ADVARER: NTL-nestleder Kjersti Barsok og LO Stats leder Egil André Aas advarer regjeringa mot konsekvensene av ytterligere ostehøvelkutt i staten.
Ole Palmstrøm
Statsbudsjettet 2019:
Kuttene i staten kan passere 10 milliarder kroner i 2019. – Smertegrensa er nådd, sier tillitsvalgte
Ostehøvelkuttene i staten har blitt uforsvarlig store, mener NTL og LO Stat.
anders@lomedia.no
I budsjettet for neste år kommer regjeringens neste ostehøvelkutt høyst sannsynlig til å øke de totale kuttene til over 10 milliarder kroner totalt siden 2015.
• – Regjeringen bruker milliarder på et nytt kvartal som vil bli for trangt etter kort tid
Fast kutt
Det har blitt en fast rutine å legge inn et flatt kutt på alle statlige virksomheter på 0,5 prosent. I februar bekreftet finansminister Siv Jensen (Frp) dette i brev til Stortinget:
«(...) ABE-reformen vil inngå som en fast del av budsjettarbeidet framover. Dette er i tråd med anbefalinger gitt av OECD. Reformen vil derfor videreføres også i de kommende årene.»
Vanligvis økes denne satsen i budsjettforhandlingene med støttepartiene på Stortinget.
Da regjeringen la fram budsjettet i fjor høst, sto det at det totale kuttet med deres forslag var oppe i 8,4 milliarder kroner. I forhandlingene med KrF og Venstre økte kuttet til 0,7 prosent, som tilsvarte ytterlige 661 millioner kroner i kutt. Det totale kuttet var dermed oppe i over 9 milliarder kroner.
I forkant av budsjettframlegginga mandag, advarer NTL-nestleder Kjersti Barsok regjeringa mot å kutte ytterligere.
– Nok er nok. Dersom regjeringen velger å fortsette med ABE-kuttene i neste års statsbudsjett, svekker de virksomhetene som skal tjene innbyggerne og sikre deres rettssikkerhet, velferd og trygghet, sier hun.
• Domstolene må kutte kraftig – advarer om konsekvenser
Tærer på tjenestene
Barsok minner om at staten har lovpålagte oppgaver som ikke kan salderes bort. Hun mener det ikke henger på greip å utvide oppgavene staten pålegges, samtidig som det blir færre til å løse dem.
– I mange virksomheter står ledige stillinger ubesatte, mens trusselen om oppsigelse på grunn av for små budsjetter er det man møter det nye året med. Dette er ikke forsvarlig, sier Barsok.
Nestlederen peker på at smertegrensa for flere virksomheter er nådd – og vel så det.
– Det har blitt veldig tydelig i mange virksomheter, blant annet i domstolene, i Arbeidstilsynet og i Folkehelseinstituttet. Flere virksomheter lider også under ytterligere kutt i tillegg til ostehøvelkuttene, sier hun.
Barsok mener det ikke er sammenheng mellom det regjeringen sier om å videreutvikle tjenestene til innbyggerne, og muligheten de statsansatte gis til å gjøre det.
– Statlige ansatte jobber hardt for å kunne løse samfunnsoppdragene på en god måte, men det trengs ressurser for å videreutvikle tjenestene. Om politikerne mener alvor må de gi virksomhetene nok penger til å drive utviklingsarbeid og yte gode tjenester til innbyggerne. Vi venter i spenning på budsjettframlegget og stortingsbehandlingen, sier Barsok.
• Justisminister Wara sier at budsjettkutt ikke skal gå utover sikkerheten i fengslene
– Dårlig styring
LO Stat-leder Egil André Aas er skuffet over at regjeringen kommer med disse kuttene hvert år, og mener det ikke er en god måte å styre et land på.
– Med ostehøvelkutt overlater regjeringen mye av ansvaret for framtidens samfunn til direktørenes årlige budsjettprioriteringer, konstaterer han.
SKUFFA: LO-stat-leder Egil André Aas er skuffa over de gjentakende ostehøvelkutta i staten.
Ole Palmstrøm
Aas viser til at flere statlige ledere har advart mot konsekvensene av ostehøvelkuttene, som Aas mener er en ansvarsfraskrivelse fra politikerne. Han er sikker på at kuttene git Norge dårligere og dyrere tjenester i framtida.
– Regjeringens ostehøvelkutt skaper uheldige konsekvenser, er uten prioriteringer og rammer blindt. Kuttene bidrar til at viktige samfunnsinstitusjoner går på sparebluss. Og kuttene rammer tjenester til innbygggerne. Det rammer bredt. Fra eksempelvis lengre saksbehandlingstid i domstolene til viktige samfunnsaktiviteter i Nav, sier Aas.
LO Stat-lederen understreker at alle selvsagt ønsker en effektiv offentlig sektor. Men da må det investeres i store digitaliseringsprosesser, ikke forsinke dem som i dag.
– Vi må også organisere smartere. Da trenger vi politikere som tør å ta de vanskelige valgene, ikke som pålegger flate kutt og svekker alle tjenester like mye.
Aas mener det hadde vært bedre å la pengene som blir spart bli igjen i virksomhetene, og at dette ville gittpositive insentiv til å drive fram gode og smarte løsninger.
– De ansatte opplever ostehøvelkuttene som ensidig bruk av pisk. Det er ikke noen gulrøtter her, sier han.
Nå frykter Aas at staten sparer seg til fant.
– Stillinger står ubesatt, noe som igjen medfører mer arbeid på de som er igjen og i verste fall sykemeldinger som en konsekvens. Det er en ond sirkel, og de negative følgene vil bare bli forsterka for hvert år kuttene kommer, sier Aas.
• – Milliardkutt med ostehøvel gir oss dårligere og dyrere tjenester (oktober 2017)
• Regjeringen kutter i statsforvaltningen for å berge regjeringssamarbeidet (2016)
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB