11 renholdere møter Forsvarsdepartementet i ankesaken om usaklig oppsigelse
Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport
En fersk Fafo-rapport konkluderer med at lederne på høyere nivå sviktet i å bistå sine ansatte da renholdet i Forsvarsbygg ble satt ut på anbud. I dag møtes renholderne og ledelsen i Forsvarsbygg nok en gang i retten i saken om usaklig oppsigelse.
Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen. (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).
Ole Palmstrøm
may.berg@lomedia.no
I dag starter ankesaken i lagmannsretten med de 11 renholderne fra Forsvarsbygg som ble oppsagt etter at renholdet i Forsvaret ble lagt ut på anbud.
Renholderne, ni kvinner rundt 60 år og to menn på ca. 50, stevnet Forsvarsdepartementet for retten for usaklig oppsigelse. De tapte første runde i tingretten i fjor, men anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.
• Video: Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj
Tung ventetid
Bente Olsen (60) synes at tida fram mot ankesaken har vært tung, og hun føler at livet hennes har vært på vent etter at hun ble oppsagt.
Olsen har 35 års ansettelse i Forsvaret og Forsvarsbygg bak seg, de siste årene som renholdsleder. Ledelsen fant ingen jobb til henne da hun brukte sin rett til å reservere seg mot virksomhetsoverdragelse til ISS og ville fortsette i Forsvarsbygg. Hun ble oppsagt sammen med åtte andre kvinner og to menn, som møter opp i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag sammen med forsvarerne Alexander Cascio og Imran Haider.
– Jeg har søkt jobber, men det er ikke så lett å melde seg på arbeidsmarkedet når man er 60, sier Olsen.
Intervjuet renholderne
I går lanserte Fafo en rapport om outsourcingen av renholdet i Forsvaret, skrevet av forskerne Elin Svarstad og Sissel C. Trygstad. En stor del av rapporten, som er laget på oppdrag av NTL, er basert på intervjuer med renholdere som reserverte seg mot å bli overført fra Forsvarsbygg til ISS og de renholderne som valgte å bli med over til ISS.
Forskerne har også snakket med representanter fra Forsvaret, Forsvarsbygg og ISS.
209 renholdere ble overført til ISS fra Forsvarsbygg. Mange av dem godt voksne damer som hadde trodd at de hadde en relativt trygg arbeidsplass og pensjonisttilværelse foran seg. Inntil beskjeden kom høsten 2014 om at renholdet skulle konkurranseutsettes.
Det kom som et sjokk på alle, og nyheten ble formidlet via Skype av av adm. direktør i Forsvarsbygg, noe som av mange ble oppfattet som svært upersonlig.
«Fraskrev seg ansvaret»
Perioden etterpå var preget av mye usikkerhet. Det kom ingen informasjon om hvem som skulle bli værende i Forsvarsbygg, eller eventuelle kriterier for dette, før nesten ett år senere.
«Det overveldende flertallet av våre informanter opplyser at de fikk altfor dårlig informasjon det følgende året etter beslutningen. Man visste lite om framtiden, og mange opplevde denne uforutsigbarheten som vond", skriver forskerne.
Intervjuene med renholderne viser at de følte seg sviktet av lederne på høyere nivåer.
«Generelt er inntrykket at disse lederne fraskrev seg ansvaret for renholderne fra den dagen beslutningen ble kjent», skriver forskerne.
• Hovedtillitsvalgt: – Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne (16.08.2017)
Økt arbeidspress
Fafo har snakket med en del av de som begynte i ISS om hvordan arbeidsdagen deres har vært etter outsourcingen. Svarene viser at forskjellen var stor før og etter «fredningstida» på ett år etter overføringen til ISS.
Samtlige av renholderne snakker om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde, uten at det er avsatt mer tid til å få jobben gjort og uten at de har fått nytt og mer effektivt utstyr som har gjort jobben lettere.
• «Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»
Mange klager
Fafo-forskerne har undersøkt hvordan kvaliteten på renholdet har blitt påvirket av at ISS har overtatt renholdet. Statistikken viser en formidabel økning i antall avvik, fra et sted mellom 50 og 60 årlig under Forsvarsbygg til nesten 2500 på bare ni måneder i 2017 under ISS. Ifølge rapporten, opplever kundene at kvaliteten på renholdet er blitt dårligere enn før, noe som settes i sammenheng med høyere effektivitetskrav og redusert bemanning.
• Bjørn Wiggo og Tom settes til renhold som Forsvarsbygg har betalt ISS for å utføre
Opprørt LO Stat-leder
LO Stat-leder Egil André Aas, som har fortid i Forsvaret, synes rapporten er opprørende lesning.
– Det jeg reagerer mest på, er arbeidsgivers fravær og at arbeidstakerne blir kastet ut i det ytterste mørke uten å bli fulgt opp og ivaretatt. Jeg er overrasket over at Forsvaret og Forsvarsbygg har opptrådt så uprofesjonelt som arbeidsgivere, sier Aas, som ellers kjenner igjen det meste rapporten forteller om økende arbeidsmengde, om problemer med sikkerhetsklarering av nye renholdere i et selskap med mye utskiftninger av personale og om klager på kvaliteten på renholdet.
– Jeg leser ut av rapporten at den eneste innsparingen man har fått til er det man har fratatt de ansatte på pensjon og lønn. Etter det man har erfart, burde regjeringen revurdere hele oppdraget og gi Forsvaret muligheten til å reetablere renholdstjenesten, sier Aas.
Forsvarsbygg er forelagt påstandene i rapporten, men direktør David Halvorsen i Eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag. Kommunikasjonsavdelingen opplyser til frifagbevegelse.no at Halvorsen vil komme med en kommentar til Fafo-rapporten på et senere tidspunkt.
• 12.06.17: Renholderne tapte mot ISS
• 21.03.17: For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill
• 15.11.16: Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten
• 07.04.16: Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere
• 05.01.16: ISS skal vaske for Forsvaret
• 27.10.15: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud
• 18.09.15: Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg
• 22.06.15: Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt
• 09.09.14: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret
11 renholdere mot staten
• LO har stevnet staten for ugyldig oppsigelse av 11 renholdere som hadde reservert seg mot å bli virksomhetsoverdratt til ISS.
• For flere av de berørte renholderne medførte utmelding av SPK betydelige tap, fra ca. 470 000 til 1,3 millioner kroner.
• Renholderne tapte i tingretten i fjor høst, og ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter i dag.
Ingen sa noen ting. Så kom tårene, for da skjønte vi alvoret i det. Og vi var jo en gruppe eldre damer, da, som så for seg å ikke ha noen jobb.
(Fafo-rapporten, reaksjonene etter at adm. dir. via Skype fortalte om anbudsutsettelsen)
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
11 renholdere mot staten
• LO har stevnet staten for ugyldig oppsigelse av 11 renholdere som hadde reservert seg mot å bli virksomhetsoverdratt til ISS.
• For flere av de berørte renholderne medførte utmelding av SPK betydelige tap, fra ca. 470 000 til 1,3 millioner kroner.
• Renholderne tapte i tingretten i fjor høst, og ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter i dag.