakker rett fra levra om regjeringas årlige budsjettkutt som kalles avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen.
– Kriminalomsorgen er ikke modernisert, effektivisert eller avbyråkratisering. Vi er redusert, slår Fredriksen fast.
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
– Det verste vi kan ha er 100 prosent belegg
I forslaget til statsbudsjett for neste år, vil regjeringa legge ned sju åpne fengsel. Politikerne kaller det effektivisering.
Fredriksen er uenig. Han mener nedleggelsene vil føre til fulle fengsel og frykter konsekvensene.
– Det verste vi kan ha i fengsel er 100 prosent belegg, for da får vi ikke soningsprogresjon. Straffedømte bør overføres fra lukka til åpne fengsel før de slippes ut.
Han er også redd for at nedleggelsen vil medføre at innsatte som ikke får plass i åpne fengsel, må sone i høysikkerhetsfengsel, noe som igjen vil resultere i soningskø.
– NFF ønsker 90 prosent belegg. Det gir oss fleksibilitet - som igjen fører til mindre vold og trusler i fengsel, sier Fredriksen.
• – Nedleggelsene av fengsler framstår som rene sparetiltak, sier NFF-lederen
Ikke nok folk på fotlenke
I statsbudsjettet for neste år foreslo regjeringen å legge ned fengsel og overføre innsatte til soning med elektronisk kontroll. Fredriksen er uenig.
– Det er 500 soningsplasser med elektronisk kontroll i dag, men bare 288 plasser er i bruk fordi det ikke fins nok innsatte som tilfredsstiller kriteriene for å sone med fotlenke.
– Jeg mener nedleggelsen av fengsler utfordrer velferdsstaten og samfunnssikkerhet.
Mæland: Forutsigbare kutt
Monica Mæland svarer ikke konkret på kritikken til Fredriksen. Hun mener at det er på høy tid å effektivisere staten og kaller de årlige kuttene forutsigbare.
– Jeg hører at noen sektorer mener at deres sektor ikke burde utsettes på effektiviseringskutt. Vi har valgt å være forutsigbare og kutter hvert år. Da vet alle hvor mye det er forventet at de skal effektivisere, sier Mæland.
– Men vi kutter ikke bare for å kutte. Vi fordeler penger og gir tilbake til statlig sektor, sier statsråden.
Les mer
Flere saker fra Kartellkonferansen:
• Hardkjør mot regjeringens regionreform fra mange hold på Kartellkonferansen
• Statsråd Mæland: – Jaggu på tide at også staten effektiviserer
• LO Stat utfordrer statsråd Mæland til å evaluere ostehøvelreformen
• Nå har EØS-skeptikerne i LO fått vind i seilene
• Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten