JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen.  (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen. (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Ole Palmstrøm

11 renholdere møter Forsvarsdepartementet i ankesaken om usaklig oppsigelse

Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport

En fersk Fafo-rapport konkluderer med at lederne på høyere nivå sviktet i å bistå sine ansatte da renholdet i Forsvarsbygg ble satt ut på anbud. I dag møtes renholderne og ledelsen i Forsvarsbygg nok en gang i retten i saken om usaklig oppsigelse.06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40

may.berg@lomedia.no

I dag starter ankesaken i lagmannsretten med de 11 renholderne fra Forsvarsbygg som ble oppsagt etter at renholdet i Forsvaret ble lagt ut på anbud.

Renholderne, ni kvinner rundt 60 år og to menn på ca. 50, stevnet Forsvarsdepartementet for retten for usaklig oppsigelse. De tapte første runde i tingretten i fjor, men anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.

Video: Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Tung ventetid

Bente Olsen (60) synes at tida fram mot ankesaken har vært tung, og hun føler at livet hennes har vært på vent etter at hun ble oppsagt.

Olsen har 35 års ansettelse i Forsvaret og Forsvarsbygg bak seg, de siste årene som renholdsleder. Ledelsen fant ingen jobb til henne da hun brukte sin rett til å reservere seg mot virksomhetsoverdragelse til ISS og ville fortsette i Forsvarsbygg. Hun ble oppsagt sammen med åtte andre kvinner og to menn, som møter opp i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag sammen med forsvarerne Alexander Cascio og Imran Haider.

– Jeg har søkt jobber, men det er ikke så lett å melde seg på arbeidsmarkedet når man er 60, sier Olsen.

Intervjuet renholderne

I går lanserte Fafo en rapport om outsourcingen av renholdet i Forsvaret, skrevet av forskerne Elin Svarstad og Sissel C. Trygstad. En stor del av rapporten, som er laget på oppdrag av NTL, er basert på intervjuer med renholdere som reserverte seg mot å bli overført fra Forsvarsbygg til ISS og de renholderne som valgte å bli med over til ISS.

Forskerne har også snakket med representanter fra Forsvaret, Forsvarsbygg og ISS.

209 renholdere ble overført til ISS fra Forsvarsbygg. Mange av dem godt voksne damer som hadde trodd at de hadde en relativt trygg arbeidsplass og pensjonisttilværelse foran seg. Inntil beskjeden kom høsten 2014 om at renholdet skulle konkurranseutsettes.

Det kom som et sjokk på alle, og nyheten ble formidlet via Skype av av adm. direktør i Forsvarsbygg, noe som av mange ble oppfattet som svært upersonlig.

«Fraskrev seg ansvaret»

Perioden etterpå var preget av mye usikkerhet. Det kom ingen informasjon om hvem som skulle bli værende i Forsvarsbygg, eller eventuelle kriterier for dette, før nesten ett år senere.

«Det overveldende flertallet av våre informanter opplyser at de fikk altfor dårlig informasjon det følgende året etter beslutningen. Man visste lite om framtiden, og mange opplevde denne uforutsigbarheten som vond", skriver forskerne.

Intervjuene med renholderne viser at de følte seg sviktet av lederne på høyere nivåer.

«Generelt er inntrykket at disse lederne fraskrev seg ansvaret for renholderne fra den dagen beslutningen ble kjent», skriver forskerne.

Hovedtillitsvalgt: – Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne (16.08.2017)

Økt arbeidspress

Fafo har snakket med en del av de som begynte i ISS om hvordan arbeidsdagen deres har vært etter outsourcingen. Svarene viser at forskjellen var stor før og etter «fredningstida» på ett år etter overføringen til ISS.

Samtlige av renholderne snakker om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde, uten at det er avsatt mer tid til å få jobben gjort og uten at de har fått nytt og mer effektivt utstyr som har gjort jobben lettere.

«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Mange klager

Fafo-forskerne har undersøkt hvordan kvaliteten på renholdet har blitt påvirket av at ISS har overtatt renholdet. Statistikken viser en formidabel økning i antall avvik, fra et sted mellom 50 og 60 årlig under Forsvarsbygg til nesten 2500 på bare ni måneder i 2017 under ISS. Ifølge rapporten, opplever kundene at kvaliteten på renholdet er blitt dårligere enn før, noe som settes i sammenheng med høyere effektivitetskrav og redusert bemanning.

Bjørn Wiggo og Tom settes til renhold som Forsvarsbygg har betalt ISS for å utføre

Opprørt LO Stat-leder

LO Stat-leder Egil André Aas, som har fortid i Forsvaret, synes rapporten er opprørende lesning.

– Det jeg reagerer mest på, er arbeidsgivers fravær og at arbeidstakerne blir kastet ut i det ytterste mørke uten å bli fulgt opp og ivaretatt. Jeg er overrasket over at Forsvaret og Forsvarsbygg har opptrådt så uprofesjonelt som arbeidsgivere, sier Aas, som ellers kjenner igjen det meste rapporten forteller om økende arbeidsmengde, om problemer med sikkerhetsklarering av nye renholdere i et selskap med mye utskiftninger av personale og om klager på kvaliteten på renholdet.

– Jeg leser ut av rapporten at den eneste innsparingen man har fått til er det man har fratatt de ansatte på pensjon og lønn. Etter det man har erfart, burde regjeringen revurdere hele oppdraget og gi Forsvaret muligheten til å reetablere renholdstjenesten, sier Aas.

Forsvarsbygg er forelagt påstandene i rapporten, men direktør David Halvorsen i Eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag. Kommunikasjonsavdelingen opplyser til frifagbevegelse.no at Halvorsen vil komme med en kommentar til Fafo-rapporten på et senere tidspunkt.

• 12.06.17: Renholderne tapte mot ISS

• 21.03.17: For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill

• 15.11.16: Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten

• 07.04.16: Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere

• 05.01.16: ISS skal vaske for Forsvaret

• 27.10.15: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

• 18.09.15: Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg

• 22.06.15: Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt

• 09.09.14: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

11 renholdere mot staten

• LO har stevnet staten for ugyldig oppsigelse av 11 renholdere som hadde reservert seg mot å bli virksomhetsoverdratt til ISS.

• For flere av de berørte renholderne medførte utmelding av SPK betydelige tap, fra ca. 470 000 til 1,3 millioner kroner.

• Renholderne tapte i tingretten i fjor høst, og ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter i dag.

Ingen sa noen ting. Så kom tårene, for da skjønte vi alvoret i det. Og vi var jo en gruppe eldre damer, da, som så for seg å ikke ha noen jobb.

(Fafo-rapporten, reaksjonene etter at adm. dir. via Skype fortalte om anbudsutsettelsen)

06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40Mest lest

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.

Colourbox

Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore  Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.

Knut Viggen

Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.

Colourbox.com

Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.

Petter Pettersen

Nå streiker de for første gang på 52 år

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Deltidsarbeid gir lavere lønn og pensjon, og gjør det vanskeligere å søk boliglån. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Nesten halvparten av butikkansatte som jobber deltid har ikke valgt det selv, viser ny rapport

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim

Beate Oma Dahle / NTB

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

En innsatt i Skien fengsel angrep nylig en fengselsbetjent med kokende olje. I etterkant har reaksjonene vært mange.

NFF

Overfallet i Skien fengsel: – Uforståelig at en innsatt der får tilgang på kokende olje

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.

Ole Palmstrøm

Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Økonom Gøril Bjerkan fra LOs samfunnsavdeling går inn i utvalget som skal jobbe fram konkrete forslag for å stanse den økte kommersialiseringen innen velferden.

Aslak Bodahl

LO-økonom skal hjelpe Støre med å stanse velferdsprofitørene

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Jørn Eggum bekymrer seg for arbeidsplassene som nå opplever usikkerhet på grunn av et fullstendig løpsk strømmarked. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

– Åpenbart at vi ikke kan ha kraftutveksling med andre land når situasjonen er som nå

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

DYRT OG OMFATTENDE: En streik i «kjemisk» kan ikke sammenlignes med et ølbryggeri, hvor man kan slå av og på i løpet av kort tid, sier tidligere leder Olav Støylen (80)  i Norsk kjemisk Industriarbeiderforbund (populært kalt «Kjemisk»).

Industri Energi

Derfor blir det ekstra hett når lønna i smelteverkene skal forhandles. Veteran Støylen (80) forklarer


Flere saker