JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen.  (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Denne uka skal renholdere og tillitsvalgte i Forsvarsbygg møte i retten igjen. (f.v.): Tore Nordmyren (tillitsvalgt), Tom Enoksen, Imran Haider (advokat), Inger Løvlien, Tone Cecilie Andersen, Eirin Enoksen, Synnøve Søraa, Hans Røer (tillitsvalgt), Bente Olsen, Mary Fossen, Bjørn Wiggo Nerli, Jorunn Røberg, Alexander Cascio (advokat).

Ole Palmstrøm

11 renholdere møter Forsvarsdepartementet i ankesaken om usaklig oppsigelse

Ledere i Forsvarsbygg sviktet sine ansatte da renholdet ble satt ut på anbud, viser ny Fafo-rapport

En fersk Fafo-rapport konkluderer med at lederne på høyere nivå sviktet i å bistå sine ansatte da renholdet i Forsvarsbygg ble satt ut på anbud. I dag møtes renholderne og ledelsen i Forsvarsbygg nok en gang i retten i saken om usaklig oppsigelse.06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40

may.berg@lomedia.no

I dag starter ankesaken i lagmannsretten med de 11 renholderne fra Forsvarsbygg som ble oppsagt etter at renholdet i Forsvaret ble lagt ut på anbud.

Renholderne, ni kvinner rundt 60 år og to menn på ca. 50, stevnet Forsvarsdepartementet for retten for usaklig oppsigelse. De tapte første runde i tingretten i fjor, men anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.

Video: Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Tung ventetid

Bente Olsen (60) synes at tida fram mot ankesaken har vært tung, og hun føler at livet hennes har vært på vent etter at hun ble oppsagt.

Olsen har 35 års ansettelse i Forsvaret og Forsvarsbygg bak seg, de siste årene som renholdsleder. Ledelsen fant ingen jobb til henne da hun brukte sin rett til å reservere seg mot virksomhetsoverdragelse til ISS og ville fortsette i Forsvarsbygg. Hun ble oppsagt sammen med åtte andre kvinner og to menn, som møter opp i ankesaken i Borgarting lagmannsrett i dag sammen med forsvarerne Alexander Cascio og Imran Haider.

– Jeg har søkt jobber, men det er ikke så lett å melde seg på arbeidsmarkedet når man er 60, sier Olsen.

Intervjuet renholderne

I går lanserte Fafo en rapport om outsourcingen av renholdet i Forsvaret, skrevet av forskerne Elin Svarstad og Sissel C. Trygstad. En stor del av rapporten, som er laget på oppdrag av NTL, er basert på intervjuer med renholdere som reserverte seg mot å bli overført fra Forsvarsbygg til ISS og de renholderne som valgte å bli med over til ISS.

Forskerne har også snakket med representanter fra Forsvaret, Forsvarsbygg og ISS.

209 renholdere ble overført til ISS fra Forsvarsbygg. Mange av dem godt voksne damer som hadde trodd at de hadde en relativt trygg arbeidsplass og pensjonisttilværelse foran seg. Inntil beskjeden kom høsten 2014 om at renholdet skulle konkurranseutsettes.

Det kom som et sjokk på alle, og nyheten ble formidlet via Skype av av adm. direktør i Forsvarsbygg, noe som av mange ble oppfattet som svært upersonlig.

«Fraskrev seg ansvaret»

Perioden etterpå var preget av mye usikkerhet. Det kom ingen informasjon om hvem som skulle bli værende i Forsvarsbygg, eller eventuelle kriterier for dette, før nesten ett år senere.

«Det overveldende flertallet av våre informanter opplyser at de fikk altfor dårlig informasjon det følgende året etter beslutningen. Man visste lite om framtiden, og mange opplevde denne uforutsigbarheten som vond", skriver forskerne.

Intervjuene med renholderne viser at de følte seg sviktet av lederne på høyere nivåer.

«Generelt er inntrykket at disse lederne fraskrev seg ansvaret for renholderne fra den dagen beslutningen ble kjent», skriver forskerne.

Hovedtillitsvalgt: – Forsvarsbygg kunne strukket seg mye lenger for å finne løsninger for renholderne (16.08.2017)

Økt arbeidspress

Fafo har snakket med en del av de som begynte i ISS om hvordan arbeidsdagen deres har vært etter outsourcingen. Svarene viser at forskjellen var stor før og etter «fredningstida» på ett år etter overføringen til ISS.

Samtlige av renholderne snakker om en økning på mellom 35 og 100 prosent i arbeidsmengde, uten at det er avsatt mer tid til å få jobben gjort og uten at de har fått nytt og mer effektivt utstyr som har gjort jobben lettere.

«Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye»

Mange klager

Fafo-forskerne har undersøkt hvordan kvaliteten på renholdet har blitt påvirket av at ISS har overtatt renholdet. Statistikken viser en formidabel økning i antall avvik, fra et sted mellom 50 og 60 årlig under Forsvarsbygg til nesten 2500 på bare ni måneder i 2017 under ISS. Ifølge rapporten, opplever kundene at kvaliteten på renholdet er blitt dårligere enn før, noe som settes i sammenheng med høyere effektivitetskrav og redusert bemanning.

Bjørn Wiggo og Tom settes til renhold som Forsvarsbygg har betalt ISS for å utføre

Opprørt LO Stat-leder

LO Stat-leder Egil André Aas, som har fortid i Forsvaret, synes rapporten er opprørende lesning.

– Det jeg reagerer mest på, er arbeidsgivers fravær og at arbeidstakerne blir kastet ut i det ytterste mørke uten å bli fulgt opp og ivaretatt. Jeg er overrasket over at Forsvaret og Forsvarsbygg har opptrådt så uprofesjonelt som arbeidsgivere, sier Aas, som ellers kjenner igjen det meste rapporten forteller om økende arbeidsmengde, om problemer med sikkerhetsklarering av nye renholdere i et selskap med mye utskiftninger av personale og om klager på kvaliteten på renholdet.

– Jeg leser ut av rapporten at den eneste innsparingen man har fått til er det man har fratatt de ansatte på pensjon og lønn. Etter det man har erfart, burde regjeringen revurdere hele oppdraget og gi Forsvaret muligheten til å reetablere renholdstjenesten, sier Aas.

Forsvarsbygg er forelagt påstandene i rapporten, men direktør David Halvorsen i Eiendomsforvaltning i Forsvarsbygg var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag. Kommunikasjonsavdelingen opplyser til frifagbevegelse.no at Halvorsen vil komme med en kommentar til Fafo-rapporten på et senere tidspunkt.

• 12.06.17: Renholderne tapte mot ISS

• 21.03.17: For renholder Inger Synnøve (59) står 1,3 mill. i pensjon på spill

• 15.11.16: Renholderne fra Forsvarsbygg stevner ISS for retten

• 07.04.16: Forsvarsbygg sparker 52 kvinnelige renholdere

• 05.01.16: ISS skal vaske for Forsvaret

• 27.10.15: Renholder i Forsvarsbygg taper 1,3 millioner i pensjon når jobben går ut på anbud

• 18.09.15: Kun de over 60 får bli i Forsvarsbygg

• 22.06.15: Forsvarsbygg-renholderne protesterer i sinne og avmakt

• 09.09.14: Forsvarsbygg mister renholdet i Forsvaret

11 renholdere mot staten

• LO har stevnet staten for ugyldig oppsigelse av 11 renholdere som hadde reservert seg mot å bli virksomhetsoverdratt til ISS.

• For flere av de berørte renholderne medførte utmelding av SPK betydelige tap, fra ca. 470 000 til 1,3 millioner kroner.

• Renholderne tapte i tingretten i fjor høst, og ankesaken i Borgarting lagmannsrett starter i dag.

Ingen sa noen ting. Så kom tårene, for da skjønte vi alvoret i det. Og vi var jo en gruppe eldre damer, da, som så for seg å ikke ha noen jobb.

(Fafo-rapporten, reaksjonene etter at adm. dir. via Skype fortalte om anbudsutsettelsen)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.11.2018
12:27
06.11.2018 14:40Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

FULL STØTTE: Både Rødt, ved nestleder Silje Kjosbakken, og SV, ved nestleder Kirsti Bergstø, vil innføre krav om norske vilkår i norske farvann og på sokkelen.

Roy Solstad/Werner Juvik

SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Jan Cristian Vestre fotografert på tomta til Vestre AS sin nye fabrikk på Magnor. Nå blir han politiker igjen.

Helge Rønning Birkelund

Støre henter industrilederen som fagbevegelsen elsker

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Jan Christian Vestre blir næringsminister.

Leif Martin Kirknes

To av de nye statsrådene overlevde Utøya: – En seier for demokratiet, mener Støre

Tormod Ytrehus

SAS-ansatte leverer inn uniformen i protest: – Ledelsen har gått til krig mot sine ansatte


Flere saker