JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen.  (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen. (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Ole Palmstrøm

11 renholdere møter Forsvarsdepartementet i ankesaken om usaklig oppsigelse

Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport

En fersk Fafo-rapport konkluderer med at lederne på høyere nivå sviktet i å bistå sine ansatte da renholdet i Forsvarsbygg ble satt ut på anbud. I dag møtes renholderne og ledelsen i Forsvarsbygg nok en gang i retten i saken om usaklig oppsigelse.06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40

may.berg@lomedia.no

I dag starter ankesaken i lagmannsretten med de 11 renholderne fra Forsvarsbygg som ble oppsagt etter at renholdet i Forsvaret ble lagt ut på anbud.

Renholderne, ni kvinner rundt 60 år og to menn på ca. 50, stevnet Forsvarsdepartementet for retten for usaklig oppsigelse. De tapte første runde i tingretten i fjor, men anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.

Video: Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Tung ventetid

Bente Olsen (60) synes at tida fram mot ankesaken har vært tung, og hun føler at livet hennes har vært på vent etter at hun ble oppsagt.

Olsen har 35 års ansettelse i Forsvaret og Forsvarsbygg bak seg, de siste årene som renholdsleder. Ledelsen fant ingen jobb til henne da hun brukte sin rett til å reservere seg mot virksomhetsoverdragelse til ISS og ville fortsette i Forsvarsbygg. Hun ble oppsagt sammen med åtte andre kvinner og to menn, som møter opp i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag sammen med forsvarerne Alexander Cascio og Imran Haider.

– Jeg har søkt jobber, men det er ikke så lett å melde seg på arbeidsmarkedet når man er 60, sier Olsen.

Intervjuet renholderne

I går lanserte Fafo en rapport om outsourcingen av renholdet i Forsvaret, skrevet av forskerne Elin Svarstad og Sissel C. Trygstad. En stor del av rapporten, som er laget på oppdrag av NTL, er basert på intervjuer med renholdere som reserverte seg mot å bli overført fra Forsvarsbygg til ISS og de renholderne som valgte å bli med over til ISS.

Forskerne har også snakket med representanter fra Forsvaret, Forsvarsbygg og ISS.

209 renholdere ble overført til ISS fra Forsvarsbygg. Mange av dem godt voksne damer som hadde trodd at de hadde en relativt trygg arbeidsplass og pensjonisttilværelse foran seg. Inntil beskjeden kom høsten 2014 om at renholdet skulle konkurranseutsettes.

Det kom som et sjokk på alle, og nyheten ble formidlet via Skype av av adm. direktør i Forsvarsbygg, noe som av mange ble oppfattet som svært upersonlig.

«Fraskrev seg ansvaret»

Perioden etterpå var preget av mye usikkerhet. Det kom ingen informasjon om hvem som skulle bli værende i Forsvarsbygg, eller eventuelle kriterier for dette, før nesten ett år senere.

«Det overveldende flertallet av våre informanter opplyser at de fikk altfor dårlig informasjon det følgende året etter beslutningen. Man visste lite om framtiden, og mange opplevde denne uforutsigbarheten som vond", skriver forskerne.

Intervjuene med renholderne viser at de følte seg sviktet av lederne på høyere nivåer.

«Generelt er inntrykket at disse lederne fraskrev seg ansvaret for renholderne fra den dagen beslutningen ble kjent», skriver forskerne.

Hovedtillitsvalgt: – Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne (16.08.2017)

Økt arbeidspress

Fafo har snakket med en del av de som begynte i ISS om hvordan arbeidsdagen deres har vært etter outsourcingen. Svarene viser at forskjellen var stor før og etter «fredningstida» på ett år etter overføringen til ISS.

Samtlige av renholderne snakker om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde, uten at det er avsatt mer tid til å få jobben gjort og uten at de har fått nytt og mer effektivt utstyr som har gjort jobben lettere.

«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Mange klager

Fafo-forskerne har undersøkt hvordan kvaliteten på renholdet har blitt påvirket av at ISS har overtatt renholdet. Statistikken viser en formidabel økning i antall avvik, fra et sted mellom 50 og 60 årlig under Forsvarsbygg til nesten 2500 på bare ni måneder i 2017 under ISS. Ifølge rapporten, opplever kundene at kvaliteten på renholdet er blitt dårligere enn før, noe som settes i sammenheng med høyere effektivitetskrav og redusert bemanning.

Bjørn Wiggo og Tom settes til renhold som Forsvarsbygg har betalt ISS for å utføre

Opprørt LO Stat-leder

LO Stat-leder Egil André Aas, som har fortid i Forsvaret, synes rapporten er opprørende lesning.

– Det jeg reagerer mest på, er arbeidsgivers fravær og at arbeidstakerne blir kastet ut i det ytterste mørke uten å bli fulgt opp og ivaretatt. Jeg er overrasket over at Forsvaret og Forsvarsbygg har opptrådt så uprofesjonelt som arbeidsgivere, sier Aas, som ellers kjenner igjen det meste rapporten forteller om økende arbeidsmengde, om problemer med sikkerhetsklarering av nye renholdere i et selskap med mye utskiftninger av personale og om klager på kvaliteten på renholdet.

– Jeg leser ut av rapporten at den eneste innsparingen man har fått til er det man har fratatt de ansatte på pensjon og lønn. Etter det man har erfart, burde regjeringen revurdere hele oppdraget og gi Forsvaret muligheten til å reetablere renholdstjenesten, sier Aas.

Forsvarsbygg er forelagt påstandene i rapporten, men direktør David Halvorsen i Eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag. Kommunikasjonsavdelingen opplyser til frifagbevegelse.no at Halvorsen vil komme med en kommentar til Fafo-rapporten på et senere tidspunkt.

• 12.06.17: Renholderne tapte mot ISS

• 21.03.17: For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill

• 15.11.16: Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten

• 07.04.16: Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere

• 05.01.16: ISS skal vaske for Forsvaret

• 27.10.15: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

• 18.09.15: Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg

• 22.06.15: Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt

• 09.09.14: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

11 renholdere mot staten

• LO har stevnet staten for ugyldig oppsigelse av 11 renholdere som hadde reservert seg mot å bli virksomhetsoverdratt til ISS.

• For flere av de berørte renholderne medførte utmelding av SPK betydelige tap, fra ca. 470 000 til 1,3 millioner kroner.

• Renholderne tapte i tingretten i fjor høst, og ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter i dag.

Ingen sa noen ting. Så kom tårene, for da skjønte vi alvoret i det. Og vi var jo en gruppe eldre damer, da, som så for seg å ikke ha noen jobb.

(Fafo-rapporten, reaksjonene etter at adm. dir. via Skype fortalte om anbudsutsettelsen)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Jan-Erik Østlie

Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter


Flere saker