JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen.  (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen. (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Ole Palmstrøm

11 renholdere møter Forsvarsdepartementet i ankesaken om usaklig oppsigelse

Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport

En fersk Fafo-rapport konkluderer med at lederne på høyere nivå sviktet i å bistå sine ansatte da renholdet i Forsvarsbygg ble satt ut på anbud. I dag møtes renholderne og ledelsen i Forsvarsbygg nok en gang i retten i saken om usaklig oppsigelse.06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40

may.berg@lomedia.no

I dag starter ankesaken i lagmannsretten med de 11 renholderne fra Forsvarsbygg som ble oppsagt etter at renholdet i Forsvaret ble lagt ut på anbud.

Renholderne, ni kvinner rundt 60 år og to menn på ca. 50, stevnet Forsvarsdepartementet for retten for usaklig oppsigelse. De tapte første runde i tingretten i fjor, men anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.

Video: Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Tung ventetid

Bente Olsen (60) synes at tida fram mot ankesaken har vært tung, og hun føler at livet hennes har vært på vent etter at hun ble oppsagt.

Olsen har 35 års ansettelse i Forsvaret og Forsvarsbygg bak seg, de siste årene som renholdsleder. Ledelsen fant ingen jobb til henne da hun brukte sin rett til å reservere seg mot virksomhetsoverdragelse til ISS og ville fortsette i Forsvarsbygg. Hun ble oppsagt sammen med åtte andre kvinner og to menn, som møter opp i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag sammen med forsvarerne Alexander Cascio og Imran Haider.

– Jeg har søkt jobber, men det er ikke så lett å melde seg på arbeidsmarkedet når man er 60, sier Olsen.

Intervjuet renholderne

I går lanserte Fafo en rapport om outsourcingen av renholdet i Forsvaret, skrevet av forskerne Elin Svarstad og Sissel C. Trygstad. En stor del av rapporten, som er laget på oppdrag av NTL, er basert på intervjuer med renholdere som reserverte seg mot å bli overført fra Forsvarsbygg til ISS og de renholderne som valgte å bli med over til ISS.

Forskerne har også snakket med representanter fra Forsvaret, Forsvarsbygg og ISS.

209 renholdere ble overført til ISS fra Forsvarsbygg. Mange av dem godt voksne damer som hadde trodd at de hadde en relativt trygg arbeidsplass og pensjonisttilværelse foran seg. Inntil beskjeden kom høsten 2014 om at renholdet skulle konkurranseutsettes.

Det kom som et sjokk på alle, og nyheten ble formidlet via Skype av av adm. direktør i Forsvarsbygg, noe som av mange ble oppfattet som svært upersonlig.

«Fraskrev seg ansvaret»

Perioden etterpå var preget av mye usikkerhet. Det kom ingen informasjon om hvem som skulle bli værende i Forsvarsbygg, eller eventuelle kriterier for dette, før nesten ett år senere.

«Det overveldende flertallet av våre informanter opplyser at de fikk altfor dårlig informasjon det følgende året etter beslutningen. Man visste lite om framtiden, og mange opplevde denne uforutsigbarheten som vond", skriver forskerne.

Intervjuene med renholderne viser at de følte seg sviktet av lederne på høyere nivåer.

«Generelt er inntrykket at disse lederne fraskrev seg ansvaret for renholderne fra den dagen beslutningen ble kjent», skriver forskerne.

Hovedtillitsvalgt: – Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne (16.08.2017)

Økt arbeidspress

Fafo har snakket med en del av de som begynte i ISS om hvordan arbeidsdagen deres har vært etter outsourcingen. Svarene viser at forskjellen var stor før og etter «fredningstida» på ett år etter overføringen til ISS.

Samtlige av renholderne snakker om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde, uten at det er avsatt mer tid til å få jobben gjort og uten at de har fått nytt og mer effektivt utstyr som har gjort jobben lettere.

«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Mange klager

Fafo-forskerne har undersøkt hvordan kvaliteten på renholdet har blitt påvirket av at ISS har overtatt renholdet. Statistikken viser en formidabel økning i antall avvik, fra et sted mellom 50 og 60 årlig under Forsvarsbygg til nesten 2500 på bare ni måneder i 2017 under ISS. Ifølge rapporten, opplever kundene at kvaliteten på renholdet er blitt dårligere enn før, noe som settes i sammenheng med høyere effektivitetskrav og redusert bemanning.

Bjørn Wiggo og Tom settes til renhold som Forsvarsbygg har betalt ISS for å utføre

Opprørt LO Stat-leder

LO Stat-leder Egil André Aas, som har fortid i Forsvaret, synes rapporten er opprørende lesning.

– Det jeg reagerer mest på, er arbeidsgivers fravær og at arbeidstakerne blir kastet ut i det ytterste mørke uten å bli fulgt opp og ivaretatt. Jeg er overrasket over at Forsvaret og Forsvarsbygg har opptrådt så uprofesjonelt som arbeidsgivere, sier Aas, som ellers kjenner igjen det meste rapporten forteller om økende arbeidsmengde, om problemer med sikkerhetsklarering av nye renholdere i et selskap med mye utskiftninger av personale og om klager på kvaliteten på renholdet.

– Jeg leser ut av rapporten at den eneste innsparingen man har fått til er det man har fratatt de ansatte på pensjon og lønn. Etter det man har erfart, burde regjeringen revurdere hele oppdraget og gi Forsvaret muligheten til å reetablere renholdstjenesten, sier Aas.

Forsvarsbygg er forelagt påstandene i rapporten, men direktør David Halvorsen i Eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag. Kommunikasjonsavdelingen opplyser til frifagbevegelse.no at Halvorsen vil komme med en kommentar til Fafo-rapporten på et senere tidspunkt.

• 12.06.17: Renholderne tapte mot ISS

• 21.03.17: For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill

• 15.11.16: Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten

• 07.04.16: Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere

• 05.01.16: ISS skal vaske for Forsvaret

• 27.10.15: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

• 18.09.15: Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg

• 22.06.15: Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt

• 09.09.14: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

11 renholdere mot staten

• LO har stevnet staten for ugyldig oppsigelse av 11 renholdere som hadde reservert seg mot å bli virksomhetsoverdratt til ISS.

• For flere av de berørte renholderne medførte utmelding av SPK betydelige tap, fra ca. 470 000 til 1,3 millioner kroner.

• Renholderne tapte i tingretten i fjor høst, og ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter i dag.

Ingen sa noen ting. Så kom tårene, for da skjønte vi alvoret i det. Og vi var jo en gruppe eldre damer, da, som så for seg å ikke ha noen jobb.

(Fafo-rapporten, reaksjonene etter at adm. dir. via Skype fortalte om anbudsutsettelsen)

06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her


Flere saker