Budsjettforliket mellom regjeringen, Venstre og KrF
Regjeringen kutter i statsforvaltningen for å berge regjeringssamarbeidet
LO Stat-leder Egil André Aas og NTL-leder John Leirvaag reagerer på at regjeringen tar fra statsforvaltningen for å berge regjeringssamarbeidet.
LO Stats leder Egil Andre Aas mener regjeringen bedriver økonomisk sulteforing av statlige virksomheter
Kristian Brustad
may.berg@lomedia.no
For å dekke inn ekstrautgiftene til statsbudsjett-forliket har regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF valgt å gå på pengejakt i statlige og statlig eide virksomheter.
Pengene har de hentet inn ved å øke kuttene i statsforvaltningen, de såkalte ostehøvelkuttene, fra 0,5 til 0,8 prosent.
Regjeringen beskriver dette tiltaket som «å styrke avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen». I tillegg har man økt utbyttene i flere statlige virksomheter.
Økonomisk sulteforing
– Det de ikke forteller folk flest er at dette innebærer en fortsatt økonomisk sulteforing av statlige virksomheter gjennom flate kutt etter ostehøvelprinsippet i de årlige driftsbudsjettene. Dette skjer samtidig med at det blir stilt stadig større krav til de samme virksomhetene. De får flere oppgaver, men ikke ressursene til å gjøre dem. Dette bekymrer meg, sier den nyvalgte LO Stat-lederen.
Dette er tredje året med effektiviseringsreform. Til sammen har man «spart» over seks milliarder kroner. Samtidig har regjeringens jakt på «tidstyver» i byråkratiet ikke akkurat vært vellykket.
– Det høres jo flott ut når de beskriver det de gjør med plussord og i rosende vendinger, men realiteten er at denne sparingen går ut over noen. Dessverre er det i dette tilfellet tjenestene våre medlemmer leverer til befolkningen, sier Aas, som også viser til at regjeringen hentet ytterligere en halv milliard innenfor helseområdet for å få regnestykket til å gå opp.
– Alt dette skjer altså gjennom forhandlinger i seine nattetimer. Jeg har ingen tro på at man har rukket å vurdere konsekvensene på lang sikt, sier han.
• Støre mener FrP har fått for stort spillerom
– Forstemmende
– Det er forstemmende at regjeringen forringer tjenestene som offentlig sektor skal levere til befolkningen for å saldere statsbudsjettet, sier NTL-leder John Leirvaag.
Regjeringen forringer tjenestene som offentlig sektor skal levere til befolkningen, sier NTL-leder John Leirvaag
Ole Palmstrøm
Etter tre år med ostehøvelkutt i virksomhetenes driftsbudsjetter, uten at regjeringen samtidig kutter oppgaver, begynner det å røyne på, ifølge Leirvaag.
– Vi hører at i mange virksomheter er man kommet så langt at man begynner å se seg om etter muligheter for å nedbemanne. Noen klarer å takle kuttene ved for eksempel å ta i bruk ny teknologi. Problemet oppstår i virksomhetene som allerede har tatt ut effektiviseringspotensialet sitt, sier Leirvaag.
– Hvis man kutter i budsjettene uten å kutte i oppgavene, vil det etter hvert gå ut over kvaliteten på det som gjøres. Det er innsparing uten å vurdere konsekvensene for de de tjenestene som virksomhetene skal levere, sier Leirvaag.
Ifølge Leirvaag handler det i noen sammenhenger om rettssikkerheten; for eksempel om Nav har ressurser til å betjene brukerne på en slik måte at de får de tjenestene de har krav på.
– Dess mer kutt i budsjettene, dess mer samlebånd på oppgaveutførelsen, sier Leirvaag.
Øker utbyttet fra statlige virksomheter
Totalt budsjetterer regjeringen med en milliard kroner mer i utbytte fra de statlige virksomhetene neste år:
• Utbyttet fra kapitalforvaltningsselskapet Argentum øker med 550 millioner kroner.
• Utbyttet fra entreprenøren Mesta økes med 250 millioner kroner.
• Utbyttet fra investeringsselskapet Siva økes med 147 millioner kroner.
• Utbyttet fra flyplassentreprenøren Avinor øker med 50 millioner kroner.
• (6.10.16:) 140 millionar mindre til NAV
• (23.11.16:) LO-lederen etterlyser budsjettmidler mot arbeidsledigheten
• Venstre og KrF ga etter for regjeringens krav om egenandel for fysioterapi